Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlin traži puštanje

Kapetanica koja spašava migrante izlazi pred sud: 'To nije čin nasilja, već neposluha'

Carola Rackete
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.07.2019.
u 16:59

"Naše je stajalište da sudski postupak može završiti samo oslobađanjem Carole Rackete", napisao je na Twitteru njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, dodavši da se protivi "kriminalizaciji spašavanja na moru"

Kapetanica humanitarnog broda Sea-Watch, 31-godišnja Njemica Carola Rackete, u ponedjeljak popodne bi se trebala očitovati pred talijanskim istražnim sucem u Agrigenteu na Siciliji, dva dana nakon uhićenja, jer je suprotno dozvoli talijanskih vlasti i na silu pristala na otok Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata, javljaju agencije i dodaju da Berlin traži njezino puštanje iz kućnog pritvora.

Rackete talijanske vlasti terete za pomaganje i poticanje ilegalne imigracije, kršenje pomorskih zakona te nasilni manevar prema policijskom patrolnom čamcu kojeg je prisilila da se udalji jer bi se razbio o mol, zbog čega joj prijeti zatvorska kazna do 10 godina.

"Naše je stajalište da sudski postupak može završiti samo oslobađanjem Carole Rackete", napisao je na Twitteru njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, dodavši da se protivi "kriminalizaciji spašavanja na moru". Tako je ponovio ključni argument raznih udruga koje su putem 'crowdfundinga' već prikupile 1,2 milijuna eura za sudske troškove i nastavak operacija njemačke nevladine udruge.

Talijanski mediji pišu da bi kapetanica mogla biti odmah oslobođena ako bi tužiteljstvo zaključilo da kućni pritvor, u očekivanju početka sudskog postupka, nije potreban. U tom bi slučaju bila odmah protjerana.

Rackete tvrdi da nije počinila nikakav čin nasilja, već čin neposluha.

"Zasigurno nisam htjela udariti u patrolni čamac, moja namjera nije bila nikoga dovesti u opasnost, već sam se ispričala i opet se ispričavam", istaknula je.

Kapetanica je brodom Sea-Watch, koji plovi pod nizozemskom zastavom, prije 18 dana kod obala Libije s manjih brodica na svoj brod ukrcala 40 migranata, a nakon što je u subotu pristala u luku u Lampedusi uhitila ju je talijanska policija.

VIDEO Zrakoplov snimio krijumčara migranata u Lici:

Ključne riječi

Komentara 15

ST
stomugromova
18:58 01.07.2019.

Komentar njemačkog ministra vanjskih poslova je dosad neviđena blamaža međunarodnog prava i pravne države.Dakle ministar jedne države koji je suradnik i plačenik Soroša i lihvarske kabale,miješa se u sudski process radi kaznenog djela u drugoj državi.Dakle kriminalci koji krše zakone,međusobno se štite dok istovremeno traže da se kažnjavaju svi oni koji se protive njihovoj zločinačkoj neoliberalnoj ideologiji ,čiji je integralni dio dovlačenje milijuna muslimanskih migranata u europske države.Pljuc

ST
stomugromova
19:01 01.07.2019.

Ovim činom je Heiko Maas sebe deklarirao kao suradnik zločinačke organizacije koja se bavi trgovinom krijumčarenja ljudi.

Avatar ohjooj
ohjooj
17:38 01.07.2019.

Za nju 10 godina zatvora i fajrunt!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije