Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjetila Ovčaru

Kandić: Očekivala sam i žešće reakcije u Srbiji zbog Gotovine

'16.10.010., hotel Westin, Zagreb - Sedmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu. Natasa Kandic.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/PIXSELL
24.11.2012.
u 16:37

Za današnjeg privatnog posjeta Vukovaru, ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je odala počast žrtvama na Ovčari.

Govoreći o nedavnim oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Gotovini i Markaču koje su u Srbiji zazvale političko-emocionalne reakcije i podsjetila kako je Haaški sud donio brojne presude koje u Srbiji, osim u ekstremističkim krugovina, nisu izazivale posebne reakcije. Očekivala je, kaže i žešće reakcije Beograda, od organiziranja prosvjeda do prekida odnosa s Hrvatskom.

- Mislim da je ipak bilo kontrole u političkim reakcijama, a to ima veze s tim tko je na vlasti. Ipak su na vlasti oni koji su odgovorni za početak rata i za ono što se u ratu događalo, za 12.000 žrtava u Hrvatskoj, 10.500 na Kosovu i 95.000 u BiH. Ne bi Republika Srpska i njihove oružane formacije mogle počiniti tolike zločine da nije bilo sudjelovanja Srbije. Na vlasti su oni koji su odgovorni za teško nasljeđe prošlosti i otuda njihova blaža reakcija od neke koja je mogla dovesti Srbiju u kaos i regionalne odnose daleko više ograničiti nego što je to u ovom trenutku - drži ravnateljica Fonda za humanitarno pravo.

Spomenula je i podizanje šest optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj koje je najavio srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, i ocjenila ih "izrazito političkima".

- Ako je Tužiteljstvo imalo dokaze u tih šest slučajeva bilo bi normalno, temeljem sporazuma o suradnji tužiteljstava Hrvatske i Srbije, da se već rješavaju kao što su i drugi slučajevi rješavani. Navedeni argument da se čekala haaška presuda pa su nakon nje slobodni izaći s istragom vezanom za tih šest slučajeva nije točan jer se u njima ne optužuju Gotovina i Markač već neki drugi - pojasnila je Nataša Kandić. Ona drži kako bi, kao i do sada, svaka država trebala i nadalje suditi svojim državljanima, a tužiteljstva surađivati.

>> Ljajić: Srbija je suštinski okončala suradnju s Haagom

Komentara 6

MA
mariyan
19:14 24.11.2012.

Evo dragi susjedi srbi da vam probam nesto objasniti;postoji univerzalni fizicki zakon koji govori ovako;SVAKA AKCIJA IZAZOVE REAKCIJU.a isto tako postoji i jedan univerzalni DUHOVNI zakon,koji govori ovako;ONO STA COVIJEK SIJE ONO CE I POZNJETI.Kako sigurno znate sjetva je pocela na Plitvicama sa ubojstvom Josipa Jovica zatim sijecate li se one sijetve po selu Kijevu ta je sijetva poslje donijela veliki urod pa onda ona sijetva u Skrabinji i ta je sijtva a i sve sjetve koje ste posijali donjela vam je jako jako veliki urod svako zrno je vratilo urod pa i sto puta veci. Pa dragi susijedi ako hocete da vas ljudi vole onda se pokjte i pocnite sijati ljubav pa ce i zetva biti ljubav, zar ne?

Avatar PeppeS
PeppeS
16:54 24.11.2012.

hvala sto ste pisali o njoj,da i mi srbi mozemo slobodno da komentarisemo o njoj i njima slicnima,jer u mojoj zemlji postoji gora kontrola medija nego za vreme WWII.a o njoj treba covek da se zapita sta je ona svea sve ucinila da se zapocne rat,nemo je cutala i podrzavala i jedne i druge. a sada se nalazi u humanitarnom odeljenju,ako se ja nazovem humanistom to ne mora da znaci da i ja jesam i da to pretstavljam.tako je i sa njom.civajte se nje i njoj slicnima.

DE
debelacija
18:47 24.11.2012.

Odakle ova izidje? Pa gdje je bila od 1990. do 2012.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije