Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka

Kanada zabranila automatsko oružje nakon nedavnog pokolja

Justin Trudeau
Foto: Reuters/PIXSELL
02.05.2020.
u 07:15

"Ovo oružje ima samo jednu svrhu: što brže ubiti što veći broj ljudi. Od njega nema nikakve koristi i nema mu mjesta u Kanadi", rekao je premijer na tiskovnoj konferenciji.

Nepuna dva tjedna nakon najgoreg pokolja u povijesti Kanade, Justin Trudeau je u petak proglasio zabranu automatskog oružja i tako ispunio predizborno obećanje, što se i očekivalo nakon niza pucnjava koje su zgrozile javnost.

"Ovo oružje ima samo jednu svrhu: što brže ubiti što veći broj ljudi. Od njega nema nikakve koristi i nema mu mjesta u Kanadi", rekao je premijer na tiskovnoj konferenciji.

Vlada je donijela uredbu o zabrani korištenja, prodaje, uvoza i prijevoza automatskog oružja vojnog tipa.

Vijest dolazi dvanaest dana pošto je napadač ubio 22 osobe u Novoj Škotskoj iz nekoliko komada oružja među kojim je barem jedan policija opisala kao automatsko oružje koje je sada zabranjeno.

Vlasnici takvog oružja "koji poštuju zakon" moći će iskoristiti dvogodišnje razdoblje amnestije kako bi se prilagodili novim propisima, dodao je.

Andrew Scheer, čelnik konzervativne oporbe, kritizirao je zabranu.

"Oduzimanjem vatrenog oružja građanima koji poštuju zakon neće se zaustaviti opasni kriminalci koji oružje nabavljaju ilegalno", rekao je, podsjetivši da ubojica u Novoj Škotskoj nije imao dozvolu.

"Ništa od onoga što su Trudeauovi liberali proglasili ne odgovara ovom problemu", ocijenio je.

Premda se pucnjave u Kanadi događaju rjeđe nego u Sjedinjenim Državama, "češće su nego prije", istaknuo je premijer.

"Događaji poput nedavne tragedije u Novoj Škotskoj, napada na Islamski kulturni centar u Quebecu 2017. i pokolja u Politehničkoj školi u Montrealu 1989. nisu se trebali dogoditi", rekao je Trudeau. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
00:53 03.05.2020.

Kada je njegov tatioca bio Prime Minister Kanadani su imali puno oruzja, nisu im trebale dozvole i nije bilo masovnih zlocina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije