Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija 'šetač'

Kao u filmovima: Pogledajte policijsku snimku uhićenja uživo

Gaultier1
Reuters
12.04.2013.
u 09:18

Glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja izjavila je da je akciju pokrenula policija RS-a te da je zasad u njoj na području više država uhićeno 50 dilera

Oko 50 sumnjivaca uhićeno je u sklopu međunarodne policijske akcije Šetač, usmjerene na razbijanju organizirane narkomafije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. U akciji je do sada zaplijenjeno oko 376 kilograma marihuane, pola kilograma heroina i veća količina eksploziva, oružja i streljiva. Akcija je realizirana u zoru, kada su, do zuba naoružani, specijalci počeli upadati u kuće i stanove osumnjičenih širom Balkana.

U cijeloj akciji sudjelovalo je nekoliko stotina maskiranih specijalaca koji su pod opsadom i dugim cijevima kontrolirali ulice Beograda, Zagreba, Dubrovnika, Splita, Zadra, Trebinja, Bileće, Stoca, Ljubuškog, Čitluka, Ulcinja, Bara, Podgorice, Nikšića i Cetinja. Dijelovi Dubrovnika potpuno su bili blokirani, a specijalci su čak nadgledali i sve ulaze i izlaze iz grada. Najviše uhićenih su državljani BiH, i to njih 19. Većinu su na području Hercegovine uhitili pripadnici MUP-a RS i SIPA-e, dok je jedan državljanin BiH "pao" u Srbiji.

U Hrvatskoj je uhićeno 15 narkodilera, a lokalni mediji javljaju da su među njima i ultimate-fight borac iz Dubrovnika Ajlin Ićo Ahmić, suvlasnik dubrovačke picerije Retro Murat Škaljić, kao i vlasnici kafića u uvali Lapad. U Srbiji su uhićena još tri osumnjičena, dok je u Crnoj Gori "palo" najmanje 10 sumnjivaca. Međutim, njihov identitet jučer nije htjela otkriti ni jedna policijska agencija, navodeći da će više detalja biti objavljeno na konferenciji za medije koja bi se danas trebala održati u Zagrebu.

Boris Grubešić, glasnogovornik tužiteljstva BiH, koje u suradnji s hrvatskim USKOK-om vodi istragu, kaže da je Šetač najveća regionalna akcija u borbi protiv krijumčarenja droge koja je ikada izvedena. Kako ističe, u aktivnostima sudjeluje više stotina policajaca koji istodobno i koordinirano rade u četiri države. On kaže da su sve aktivnosti realizirane uz podršku projekta "IPA 2010" na jačanju tužiteljske mreže koju vodi Europska unija i Regionalni centar za provođenje zakona o jugoistočnoj Europi (SELEC) iz Bukurešta.

– Akcija Šetaš predstavlja do sada najbolje organiziranu zajedničku suradnju istražitelja kojom je zadan ozbiljan udarac narkomafiji koja djeluje u ovoj regiji – pojasnio je Grubešić. Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, kaže da je samo na tom području izvršeno oko 20 pretresa.

– Akcija je pokrenuta u studenom prošle godine i u prijašnjim aktivnostima policije zaplijenjeno je više od 376 kilograma marihuane i pola kilograma heroina. Najviše droge zaplijenjeno je u Crnoj Gori, a još očekujemo i rezultate pretresa – rekla je Šoja. Ministar MUP-a RS Radislav Jovičić izjavio je da se vrijednost "robe" procjenjuje na više od 1,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 6 milijuna kuna) .

– Ova akcija je pokazatelj da policija i pravosuđe u regiji dobro surađuju. Jedna policija ne može ništa sama napraviti. Ako kriminalci ne poznaju granice, zašto bismo mi? – izjavio je pitao je Jovičić koji sudjeluje u radu 4. regionalne konferencije ministara prava i unutarnjih poslova u Beogradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije