Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4.000 ČLANOVA POSADE

Kapetan moli mornaricu za pomoć: Koronavirus se prebrzo širi među posadom

An F/A-18F Super Hornet launches from the flight deck of the U.S. Navy aircraft carrier USS Theodore Roosevelt in the Philippine Sea
Foto: US NAVY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.03.2020.
u 20:33

Na nosaču zrakoplova zaraženo je već više od 100 mornara, no oni se zbog nedostatka prostora ne mogu pridržavati nužnih mjera te se zaraza sve brže širi

Kapetan nosača zrakoplova "Theodore Roosevelt", na kojem je više od 100 mornara zaraženo koronavirusom, obratio se dužnosnicima američke mornarice kako bi se omogućila izolacija cijele posade te izbjegla moguća smrt. Kako je opisao, situacija se brzo pogoršava.

"Ovo će zahtijevati političko rješenje, ali ispravno je to učiniti", napisao je Brett Crozier i dodao: "Nismo u ratu. Mornari ne trebaju umrijeti. Ako sada ne postupimo ispravno, ne brinemo se pravilno za našu najvjerniju imovinu - naše mornare."

Većina posade ostaje na brodu gdje je nemoguće slijediti službene smjernice za 14-dnevnu karantenu i socijalno distanciranje, piše San Francisco Chronicle.

"Zbog nedostatka prostora to ne radimo“, tvrdi Crozier. 

"Širenje bolesti je u tijeku i ubrzava se“, dodaje. 

Zbog toga je zatražio sobe za karantenu na obali za svoju posadu. Cijela posada broji 4.000 članova.

Nitko od zaraženih mornara nema teže simptome bolesti, ali broj zaraženih raste. Zaraza se pojavila 24. ožujka kada je otkriveno da je troje mornara pozitivno. Zbog brzog se širenja planira testiranje cijele posade.

Upravitelj pomorskim operacijama Mike Gilday istaknuo je kako su dva prioriteta briga za mornare, ali i mogućnost pripravnosti za misiju. 

Bivši pomoćnik ministra obrane Lawrence Korb tvrdi kako je neuobičajeno vidjeti da kapetan piše ovako pismo te smatra kako je to dokaz da je kapetanu Crozieru zdravlje njegovih mornara najvažnije.  

Nije sigurno kako su se mornari zarazili, no sumnja se da je to bilo u Vijetnamu. U Vijetnamu je bilo zabilježeno 16 slučajeva zaraze kada su mornari bili tamo. Oni su se, po povratku na brod, pregledali, a kod prvih je mornara zaraza zabilježena 15 dana kasnije. 

Kapetan Crozier usporedio je situaciju na njegovom brodu s kruzerom Diamond Princess. Na kruzeru se zarazilo 712 putnika, no on smatra kako bi ova situacija mogla biti još gora jer mornari nisu odvojeni kao putnici na kruzeru koji imaju svoje sobe i privatni prostor.

 

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
22:17 31.03.2020.

Velika razlika je da na kruzerima velika vecina gostiju su preko 65 godina stari,a na nosacu posada je vecinom mladi i u odlicnoj fizickoj kondiciji.

ST
stefj
00:37 01.04.2020.

4.000 ljudi je dovoljan uzorak da se vidi kako se virus širi i koje su posljedice. Bez obzira ostanu li na brodu ili ih negdje smjeste na obalu...

Avatar LogikaII
LogikaII
22:47 31.03.2020.

Amerika će platiti, kakom sad planiraju najmanje s 100.000 mrtvih, a realno brojka je oko milijun žrtava, platiti će jer imaju "najbolje" zdravstvo na svijetu kako si vole tepati ali i specijanog precednika, koji se smijao ovoj "gripi", nešto kao i precednik komšija koji se javno smijao i rekao pijte rakiju, tako nešto i da žene zbog nekih hormona ne mogu dobiti ovo, ok, srbija ima za sad samo 23 mrtvih, ali to bude mislim s nulom više... imali smo stvarno sreće da je Kujunđić potjeran a ego Plenkija je ipak sluašao Vilija... sreće i da ovi kojima je to "gripa" su u manjini... velikoj manjini... Kina je lagala u početku, tokom i nakon pamdemije u svojoj zemlji, oni koji su to "popušili", prvenstveno političari a ne slušali struku sad broje mrtve na tisuće, u EU španjoska i italija, dok VB i USA tek počinju crnu statistiku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije