Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne petljajte se

Kaptol protiv Jovanovića zbog preporuke o vjeronauku

bozanić, srakić, josipović (1)
Robert Anić/PIXSELL
07.04.2012.
u 13:15

Iz HBK uputili pismo premijeru Milanoviću, traže očitovanje oko preporuke ministarstva znanosti i obrazovanja da se vjeronauk pomakne na početak ili kraj školskog rasporeda

Nakon što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prije koji dan kazao kako je svim osnovnim školama upućena preporuka njegova resora da se satove vjeronauka pokuša staviti na početak ili kraj rasporeda, a ako to nije moguće, da se u školama osigura briga za djecu koja ne pohađaju satove vjeronauka, s Kaptola je stigla oštra reakcija.

Hrvatska biskupska konferencija uputila je, naime, pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem potpisnik nadbiskup Marin Srakić traži očitovanje predsjednika Vlade, javlja Novi list.

Srakić smatra da je donošenjem preporuke bez prethodnog savjetovanja s HBK došlo do kršenja vatikanskih ugovora.

- HBK je su nadležna za nastavu vjeronauka je te Preporuka o izvođenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti, »napose s obzirom na položaj vjeronauka unutar rasporeda sati«, navodi se.

Ministar Jovanović, pak, smatra kako je njegova dužnost brinuti za učenike, a s obzirom da roditelji već godinama upozoravaju da su djeca u vrijeme vjeronauka po hodnicima daj je preporuku da nitko ne bi bio oštećen.

- Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju Preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj rečenici, rekao je Jovanović, kazao je ministar Novome listu.

 

Ključne riječi

Komentara 569

OB
-obrisani-
17:02 07.04.2012.

Svim vjernicima želim sretan uskrs , a ostalima dobar tek.

VE
velikazmija
21:45 07.04.2012.

ćaleta ti je glup a ne hrvati --

MR
metaIno retardiran
16:51 07.04.2012.

Srakić je veliki domoljub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije