Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šatorska revolucija

Kapetanica Rackete nakon migranata spašava klimu

Carola Rackete
Foto: Christophe Gateau/DPA/PIXSELL
1/6
09.10.2019.
u 21:45

Carola Rackete proslavila se spašavanjem u Sredozemlju, a sad je na barikadama u Berlinu

Skupine aktivista za borbu protiv klimatskih promjena okupirale su jučer drugi dan zaredom dva najpoznatija trga u središtu Londona nakon što je policija u ponedjeljak uhitila više od 300 prosvjednika te ponovno za promet otvorila dva mosta.

Skupine aktivista iz organizacije Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) zatvorile su ponovno za promet Trg Trafalgar i Trg parlamenta, nakon što su mnogi aktivisti ondje proveli noć kampirajući. Extinction Rebellion zatražio je više šatora i hranu na prosvjednom skupu u Millbanku, u blizini zgrade parlamenta, kako bi se zamijenilo one koje je zaplijenila policija.

Prije 25 godina o ovakvim smo pokretima čitali u knjigama o distopijskoj budućnosti ili smo o njima gledali filmove. No autori takvih djela, čini se, gotovo su u potpunosti bili u pravu. Kažemo “gotovo” jer aktivisti Extinction Rebelliona nisu pribjegli eksplicitnom nasilju ili nekom aktu koji bi se mogao smatrati nekim težim kaznenim djelom. Ali jesu ozbiljnom obliku prosvjeda jer proteklih dana blokiraju najfrekventnija cestovna križanja po Londonu i Berlinu, u britanskoj prijestolnici čak su se ljepilom zalijepili za ministarstva prometa i unutarnjih poslova.

Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL

Ne može ih se tek tako zanemarivati jer pokret je ustanovljen kao nepolitički i strogo usmjeren prema očuvanju klime, bioraznolikosti te, posljedično, sprečavanju društvene i ekološke propasti. Poziv na njegovo formiranja potpisalo je stotinu članova akademske zajednice. Od ponedjeljka 200 prosvjednika kampira na ulicama u središtu Londona s planom zatvaranja srca stare metropole na dva tjedna kako bi upozorili na pomanjkanje nastojanja u borbi protiv klimatskih promjena. Odabrana su meta, dakako, političari. No policija im je najprije podijelila letke s upozorenjem da se na takav način može prosvjedovati na jednom mjestu, odredili su im Trafalgar Square. Oni koji ne poslušaju bit će uhićeni. U Extinction Rebellionu tvrde da imaju jako dobru pravnu potporu te jaku organizaciju.

– Osjećam da neću biti ostavljen. Uhićenje ne znači i presudu – rekao je jedan mladi prosvjednik. Od njih se eksplicitno ne traži da provociraju svoje uhićenje. Boris Johnson nazvao ih je iritantnima i neposlušnima pozvavši ih da prestanu blokirati ulice svojim “bivacima koji smrde po konoplji”.

U Berlinu su prosvjednici zauzeli najveća križanja, a među njima pojavila se Carola Rackete, kapetanica broda koji je spašavao migrante iz Sredozemlja, a sada se okrenula spašavanju majčice Zemlje.

Komentara 8

JU
juma
22:30 09.10.2019.

Blago nama. Dobili smo novu religiju i nove apostole, koji ne zele samo misionirati, nego su i agresivni i spremni na nasilje. Mogu samo zamisliti strahote svijeta u kojemu bi Greta ili ovakvi likovi bili na vlasti.

DU
Deleted user
08:46 10.10.2019.

Tu razmaženu curicu bogatih roditelja koja nema pojma o normalnom životu treba dobro preko koljena pa po riti!!!

FA
fajlpz
23:21 09.10.2019.

Nema ništa pametnije i ona i ona mala iz Skandinavije. Koji licemjeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije