Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kao i u nogometu, svi vode politiku, a uvijek pobjeđuje Njemačka

Brdo-Brijuni,Dubrovnik
Grgo Jelavić/Pixsell
26.08.2014. u 12:00

Njemačka obilježava stotinu godina od rata gospodarskim skupom. Tako će kapitalizirati i ovaj povijesni događaj

Američka kongresnica Janice Hahn šokirala je svoje kolege konstatacijom da je polovica Hrvata u BiH, a isto toliko i njihovih prava, za dva desetljeća nestala. Zbog toga je Kongresu SAD-a uputila Rezoluciju 705 kojom traži ispravljanje mnogih nepravdi. Prije svega promjenu izbornog zakona u BiH kojom bi se na izborima u BiH omogućilo konstitutivnim narodima (Srbima, Hrvatima, Bošnjacima) i ''ostalima“ pošteno biranje zastupnika. Upozorila je kako ih sada Hrvatima biraju Bošnjaci. Sličnu je inicijativu prije godinu dana pokrenuo njezin kolega, američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich. Sve je više u SAD-u onih koji uviđaju da je ključni problem Bosne i Hercegovine neriješeno hrvatsko pitanje. Ali Amerika danas ima druge prioritete, goruće krize u Ukrajini, Iraku, Izraelu... Nema previše vremena za BiH.

Može li onda Europa, uz asistenciju Hrvatske, preuzeti inicijativu? Kada bi se sudilo po ovotjednim događajima, reklo bi se da su u ofenzivi. Čak je teško pobrojiti sve “akcije”. Primjerice, jučer je u pripremi berlinske konferencije u Cavtatu održan sastanak premijera regije (RH, BiH, Crne Gore i Albanije). Milanović, Bevanda, Đukanović i Rama razgovarali su o gospodarskoj suradnji. Osobito o jadransko-jonskom koridoru. U petak će se predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH – Josipović, Nikolić, Vujanović i tročlano bh. Predsjedništvo, valjda na čelu s Izetbegovićem (ako ne ode u Tursku na inauguraciju Erdoganu) – sastati u Mostaru. Potpisat će deklaraciju kojom žele unaprijediti međunarodnu suradnju u pronalaženju nestalih osoba. Šef hrvatske oporbe Tomislav Karamarko bio je prije tri dana i opet će doći za dva dana u Mostar. Otkako je na toj dužnosti boravio je u BiH koliko svi njegovi prethodnici.

U četvrtak 28. kolovoza Angela Merkel saziva konferenciju o zapadnom Balkanu. Njemačka s Francuskom u Berlinu organizira ovaj skup u povodu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Pozivajući premijere, ministre vanjskih poslova i gospodarstva žele poslati poruke mira cijeloj Europi. Poruka je to i BiH kako se treba umjesto borbe za bolju prošlost natjecati za bolju budućnost. Upravo u Sarajevu i Andrićgradu obljetnica Prvog svjetskog rata iskorištena je za nove podjele. Zbog toga je propala prilika za održavanje velikog svjetskog skupa na koji je u Sarajevo trebala doći Merkel i mnogi svjetski državnici. Umjesto Bosne i Hercegovine, Njemačka će, kao i sve drugo, i ovaj povijesni događaj kapitalizirati u svoju korist. Iako se u početku mislilo da će berlinski skup biti najviše posvećen BiH, ipak će dominirati regionalne gospodarske teme. Primjerice, gradnja jadransko-jonske prometnice koja bi išla od Trsta kroz Sloveniju, Hrvatsku te zaleđem BiH i Dubrovnika pa sve do Albanije.

Vjerojatno će berlinska konferencija biti prva u nizu skupova koje organizira Njemačka. Uostalom, teško da koja druga svjetska sila danas može sebi dopustiti luksuz da se, osim brojnih unutarnjih i vanjskih problema, bavi zapadnim Balkanom, odnosno BiH. Oni će svojim angažmanom pokušati konačno dovršiti međunarodni posao, a time se i nametnuti kao europski lider u svakom pogledu. Merkel na početku “balkanskog procesa” nije htjela ući u avanturu. Poučena iskustvom kako su svi dogovori o individualnom rješenju krize u BiH vođeni na dosadašnji način unaprijed osuđeni na propast, odlučila je ovu državu rješavati u regionalnom paketu. Zato se okupljanje u srcu Europe može promatrati i kao uvertira i svojevrsno sondiranje šireg terena.

Ako se gospodarskim pokretanjem regije stvori kritična masa za rješenje političke krize u BiH, tek tada će Njemačka fokus sa zapadnog Balkana usmjeravati na BiH. Ovo je novi pristup prema zamršenom američkom (daytonskom) projektu u srcu Balkana. Može li ovo biti pobjednička strategija?! Uostalom, politika je kao i nogomet. Svi je razigravaju, samo Njemačka uvijek pobjeđuje. Pa čak i kada obilježava poraze.

Komentara 1

Avatar Becarina
Becarina
14:04 26.08.2014.

Gradnja jadransko-jonske je obicno politikanstvo ove vlasti, "eto mi gradimo . Kome trebaju ove bajke osim zbornom timu predsjednika ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije