Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP SMJENAMA U POLICIJI

Karamarko i Faber počeli i stali na načelniku Krešiću

Autor
Ivanka Toma
19.11.2008.
u 22:36

Dio depolitizacije policije koja znači kadroviranje, kako sada stoje stvari, započeo je i završio na smjeni šefa dubrovačke policije Ivana Krešića. Sva ostala do sada provedena kadrovska rješenja u policiji značila su popunjavanja važnih mjesta koja su bila prazna, i to kadrom izabranim po profesionalnim, a ne političkim kriterijima. Stoga tvrdnje da novi dvojac na čelu policije, ministar Tomislav Karamarko i ravnatelj Vladimir Faber “metu” HDZ-ov kadar nemaju realno utemeljenje.

Peran drži mandat
U prilog tome zaključku ide i informacija iz vrha represivnog aparata po kojoj Branko Peran, osoba koja je kao HDZ-ov kadar dovedena iz Šibenika na čelo zagrebačke policije, i dalje ima mandat voditi najveću i najkompleksniju upravu u zemlji. Peranova funkcija nije upitna unatoč velikom propustu u slučaju ubojstva Ivane Hodak. Iako se radilo o mafijaškom ubojstvu, čak tri dana nije bio u Zagrebu, nego je, navodno po privatnom poslu, boravio u Šibeniku! U vrhu policije govori se da su promašena i nagađanja o smjeni načelnika PU splitsko-dalmatinske Ivana Merčepa koji slovi kao policijski šef s podrškom premijera osobno.

Karamarko je poslao u splitsku policiju unutarnju kontrolu koja bi trebala provjeriti više spornih slučajeva, među kojima je i bojkotiranje istrage u aferi Brodosplit. No, kako se govori u MUP-u, ako unutarnja kontrola i dokaže propuste u radu splitske policije, to ne mora značiti Merčepovu smjenu. Depolitizacija policije, koju je Karamarko najavio prilikom preuzimanja funkcije prije mjesec dana u smislu kadroviranja, još nije zaživjela ni u njegovom kabinetu. Najočitiji primjer je Miljenko Radnić, šef Uprave za posebne poslove sigurnosti, pozicioniran na funkciji državnog tajnika, što je politička funkcija. Istodobno Radnić obavlja klasičan policijski posao i ima policijske ovlasti, što je nespojivo s političkom funkcijom.

Naslijeđena situacija
Ovakvu situaciju, koje nema ni u jednoj demokratskoj policiji, Karamarko je naslijedio, a ona datira još od slučaja Stipe Čačije, bivšeg tjelohranitelja premijera Sanadera koji je za lojalnost bio nagrađen funkcijom pomoćnika ministra policije. Tada se, da bi se Čačiji stvorila funkcija, Uprava za poslove sigurnosti iz Ravnateljstva policije preselila u MUP, što je stvorilo niz problema u praksi.



Istraga o nabavi vojnih kamiona

Slučaj koji bi značio 
depolitizaciju policije odnosi se i na aferu koja se iz MORH-a, postavljanjem Berislava Rončevića za ministra policije, preselila u MUP. Riječ je o spornoj nabavi vojnih kamiona, gdje je upitna odgovornost Rončevića, ali i Ivana Bačića koji je kao čovjek za financije s njim preselio iz MORH-a u MUP. O kamionima je otvorena istraga, ali ju zbog Rončevićeve funkcije nije provodila policija, nego USKOK. Kako nema vijesti da se nakon smjene ministra policija uključila u istragu, ispada da štite Rončevića, ali i poziciju svog državnog tajnika, Bačića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije