Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNE MJERE

Karamarko najavio mobilizaciju unutar policijskih redova

kar-311.jpg
import
24.10.2008.
u 23:57

Moj je uvjet bio puna podrška vrha države i politike, nju sam dobio i radit ću isključivo prema pravilima struke – izjavio je danas za Večernji list ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

– To se već vidi jer smo u samo 48 sati riješili ubojstvo u Vrapču, a pred zatvaranjem je još nekoliko velikih slučajeva – istaknuo je T. Karamarko.

Paket zakona
– Paket zakona koji je najavljen te sudovi u četiri velika grada, tijesna suradnja s pravosuđem vjetar su u leđa koji nam je dao državni vrh – dodao je Karamarko. Najavio je brojne promjene koje će slijediti u sustavu unutarnjih poslova te imenovanja koja će provoditi sukcesivno idućih mjeseci.

– Struku ćemo dignuti na razinu koju zaslužuje, a u vrhu će se naći oni koji budu napredovali po stručnosti i znanju te dokazivanju. Ne želim teret politike, želim depolitiziranu i profesionalnu policiju – rezolutan je Karamarko.

Glasnogovornik policije o posljednjim detaljima istrage ubojstva Ive Pukanića
Video: Marko Kuman



O slučaju Pukanić policija, smatra, daje previše podataka koji su potom predmet za krojenje neutemeljenih priča. Strpljenje je neprocjenjiva pomoć kada je riječ o istragama.

Pogreške i šumovi u komunikacijskom kanalu te pogrešne interpretacije problemi su s kojima se susreo komentiravši kako je Pukaniću ukinuta zaštita. No, ona je – isključivo u dogovoru s njim – smanjena.

Iz vrha MUP-a doznajemo da je izlazak vojske na ulice Zagreba scenarij koji se u Zagrebu neće dogoditi.

Razmjena informacija
Mobilizacija svih snaga – koja je najavljena iz najvišeg državnog vrha – podrazumijeva mobilizaciju unutar policijskih redova, a ne mobilizaciju sigurnosnog aparata represijom na ulicama. Hrvatska policija neće provoditi radikalne mjere, poput onih kakve su provodile zemlje u našem susjedstvu.


Za takvo što nema ni uporište u zakonu, no plan koji će se primijeniti zasnivat će se na uzajamnoj suradnji te ponajprije – protoku informacija unutar sustava

Na slučaju – osim policije – rade sve relevantne sigurnosne službe koje imaju mandat za postupanje u ovakvim situacijama. Stalna razmjena informacija na jednom mjestu ubrzat će, vjeruje, istragu. Ravnatelj policije glavni je operativac u ovakvim slučajevima i sa svojim suradnicima ima zadatak prikupiti, analizirati, selektirati i prezentirati informacije i tijek istrage. Paralelno s tim gradi se sustav za borbu protiv organiziranog kriminala, a o njemu će također biti detaljno izvještavan vrh države.

Dodatne ovlasti
– Pravosuđe i policija surađivat će – zadovoljan je Karamarko – onako kako je to svih ovih godina trebalo činiti. Pomoći će policiji u dobivanju dodatnih ovlasti koje bi pomogle ne samo u ovoj istrazi nego i ubuduće, u borbi protiv kriminala, ali i stvaranju baze podataka počinitelja.

– Neće policija promijeniti lice i represivno djelovati na sve građane. Nipošto. Naš su cilj nositelji organiziranog kriminala i njihovi članova, a to je od dva do tri posto društva. Vjerujem da će građani razumjeti rad policije i da ćemo vratiti njihovo povjerenje – kazao je Tomislav Karamarko.
Rekonstruiran zadnji Pukanićev dan; eksploziv je bio pored automobila

Srbijanska policija pomaže u istrazi o ubojstvima


Kriminalcima će plijeniti imovinu

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije