Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTEST

Kamion s vrgoračkim smećem dovezen županijskim vijećnicima 'pod nos'

Vrgovčani dovezli smeće uoči Županijske sjednice u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/12
21.10.2019.
u 10:13

Gradsko vijeće Sinja donijelo je odluku kojom se protivi dovoženju otpada iz drugih cjelova županije na Mojanku. U nedjelju je započeo službeni, najavljeni prosvjed građana pred ulazom u odlagalište.

Kamion s komunalnim otpadom iz Vrgorca koji je od subote stajao parkiran nedaleko od ulaza u sinjsko odlagalište Mojanka gdje su mu mještani Brnaza i Turjaka zapriječili ulaz, dovezao se u ponedjeljak ujutro na Kampus, gdje se održava sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić ovim činom je, kaže, želio upozoriti župana Blaženka Bobana i Županiju na problem s otpadom koji je sada zadesio Vrgorac, a dogodit će se svim gradovima Splitsko-dalmatinske županije s obzirom na to da moraju zatvarati svoja odlagališta, a Centar za gospodarenje otpadom  u Lećevici očito i dalje zapinje, nije ni započet.

- Odluka o zatvaranju našeg odlagališta Ajdanovca i naredba da odvozimo smeće u Sinj, na Mojanku, nema smisla jer je riječ o odlagalištima s istim tehničkim karakteristikama. Isto tako, prisiljavaju nas voziti komunalni otpad u 100 km udaljeni Sinj, a imamo odlagalište u Pločama, od kojih nas dijeli 35 km, na koje će se dovoziti otpad kako se budu zatvarali deponiji u Dubrovačko neretvanskoj županiji – kaže Pranić.

Napominje kako ne stoji primjedba da otpad moraju odlagati u svojoj županiji s obzirom na to da Grad Vrgorac prikuplja otpad i u Pojezerju, općini koja administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.  U svakom slučaju na pitanje kamo će s otpadom odgovara da ne zna.

Župan Blaženko Boban kaže da je dovoženje kamiona s otpadom u Split, običan performans.

- Radi se o igrokazu, a imamo vrlo ozbiljnu sjednicu. Pozivam sve da sjednemo i razgovaramo u civilizacijskom tonu kako riješiti problem koji je na lokalnim zajednicama. One trebaju riješiti svoj problem s komunalnim otpadom. Lećevica ide svojim tijekom, raspisan je natječaj – kaže Boban i napominje kako ova odluka nije od jučer i da spor Vrgorac – Mojanka nema veze sa županijom. Dodao je da je to spor Sinja i Vrgorca.

Gradsko vijeće Sinja donijelo je odluku kojom se protivi dovoženju otpada iz drugih cjelova županije na Mojanku. U nedjelju je započeo službeni, najavljeni prosvjed građana pred ulazom u odlagalište. Trajat će tjedan dana. Gradonačelnika Sinja Kristina Križanec kaže da se nada kako će se pronaći rješenje u utorak, na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Vrgovčani dovezli smeće uoči Županijske sjednice u Splitu
1/12

Komentara 3

ST
stric7
10:38 21.10.2019.

...zašto ga ne deponira na marakanu .... tamo je njegov domaći teren...

Avatar southman
southman
11:31 21.10.2019.

Akademik Bulj protiv navijača Zvezde !? Od kada to ?? Ah da od kada je zvezdaš MOST-u okrenuo leđa !

Avatar raco
raco
14:09 21.10.2019.

kakve gluposti, majko mila, pa ne dovoze vam otpad iz BiH, to je vaša Županija, vaši ljudi. Šta sada kao Sinj ne želi otpad od Vrgorca, o svašta. Bit će problem kada ga budete morali nezakonito slati u BiH jerer u RH neće biti nigdje mjesta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije