Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENA SMJENA

Kandidat za čelo HEP-a bankar Stanko Kežman?

Vrdoljak i Šerić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/2
05.09.2014.
u 11:05

Sabina Škrtić ne može u HEP zbog članka 20. Zakona o sukobu interesa

Smjena čelnika Hrvatske elektroprivrede Tomislava Šerića koju su najavili svi mediji u četvrtak nije se dogodila. Pouzdani izvori tvrde da je odgođena zbog proceduralnih razloga, a resorni ministar Ivan Vrdoljak, na čiji je prijedlog smjena i stavljena na dnevni red, najavljuje da je riječ o odgodi na sedam do deset dana.

Podrška užeg kabineta

– Kao što sam već rekao, smjena će se dogoditi za sedam do deset dana – kratko je rekao Vrdoljak nakon sjednice Vlade, ali nije htio objasniti zašto smjenjuje Šerića. Doznajemo i da je za smjenu dobio podršku cijelog užeg kabineta Vlade. Izvori dobro upoznati s događanjima demantirali su da je na relaciji SDP – HNS bilo trzavica.

Do odgode smjene došlo je, naime, zbog toga što Sabina Škrtić ne može biti Šerićeva zamjena kao što je bilo planirano. Naime, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u članku 20. kaže da državni dužnosnik ne može obavljati dužnost u pravnoj osobi iz njegova resora najmanje godinu dana nakon prestanka mandata. Kako Škrtić radi u ministarstvu koje je direktno nadležno za HEP, prelaskom na mjesto članice uprave prekršila bi taj članak.

Sada kada je Škrtić eliminirana kao zamjena, Vrdoljak ima rok od deset dana da nađe zamjenu Šeriću. U kuloarima se može čuti jedino ime Stanka Kežmana, aktualnog predsjednika uprave Vaba banke. No Kežman ne želi ni potvrditi ni demantirati da je Šerićev nasljednik.

– Nemam saznanja o tome, nitko nije sa mnom kontaktirao, ali ako je istina da se barata mojim imenom, to mi je drago – kaže Kežman. Politički nije aktivan niti je član ijedne stranke.

– Mislim da bi svaki menadžer trebao biti politički neovisan jer svaka povezanost s političkim opcijama može donijeti ograničenja, iako ne nužno – kaže Kežman.

Razlog smjene

U priči o smjeni u HEP-u najzanimljiviji je razlog. Špekulira se da je smjena potaknuta manjkom investicija HEP-a, činjenicom da su pomaknuti rokovi za realizaciju velikih projekata kao što je Kosinj/Senj, a ministar Vrdoljak Šeriću je i javno zamjerio što HEP nije izašao na tržište regije i tako supstituirao pad prihoda. Da je puklo oko TE Osijek, manje je vjerojatno s obzirom na to da je taj projekt bio u planovima HEP-ove uprave.

Komentara 4

Avatar airbizz
airbizz
16:18 06.09.2014.

bankar na čelu hepa može raditi samo jedno.proizvoditi profit na račun potrošača i rezanjem ljudskog resursa.taj neće sebi ukinuti privilegije. najbolja osoba na čelu takve firme je pravnik.upravitelj hepa mora provoditi zakone države i tržišta.

5N
5th_november
09:57 09.09.2014.

@airbizz: ne moras brinuti, taj bankar je dokazano nesposoban da napravi ikakav profit. prema pricama iz Varazdinske banke, gdje trenutno predsjeduje, nikad nisu imali goreg direktora, a imali su ih navodno oho-ho. vele da covjek u 3 godine nije napravio ama bas nista, totalno se pogubio...njegov odabir je bio posljedica mutnih vlasnika banke, i Kutle se nesto spominjao, i drzava, itd., pa nije ni cudo da su odabrali "ne talasaj" lika. koliko cujem, novi vlasnik (sada je jedan vecinski) jedva ceka da ga se rijesi, pa valjda zato i ova prica s HEP-om. svaka cast SDP, vrhunski odabir kadra, stvarno ste svi bagra

RO
rodjo123
11:35 05.09.2014.

Kako kaže Stavros: Kad se prijatelji raaastaaaju... :-)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije