Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapetanica Sea-Watcha:

'Samo sam željela iscrpljene migrante iskrcati na kopno'

Sea-Watch 3, Carola Rackete
Foto: REUTERS
1/6
30.06.2019.
u 21:21

Prijestupnica uhićena, piratski brod zaplijenjen. Slijedi kazna, kaže Salvini

To nije bio čin nasilja, samo neposluh – kazala je heroina, 31-godišnja kapetanica Sea-Watcha, Njemica Carola Rackete, koja je uhićena nakon što je bez dopuštenja uplovila u luku Lampedusa na Siciliji kako bi iskrcala migrante te je optužena za pokušaj opasnog manevra protiv patrolnog čamca koji je htio spriječiti pristajanje.

Strah od samoubojstva

– Situacija je bila očajna, a moj je cilj bio da iskrcam na tlo iscrpljene i očajne ljude. Bilo me strah – rekla je Carola braneći se od optužbe kako je strahovala da će migranti počiniti samoubojstvo skakanjem u more jer su bili u izuzetno teškom psihičkom i fizičkom stanju, a ne znaju plivati.

Njezin manevar za kormilom Sea-Watcha u noći s petka na subotu kako bi pristala u luci Lampedusi nije nikoga ozlijedio i naposljetku je uspjela iskrcati 40 migranata koje je spasila 17 dana prije kod obala Libije. Rackete je uhićena jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što nosi kaznu od 3 do 10 godina zatvora te novčanu kaznu od 50 tisuća eura.

Stavljena je u kućni pritvor i bit će izvedena pred sud početkom tjedna u Agrigentu.

– Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam – kazala je Carola.

Na brodu su se nalazili migranti iz Libije koje je Sea-Watch spasio od libijskih trgovaca ljudima na Mediteranskom moru 12. lipnja. Rim od tada nije dopuštao migrantima da izađu s broda na obalu otoka Lampedusa dok se druge zemlje Europske unije ne dogovore tko će preuzeti migrante. Finska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Portugal obećale su da će ih prihvatiti. Proteklih godina Lampedusa je slovila kao mjesto u kojem su stotine tisuća spašenih migranata bili dobrodošli. Iako se broj migranata smanjivao jer je Italija pucala na privatne spasilačke brodove, posebno nakon što su populisti došli na vlast prije godinu dana, mnogi Talijani postali su netrpeljivi prema strancima.

Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po netrpeljivosti i netoleranciji prema migrantima i strancima koji žive u Italiji, kao i nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da može dopustiti Rackete da uplovi samo onda kada druge države EU pristanu odmah preuzeti migrante. “Prijestupnica uhićena. Piratski brod zaplijenjen. Velika kazna za strani NGO. Svi migranti preraspodijeljeni u druge europske zemlje”, napisao je Salvini u tweetu.

Spašavanje je obaveza

Salvini se obrušio na Nizozemsku optužujući je da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cijele stvari. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pozvao je Italiju da oslobodi kapetanicu broda njemačke nevladine organizacije koja se od subote ujutro nalazi u pritvoru. Asselborn je putem Facebooka napisao otvoreno pismo svom talijanskom kolegi Enzu Moaveru Milanesiju u kojem je naveo da je kapetanica Carola Rackete samo pokušala spasiti živote kada je izazivajući talijanske vlasti, koje su joj to branile, pristala u talijansku luku Lampedusu s 40 migranata na brodu.

– Spašavanje ljudskih života obveza je i nikada ne smije biti kvalificirano kao kazneno djelo; ne uvažavati tu obvezu, s druge strane, bio bi zločin – istaknuo je luksemburški premijer. Asselborn je kazao kako će Luksemburg nastaviti pokazivati solidarnost s Italijom uzimajući tražitelje azila koji se iskrcaju na njene obale uz posredovanje brodova nevladinih organizacija.

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar Matteo1200
Matteo1200
15:05 30.06.2019.

Napokon državnik koji će stati na kraj soroševim plaćenicima na Sredozemlju-BRAVO SALVINI, samo tako dalje, tvdo i bez popuštanja

Avatar Dumen
Dumen
14:03 30.06.2019.

Podrška talijanskim vlastima, ovo je šverc ljudi, javnost traži maksimalnu kaznu.

CO
cokta
16:05 30.06.2019.

„kapetanica“ iz imućne obitelji,kojoj je u njemačkom obrazovnom sustavu ispran mozak do te mjere,da je uvjerena da snosi odgovornost za sva sranja na ovom svijetu....a takvih dobrostojecih idiota,koja teroriziraju ostatak stanovnistva,ne samo njemacke vec cijele europe,ima na izvoz.... Potpomognuti „Mainstream“medijima stvorili su sliku kao da su u vecini....tko se usudi ista kritizirati je nacista!!! Bez krvoprolica nece ici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije