Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal Moguće produbljenje krize u diplomatskim odnosima s Bosnom i Hercegovinom

Karadžićev ministar veleposlanik u RH?

05.09.2005.
u 20:40

Kriza u diplomatskim odnosima Republike Hrvatske i BiH mogla bi se produbiti ako srpski član Predsjedništva BiH za novog veleposlanika u Zagrebu kandidira Dragana Božanića, ratnog ministra informiranja u vladi Radovana Karadžića.

Provokacija
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH jučer nisu komentirali informacije koje su se pojavile u sarajevskim medijima, a po kojima Borislav Paravac na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH planira kandidirati Božanića za veleposlanika u Hrvatskoj.
Mjesto veleposlanika BiH u Zagrebu prazno je već nekoliko mjeseci, odnosno nakon što je dotadašnjem veleposlaniku, Zlatku Dizdareviću, istekao mandat. Hrvatske vlasti nisu odobrile imenovanje Branka Kesića novim diplomatskim predstavnikom BiH, a razlog je  to što je za  masovna progona Hrvata i Bošnjaka u Banjoj Luci  bio dio lokalne vlasti.

Zahladnjenje odnosa
Nezadovoljni takvim odgovorom službenog Zagreba srpski predstavnici u vlasti BiH odugovlače s imenovanjem novog kandidata koji, sukladno unutarnjem političkom dogovoru u BiH, treba biti srpske nacionalnosti.
Eventualna Božanićeva kandidatura bila bi čista provokacija jer je riječ o "diplomatu" čije su imenovanje veleposlanikom odbacili SAD i Vijeće Europe.

Božanićevom kandidaturom Srbi bi još bar pola godine održavali zahlađene diplomatske odnose između Sarajeva i Zagreba i tako onemogućili uređenje odnosa. Republika Srpska nezadovoljna je nacrtom ugovora o imovinsko-pravnim odnosima koje su uskladili  predstavnici dviju država i najavljuje opstrukciju.   
Već ima i najava da će srpski predstavnici u vlasti BiH iskoristiti cijelu situaciju kako bi opstruirali imenovanje i novog hrvatskog veleposlanika u Sarajevu, koji bi trebao uskoro zamijeniti Josipa Vrbošića.
Da opadanje razine dobrosusjedskih odnosa ostavlja traga i u svakodnevnu životu potvrđuje i nedjeljni izgred na prijateljskoj utakmici između Dinama i Željezničara u Sarajevu prekinutoj zbog sukoba navijačkih skupina.


Beograd Želi spriječiti Sanaderov i Terzićev napredak

U Vladi nisu željeli službeno komentirati najave da bi BiH mogla ponovo za veleposlanika predložiti osobu koja Hrvatskoj ne može biti prihvatljiva. Analitičari bliski Vladi uvjereni su, međutim, da, ako do toga doista dođe, prijedlog se neće moći pripisati slučajnosti. Kandidiranje Božanića bilo bi produkt teških unutarnjih odnosa, način skretanja pozornosti s činjenice da su bosanski Srbi pod velikim pritiskom zbog opiranja reformi policije. Nekim političkim snagama u interesu je da BiH ne uspostavi previše dobre odnose s RH. Naime, dok je Beograd u približavanju EU zakočen zbog Kosova i neriješene sudbine Crne Gore, toj strani nije u interesu da se Hrvatska, a kamoli BiH, počnu brže približavati EU. Treći je sloj te priče, smatraju analitičari, što se žele spriječiti uznapredovali odnosi premijera Sanadera i Terzića. Nakon ljetnog sastanka u Zagrebu, već je, naime, dogovoren idući susret koji bi se za mjesec ili dva trebao održati u Sarajevu. (D. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije