Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Karamarko: Kao ministar sigurno se neću petljati u kriminalističke obrade

Autor
Ivanka Toma
12.12.2008.
u 20:02

• Kakav treba biti odnos između ravnatelja i ministra?
– Ravnatelj je odgovoran za funkcioniranje Ravnateljstva, a ministar za rad čitavog Ministarstva unutarnjih poslova. Tu je vrlo jasan suboordinirani odnos. Nismo partneri, već je ministar nadređen ravnatelju.

• Kako izgleda taj odnos između vas i V. Fabera? Kako su išla imenovanja novih kadrova?
– Dogovaramo se o imenovanjima. Respektiram činjenicu da kandidate iz sustava Ravnateljstva policije bolje poznaje ravnatelj nego ja. Naravno da znam za svako imenovanje, da se o svakom konzultiramo. O nekim imenovanjima odlučujem ja, a neka prepuštam V. Faberu. No, on i ja se dugo poznajemo i vrlo dobro funkcioniramo. Naš profesionalni odnos determiniran je i argumentima, ali i povjerenjem.

• A kad su posrijedi kriminalističke obrade?
– Kao ministar sigurno se neću petljati u kriminalističke obrade. Ne mogu ulaziti u kriminalistički, ili bilo koji drugi segment rada Ravnateljstva policije, niti želim u tom smislu docirati.

• Zašto ste prihvatili funkciju ministra policije i odrekli se ležerne pozicije na čelu SOA-e?
– Najprije, mjesto ravnatelja SOA-e nije ni najmanje ležerno. A mjesto ministra sam prihvatio jer je poziv stigao u specifičnom trenutku i ocijenio sam da ga treba prihvatiti. S jedne strane je to izazov, a s druge znao sam što treba napraviti u MUP-u. Da nisam imao ideju, ne bih se ni primio ovog posla.

• Biste li stali na čelo MUP-a da Vlada nije željela prihvatiti V. Fabera za ravnatelja policije?
– Ne možemo tako govoriti. Fabera sam odmah predložio premijeru za ravnatelja, a on ga je istoga časa prihvatio. Bio je to znak premijerova stajališta i njegova vrijednosnog pristupa i autentičnog povjerenja. Zato nema smisla govoriti o tome što bi bilo kada bi bilo.

• Zašto baš Faber?
– Zato što se dokazao u puno konkretnih i ozbiljnih okolnosti. Osim toga, dugo surađujemo, i to dosta dobro. Nekako smo kompatibilni. On odrađuje svoj, a ja svoj dio posla. Znam da je potpuno profesionalan, a to jako puno znači. Osim toga, u prvoj policijskoj fazi smo imali sličnu sudbinu. Mislim da je sada došlo vrijeme da preuzmemo odgovornost i da sve ono što smo kritizirali i govorili da nije dobro, sada popravimo.


• Otkad se poznajete vas dvojica?
– Od 1993. godine, kada sam došao na čelo PU zagrebačke. On je tada bio načelnik Sektora policije, a kada je Damir Lončarić otišao u mirovinu, postao je zamjenik načelnika zagrebačke policije.

• Kako ste se postavili kada je premijer Sanader javno kritizirao Fabera zbog sudjelovanja na okruglom stolu, i jeste li uopće reagirali?
– Taj slučaj je za nas bio gotov odmah idućeg dana. Premijeru sam rekao da je Faber, spominjući celofan i smeće u njemu, mislio na statistiku koju mi prezentiramo, a čiju logiku također trebamo mijenjati u idućem periodu. Premijer je nakon toga dao svoju izjavu i mi smo tu završili, više se o tome nije diskutiralo. Znam da je posao policije i da se pojavljuje među ljudima i prezentira svoj rad, ali i u tome treba naći pravu mjeru. Medijski je to daleko više odjeknulo nego što je imalo realnu podlogu. Slično kao i kod Facebooka.

• Može li u depolitiziranoj policiji kakvu želite stvoriti uvjet za ravnatelja biti četiri godine radnog staža, i to ne nužno policijskog, što zapravo znači da nakon Fabera na to mjesto opet može bilo tko doći?
– Upotrijebit ću supstitut za depolitizaciju, a to je profesionalizacija. Ona znači da u policiji moramo stabilizirati realan, objektivan i logičan sustav napredovanja. Moramo uvesti sustav zvanja, a ne radnih mjesta kakav imamo sada. To znači da će policajac koji je završio fakultet, nakon nekoliko godina, ovisno o ocjenama kojima je vrednovan njegov početni rad, u svome zvanju ići jednu stepenicu više. Nakon toga opet treba proteći određeno vrijeme u kojem se promatra njegov rad, a onda opet može korak napredovati. Tako treba izgledati čvrsta i logična konfiguracija napredovanja u policiji. Policajci na svojim ramenima moraju nositi oznake zvanja, a ne oznake radnih mjesta. Tu dolazimo do središnjeg problema koji ste spomenuli – da netko s četiri godine radnog staža može postati glavni ravnatelj policije. To je nemoguća i neprirodna okolnost. Treba formirati sustav napredovanja, sustav zvanja, i onda ćemo imati sijede glave na rukovodećim mjestima. Jedino tako ćemo biti sigurni da će policiju voditi ljudi s najviše znanja i iskustva, i tada će sustav normalno funkcionirati.

• Želite reći da će policajac koji počne raditi za vašeg mandata, ako je ambiciozan, moći znati do koje funkcije može dogurati za deset, a do koje za dvadeset godina?
– Apsolutno! I to nije nešto što ćemo ravnatelj i ja izmisliti, već nešto što odavno postoji u policijama europskih zemalja u čiji krug želimo ući. Reorganizacija policije na način koji sam opisao je nešto što je nužno da bismo postali kompatibilni s europskim policijama, i to je zadaća koju moramo ispuniti prije ulaska u EU.

• Koji će uvjeti biti postavljeni za glavnog ravnatelja policije?
– Trenutačno ne mogu govoriti o detaljima. No, to će morati biti osoba s najviše iskustva, znanja, i netko tko se dokazao u različitim okolnostima. Sigurno neće moći doći iz politike. Više neće biti prostora za logiku naša je stranka pobijedila na izborima i sada ćemo postaviti našeg ravnatelja. Postavimo to ovako: po funkciji je glavni ravnatelj policije u ravnini s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga. Možete li zamisliti da stranka koja pobijedi na izborima odredi nekog tko će obući vojnu odoru i postaviti ga da zapovijeda vojskom?! Isto je s policijom.

• Kakav treba biti odnos između ravnatelja i ministra?
– Ravnatelj je odgovoran za funkcioniranje Ravnateljstva, a ministar za rad čitavog Ministarstva unutarnjih poslova. Tu je vrlo jasan suboordinirani odnos. Nismo partneri, već je ministar nadređen ravnatelju.

• U zadnjem intervjuu, prije šest godina, tvrdili ste da hrvatskom narodu treba pomirba, a da tu pomirbu ugrožavaju priče o fašizmu i antifašizmu. Jesmo li se do sada pomirili?

– Hrvatski narod ima tragičnu povijest, a tragedija je kulminirala u 20. stoljeću. Tvrdim da su fašizam, nacizam i komunizam velika zla 20. stoljeća iza kojih se još prebrojavaju žrtve. Veliki su razdori unutar hrvatskog nacionalnog bića i osjećamo ih još i danas. Međutim, bojim se da zanemarujemo snagu i veličinu Domovinskog rata koji je doista bio pokazatelj na putu pomirbe. Moja politička platforma počiva na onome što je donio Domovinski rat, a to je neovisnost, borba za nju i obrana od žestoke, krvave agresije koja ima sve elemente nacističke ideologije, te respekt prema našim žrtvama. Domovinski rat je bitni temelj moje političke filozofije, i na taj način govorim o pomirbi. Doista je vrijeme za to. Ulazimo u Europsku uniju i ne možemo ući razdijeljeni po različitim osnovama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije