Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TISUĆE RANJENIH

Kaos u Iraku: u pet dana nasilnih prosvjeda ubijeno više od sto ljudi

Prosvjedi u Bagdadu
Foto: WISSM AL-OKILI/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.10.2019.
u 06:00

Antikorupcijske demonstracije iskoristile su političke stranke i susjedne zemlje

U Iraku je situacija i dalje kaotična: u pet dana prosvjeda poginulo je više od stotinu ljudi, a ranjeno njih više od četiri tisuće pa je čak i UN zatražio da se zaustavi nasilje. Iračani već 16 godina, od američke invazije, žive ispod razine ljudskog dostojanstva zbog korupcije, nepotizma i uhljebljivanja, a to nijedna vlada nije uspjela suzbiti.

Međusobne optužbe

– To se mora zaustaviti. Oni koji su odgovorni za nasilje trebaju odgovarati – kazala je Jeanine Hennis-Plasschaert, šefica misije UN-a u Iraku.

Demonstranti kažu da prosvjeduju protiv nezaposlenosti, slabih javnih službi i korupcije. Prosvjedi su izbili u Bagdadu, ali su se ubrzo proširili i na druge iračke gradove na jugu zemlje, Nasiriyah, Amarah i Hillah, gdje je većina šijitskog stanovništva.

Evidentno je da su prosvjede protiv teške ekonomske situacije iskoristile i političke stranke koje pod utjecajem nekih susjednih zemalja za nemire optužuju susjedne zemlje. I dok sunitske političke stranke u iračkom parlamentu, koje su pod utjecajem Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te Katara, optužuju šijitske paravojne formacije, podržane od Irana, da njihovi snajperisti ubijaju prosvjednike, proiranske šijitske političke stranke pak optužuju SAD i Saudijsku Arabiju za izazivanje nemira kako bi destabilizirali Irak.

Foto: WISSM AL-OKILI/REUTERS/PIXSELL

Svi ubijeni “mučenici”

Irački premijer Adel Abdel-Mahdi najavio je niz mjera kako bi smirio protuvladine prosvjede. Abdel-Mahdi nakon sastanka vlade u subotu navečer rekao je da će se novim mjerama svi ubijeni u prosvjedima proglasiti “mučenicima”, a njihovim obiteljima zajamčiti povlastice. Svi ozlijeđeni njegovat će se na račun države. Isto tako, irački premijer rekao je da će vlada uspostaviti program obuke 150 tisuća nezaposlenih Iračana i onim uspješnima dati zajmove za pokretanje malih i srednjih poduzeća.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
08:55 07.10.2019.

Svuda gdje se političari postavljaju od velikih sila, korupcija je neizbježna .Nemoguće je da se korumpirani političari i korumpirani biraći ponašaju nekorumpirano poslije izbora, na prekidač OFF-ON.

NE
neboiznadzagreba
07:44 07.10.2019.

Gospodari kaosa tako hoće, stotine, tisuće, milioni ubijenih ako treba za njihove ciljeve...

ZI
zip123
08:52 07.10.2019.

Americka operacija sloboda.Ostavili narodu patnju,bijedu i smrt.Uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije