Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U BUNDESTAGU

Kancelarku Angelu Merkel još progone duhovi Kunduza

merkel
AFP
10.02.2011.
u 19:29

Njemačka kancelarka opovrgla je da je namjerno skrivala krvoproliće u Afganistanu 2009. godine radi tada predstojećih izbora

Njemačka kancelarka Angela Merkel i vođa SPD-ove parlamentarne skupine Frank-Walter Steinmeier svjedočili su danas pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koje pokušava utvrditi okolnosti vezane za zračno bombardiranje dva tankera u Kunduzu 4. rujna 2009. u kojem su poginule, smatra se, 142 osobe. Više od 100 osoba bili su civili koji su na poziv talibana došli prikupiti dizel iz tankera zaglavljenog u blatu, a među njima živo je izgorjelo i dvadesetak djece.

Plašili se izbora

Nekih 17 mjeseci poslije napada koji je ocijenjen najsmrtonosnijom njemačkom vojnom intervencijom nakon Drugog svjetskog rata, pokušava se utvrditi je li njemački pukovnik Georg Klein pogriješio kada je izdao naredbu za napad, odnosno je li tadašnja vlada u kojoj je Frank-Walter Steinmeier bio ministar vanjskih poslova, namjerno uskratila ili prikrila informacije o događaju kako oni ne bi utjecali na rezultate izbora koji su održani 27. rujna 2009. Klein je prošle jeseni svjedočio pred tim povjerenstvom. Ponavljao je kako je njegova naredba bila “odgovarajuća mjera” na temelju informacija kojima je tada raspolagao. Prijeti mu, svejedno, kazneni progon s obzirom da je prema svim indicijama zaobišao nužnu proceduru, odnosno naredbu za napad je dao na osnovi razgovora sa samo jednim afganistanskim informatorom koji nije bio u poziciji vidjeti što se stvarno oko tankera događa. Kancelarki Merkel se predbacuje da “nije podignula prst za kompletnu istragu”.

Merkel je danas pred povjerenstvom zanijekala da je bilo što skrivala radi nadolazećih izbora. Ustvrdila je da je ona već tada dala naznačiti da je bilo dosta žrtava.
 
Zbrka s informacijama

Događaj je počeo 2. rujna navečer kada su talibani presreli dva tankera koji su prevozili dizel za NATO. Dvojici vozača odrubili su glave i oteli cisterne. Jedna im je, međutim, zapela u blatu, pa su pozvali lokalno stanovništvo da pokupi dizel. Oko 2,30 tankeri su napadnuti iz zraka.  Uslijedila je potom zbrka oko informacija – nakon prvih negacija, NATO je ipak priznao da je bilo civilnih žrtava.
Tragedija zapaljenih tankera imala je i svoj nastavak. Dan nakon događaja, talibani su uhitili novinara New York Timesa Stephena Farrella i njegovog vozača i prevoditelja Sultana Ahmada koji su se uputili vidjeti  što se uistinu dogodilo. U akciji njihova oslobađanja četiri dana kasnije Farrell je oslobođen, a Ahmad je poginuo.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:25 10.02.2011.

Nisu talibani zvali civile da pokupi dizel nego da imaju živi štit!!! Znali su oni da će biti reakcija ali su se nadali da su svi zapadnjaci oprezni kad su u pitanju djeca i civili ali su se zaj... ! I što sad? O onoj dvojici kojima su odrubili glave ... to nema veze! Stvarno smo postali čudni!

RI
Riznica
12:35 11.02.2011.

10.02.2011. u 22:25h lschmidt je napisao/la: Nisu talibani zvali civile da pokupi dizel nego da imaju živi štit!!! Znali su oni da će biti reakcija ali su se nadali da su svi zapadnjaci oprezni kad su u pitanju djeca i civili ali su se zaj... ---------------------------------- Cuj , pa sta , jeli to po tebi bilmeze popularno ubijati samo muslimane ....Pametnjakovicu, kako bi bilo da tvoju neko familiju pobije i da se malo zajebe, !\" Bili takve gluposti pisao ???

OB
-obrisani-
19:39 10.02.2011.

nisu to žrtve - to je kolateralna šteta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije