Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Toni Ivanišević

Kao u filmu Beskrajni dan, svakog se jutra budimo u istom košmaru. Ima li kraja?

hos
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/2
11.12.2016.
u 14:33

Toni Ivanišević vam donosi pregled proteklog tjedna.

Subota, 3.12.

Hrvatski derbi u Španjojskoj! S jedne strane Rakitić, s druge Modrić i Kovačić. Pravo je zadovoljstvo gledati najbolje hrvatske nogometaše u najvećem svjetskom klupskom spektaklu, derbiju Barcelone i Reala. Utakmica se pamti po izjednačenju Ramosa u zadnjoj minuti, kojem asistira najbolji igrač utakmice, Luka Modrić. Uživamo u hvalospjevima dečku s naših livada. Ne dugo. Par dana kasnije Nacional ga proziva za utaju poreza. Nadamo se da je greška...

 

Nedjelja, 4.12.

Ploča Jasenovac Portal Novosti otkriva vijest staru mjesec dana da je u Jasenovcu otkrivena spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je grb HOS-a s natpisom Za dom spremni. Narodu je bačena još jedna kost s trpeze uobičajenih ustaško-partizanskih delicija. Kreće rasprava o legalnosti grba, o mjestu na kojem je osvanuo, o pijetetu prema ubijenima u jednom i u drugom ratu. Kao u filmu Beskrejni dan, svakog se jutra budimo u istom košmaru. Ima li kraja?

 

Ponedjeljak, 5.12.

Izraelski premijer Benjamin Natanyahu poslao je zahvalu svom hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću zbog angažmana posada hrvatskih kanadera, koji su danima gasili požare po Izraelu. Hrvatska je pratila angažman heroja iz Zemunika, ponosna što se svijetu možemo predstaviti u lijepom svijetlu i što se hrvatska hrabrost i pomoć u nevolji cijeni u raznim dijelovima svijeta. Dva dana kasnije posade dvaju kanadera na povratku s uspješne misije u Izraelu, dočekali su ministar obrane Damir Krstičević i njegov savjetnik Ante Gotovina, koji su svoje “požare” davno ugasili.

 

 Utorak, 6.12.

 Jedna od najbizarnijih afera novije hrvatske povijesti počinje u Dubrovniku. Na Dan dubrovačkih branitelja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović djeci dijeli svoju fotografiju i slatkiše. Jedan od njih je i čokoladica koju, kako kaže prastara reklama,  “proizvodi Pionir iz Subotice samo”. Nakon što se vijest o tome proširila, predsjednica se ispričala i poručila kako će djeca dobiti hrvatski slatkiš. Komentatorska bojišnica na trenutak ostavlja ustaše i partizane i seli se na konditorsku industriju. Dok Todorić i Tedeschi, negdje u kutu čupaju kosu, koji valjda samo slučajno još nisu postali vlasnici i Pionira, u almanahe hrvatsko-srpskih prijepora upisuje se još jedna bizarna epizoda. Čokoladama ne pakovati!

 

Srijeda, 7.12.

 Hrvatska bruji o intervjuu ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića. Najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske je Ustavni sud, vrijeme je da podnese kolektivnu ostavku, grmi u Globusu prvi pendrek u Hrvata. Orepića žulja ustavni sudac Davorin Mlakar, kojega se optužuje za korupciju. Orepićev verbalni performans na noge diže HDZ, SDP i naravno prozvane suce. Mlakara, doduše, za vidjeti nije, ali u njegovu zaštitu staje ime predsjednik suda Miroslav Šeparović. Ukratko, drčni ministar upućen je na DORH. Znate ono – ako imate nekakvih dokaza, vaša je dužnost... Ukratko, Mlakar ostaje gdje je i bio, a mi bilježimo blagi porast temperature uoči lokalnih izbora.

 

 Četvrtak, 8.12.

 Stvarnost je često luđa od mašte. Tome je dokaz razgovor dvojice direktora u HEP-u. U njemu direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek nježno ukazuje podređenom predsjedniku Komisije za pomilovanje kako na natječaju za posao električara u Sisku namješten. “To ti je nećak od predsjednika uprave, to ti je poanta,” izgovara antologijsku rečenicu Martinek, a na komentar Marjanovića da se time krši zakon i da prednost treba dobiti nezaposleni branitelj nonšalantno kaže “nema veze”. Nakon objave razgovora, Martinek je dao ostavku, branitelj je dobio posao, a tisuće i tisuće onih koji su preko veze dobili posao i dalje spavaju snom pravednika.

 

Petak, 9.12.

Trese se najluđi grad na svitu! Potres magnitude 4,8 potresao je srednju Dalmaciju, epicentar je u moru blizu Čiova. Par sekundi panike, mnoge je istjeralo na ulicu. Štete su mjerljive jedino količinom stresa koji je trešnja izazvala. Odmah je krenula sprdnja na društvenim mrežama, jer, s ponistre se vidi samo Šolta, Umbrija je ipak predaleko, ali potresi u Italiji upozoravaju da se s takvim stvarima nije šaliti, kojima u ušima češće odzvanjaju upozorbe zagrebačkog eksperta za katastrofe, pročelnika Ureda za upravljenje hitnim situacijama Pavla Kalinića, koji širinu svog talenta u spašavanju još nije pokazao, a nadamo se da neće imati ni prigodu.

 

Komentara 9

SD
sdpesticid
19:52 11.12.2016.

i dalje stoji naredba pripisivanja hrvatima krivice kako bi se njima moglo što lakše manipulirati. što bi ono s totalitarizmom pod petokrakom te njihovim masovnim zločinima nad istim tim hrvatima ? zašto nekomu smeta skraćenica ''hos'' ( hrvatske oružane snage ) a ne šahovnica ili hrvatske kune koji su također korišteni u vrijeme ndh ? zašto se uporno izbacuje iz fašističkog ndh pozdrava ''za dom i poglavnika spremni'' dio ''za poglavnika'' a koristi kao optužba za fašistički pozdrav samo ''za dom spremni'' jer upravo onaj dio ''za poglavnika'' povezuje s fašizmom a ne izraz ''za dom spremni'' u kojemu nema ništa lošega ? zašto svi vole hrvatske kune i one nisu fašističke a također su potekle iz ndh ? pa zaboga, na internet stranici oružanih snaga republike hrvatske stoji upravo: oružane snage republike hrvatske ( osrh ) i koja razlika je kada netko kaže ''hrvatske oružane snage'' kada to jesu i može se tako izreći ? je li to kažnjivo ? nije li to zabrana slobode govora a ista je zajamčena ustavom rh ?

Avatar Idler 3
Idler 3
22:26 11.12.2016.

Gledam ploču, gledam i pokušavam najti taj natpis od dva meta....ček. ček, ček....pa to je sitnim slovima unutar grba ??? Čime li nas "častiju" naši političari i njihva piskarala....

EN
ena nena
23:10 11.12.2016.

Okej, evo: Moj sin, hrvatski branitelj, moralno je upitna osoba. Tvoj sin, od 1990. u Beču /Parizu, Pragu.../ moderni je urbani intelektualac. Tvoj otac, hrvatski partizan, sinonim je antifašističke borbe i istinski heroj. Moj otac, hrvatski partizan, domobran ili seljak, zapravo je ustaša - ostaje zauvijek p*sran. I sutra napokon sviće novi dan. Je l' to sad u redu, svizac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije