Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČITANJE U VARAŽDINU JE 'IN'

Kao i drugdje, čitaju se krimići i ljubići, ali i životopisi, putopisi i povijesne knjige

knjižnica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
24.01.2014.
u 10:42

U godini koja je prošla, Varaždinci su pokazali da su itekako revni čitači. Naime, 10.500 korisnika, lani je posudilo oko 341.520 knjiga.

- Tijekom cijele godine Varaždinci rado navraćaju po književne novitete. Rado se čitaju ‘krimići’, knjige samopomoći te ljubavni romani i publicistika kod koje je zamjetan interes za naslove koji posvećuju brizi o vlastitom tijelu, poput knjige Rak duše Nele Sršen - sažela je diplomirana knjižničarka Andreja Toljan trendove posudbe u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović”.

Specifični

I iako su najčitaniji naslovi uglavnom isti po svim knjižnicama, Varaždinci su po nečemu specifični.

- Varaždinci osim fikcije vrlo rado zavire i u svijet zbilje te su tako među najčitanijim naslovima Žene diktatora, autorice Diane Ducret, putopisi i životopisi - pojasnila je Andreja Toljan.

U godini koja je prošla, Varaždinci su pokazali da su itekako revni čitači. Naime, 10.500 korisnika, lani je posudilo oko 341.520 knjiga.

Sve više školaraca

- Već godinama se govori o tome kako će interes korisnika za knjižnicu i čitanje knjiga padati, ali mi od 2007. bilježimo ili rast broja posuđenih knjiga ili je on tu negdje na istoj razini - kazao je ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić, koji je zadovoljan rezultatima poslovanja knjižnice u 2013. godini.

- Trudimo se osluškivati želje i potrebe naših korisnika i izrazito mnogo ulažemo u nabavku stručne literature. S varaždinskim Veleučilištem smo tako potpisali i ugovor prema kojem VELV plaća članarinu za sve redovne studente, a naša je obveza osigurati literaturu - ispričao nam je ravnatelj.

Osim za studente, gradska knjižnica odredište je i sve brojnijih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, jer unatrag nekoliko godina Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa više ne sufinancira nabavku knjiga u školskim knjižnicama.

- Zato vršimo nadzor po školama i po potrebi nadopunjujemo naš fond knjiga - kazao je ravnatelj Šoštarić, dodavši da godišnje 760.000 kuna ulažu u nabavku novih knjiga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije