Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kandidati daju obećanja koja nemaju veze s ovlastima

Ivo i Kolinda
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
25.11.2014.
u 19:11

Ingerencije imaju u vanjskoj politici, tajnim službama i obrani, ali i tu u dogovoru s Vladom

Ustav Republike Hrvatske u samo 13 članaka opisuje poziciju predsjednika države i njegove ovlasti.

Područja u kojima šef države ima ustavne ovlasti ograničena su na vanjsku politiku, obranu te obavještajni aparat. Pritom, u ostvarivanju vlasti u ova tri područja, predsjednik države nije samostalan, nego je njegov utjecaj ograničen ingerencijama Vlade.

Tako “predsjednik i Vlada surađuju u oblikovanju vanjske politike”. Predsjednik odlučuje o osnivanju diplomatskih misija te donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija, ali na prijedlog Vlade, te uz mišljenje nadležnog saborskog odbora.

Nadalje, šef države je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, ali čvršću vlast nad vojskom Ustav mu predviđa tek u slučaju ratnog stanja.

Dobro zvuči, ali...

Kada je riječ o tajnim službama, onda temeljni državni akt kaže da “predsjednik i Vlada surađuju u usmjeravanju rada sigurnosnih službi”, a njihove šefove imenuju supotpisom uz prethodno mišljenje nadležnog saborskog odbora.

Predsjednik može Vladi predložiti da održi sjednicu i razmotri određena pitanja, može biti i nazočan na toj sjednici, čak i sudjelovati u raspravi, ali Vladu ne može natjerati ni na kakvu odluku. Dakle, što se ustavnih ovlasti tiče, ako predsjednik Republike želi nametnuti teme koje se tiču gospodarstva ili reforme javne uprave, potpuno mu je isto hoće li moliti premijera da sazove sjednicu s takvim dnevnim redom ili će sazvati konferenciju za novinare i reći što o tome misli pred televizijskim kamerama.

No, otkada je započela kampanja (mislimo na onu neformalnu koja traje već mjesecima), kandidati za mjesto na Pantovčaku koje donosi mali udio u obnašanju izvršne vlasti iscrpljuju se na temama i narodu daju obećanja koja mahom nemaju veze s ovlastima. Tako HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, otkad je došla u Hrvatsku, govori o gospodarstvu, ulaganjima, poticanju domaćih i stranih ulagača te otvaranju radnih mjesta. Sve to dobro zvuči, ali s funkcijom koju bi željela preuzeti nema baš ništa. Teme i stavovi koji pljušte u kampanji u pravilu nisu motivirani realnim ovlastima predsjednika, nego ovise o trenutačnim društvenim top temama.

Tako je Grabar Kitarović obznanila da je protiv monetizacije autocesta “jer ih je narod već jednom platio, i suludo je da ih plaća dvaput”. Prvo, narod ih nije platio, već ih otplaćuje, a drugo, ako se daju u monetizaciju, neće narod plaćati, nego će gospodarenje, a time i prihod od prometa, dati nekom drugom. Treće, Vlada će (svejedno da li ova ili koja druga) o tome donijeti konačnu odluku. Za mišljenje neće pitati Sabor, a predsjednika Republike još manje. Obećanje da će se zalagati za strože kažnjavanje pedofila, jačanje prevencije, a moguće i kemijsku kastraciju nema nikakve veze s ulogom predsjednika, nego je pokušaj da se nametne intrigantna tema s kojom bi se javnost zabavljala u kampanji. Isto je bilo s rehabilitacijom generala.

Provocira teme

Aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću, čiju kandidaturu podržava Kukuriku savez i još neke stranke, pozicija je lakša jer je obnašatelj vlasti i zato ga novinari pitaju o svemu i svačemu. No, neke teme koje mu ne pripadaju, poput Bolonje, nafte u Jadranu, Nogometnog saveza i sličnih, provocira on sam iako zna da je u odnosu na njih nemoćan.

Komentara 8

Avatar d-ano
d-ano
19:54 25.11.2014.

Ma Dama je samo tu da se igra moze odigrat ,sve ovce na broju a vuk sit.

DK
dr kaunda
19:33 25.11.2014.

stotinu puta sam do sad komentirao da bi oni najprije morali shvatiti sto su im ovlasti pa tek onda davati obecanja i dobio sam tisucu minusa pogotovo kad je rijec o kolindi zena lupa bezveze ja cu napraviti ovo pa sutra ono itd za nju mi nije cudno nije bila na toj funkciji ali josipovic je vac 5 god. predsjednik pa je trebao do sad skuziti i sve nam to govori da daju obecanja za koja unaprijed znaju da ih nemogu ispuniti zato mislim da su izbori za predsjednika preskupi i da ih uopce nebi trebalo biti trebalo bi naci nekakav drugi nacin kao recimo u Njemackoj

KO
kontrasdpa
13:59 26.11.2014.

to kolinda još nezna, treba joj reći. nije znala da za sebe može potpisati dok joj nisu rekli. koja sramota... bitno je da zna musti krave pa može učestovati u seriji: ljubav je na selu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije