Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN ŠEBESTIJAN

Kapetan na platnu: Međimurac Modrića naslikao u stvarnoj veličini

Ivan Šebestijan
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
13.07.2019.
u 22:00

Modrićev dres nema logo sponzora, a na ruci nosi zelenu kapetansku vrpcu. Trebalo je za ovo poznavati barem osnove raznih znanosti, kaže umjetnik koji je Modrića i pomladio

Diljem Hrvatske 16. srpnja obilježit će se godišnjica veličanstvenog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije koja je osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji. U gradovima će se slaviti Dan zajedništva, ponosa i sreće, za koji je jedan od inicijatora izbornik vatrenih Zlatko Dalić.

Sjajna igra za reprezentaciju i u matičnom klubu donijela je prošle godine brojne nagrade Luki Modriću koji vjerojatno ni ne zna da je inspirirao međimurskoga likovnog umjetnika Ivana Šebestijana da naslika jedinstvenu sliku. Riječ je o ulju na platnu s likom Luke Modrića, zlatne desetke, u glavnoj ulozi, i to u prirodnoj veličini. Slika je dimenzija 180 puta 120 cm, površine 21.600 četvornih centimetara. Ima više nanosa boje i, kako kaže autor, sadržava elemente od renesanse do suvremenih modernih trendova.

– Sadržajno je multidisciplinarna, multikulturalna i višedimenzionalna. Trebalo je za ovo poznavati barem osnove raznih znanosti. Prostor u središnjem dijelu prelama torus, svemirski geometrijski nevidljivi oblik, gore se naslućuje ekološki dio, otapanje ledenjaka, posljedica globalnog zagrijavanja, a u donjem dijelu je zemaljska kugla i obruč sa simbolom vatre... – opisuje Šebestijan koji kaže i da je Modrića fizički malo “doradio” i pomladio.

Nosi dres koji je kombinacija raznih dresova, no nema loga sponzora, a na ruci nosi zelenu kapetansku vrpcu. Ima tu još nekih detalja koji bi se mogli iščitati na slici.

Dao je otisnuti i manje reprodukcije koje je zaštitio. Slika je izložena u obiteljskoj kući u Šenkovcu, gdje se može i razgledati.

– Ona je dio obiteljskog blaga – kaže. Dolaze učenici, sportaši... a navratila je i nogometna legenda Dražen Ladić, bivši reprezentativac iz Međimurja. Šebestijan je imao ideju da se, primjerice, tiskaju i razglednice, panoi i poštanska marka, no za sada taj plan nije uspio ostvariti. Luki nije pisao.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
pax5
22:13 13.07.2019.

Bravo,jako dobro pogođeno lice Luke...Treba imati to nešto,odlika je pravih umjetnika da mogu facu skinuti kao orginal...

DH
dalibor.hren
06:42 14.07.2019.

A ja mislio da se umjetnik preziva Međimurac!?

BA
Barbasmora
08:38 14.07.2019.

Odlicno ! Bravo! Samo je tribao naslikat i torbu novca koji je balkanski zaradia utajom poreza u EU i koji mu je ostao i nakon sto se dogovoria i platia kaznu. A to ne bi bilo "domoljubno". Mi balkanci i nasa tradicija utaje poreza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije