Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNA IRSKA

Kamera snimila eksploziju: Stoji li iza napada militantna skupina Nova IRA?

Foto: Screenshot/Wochit
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.01.2019.
u 08:18

Na sreću, nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bio stradavanje ljudi, kazao je Hamilton.

Dvojica muškaraca uhićena su u nedjelju zbog napada autobombom u Londonderryju, a policija nastoji doznati je li za napad odgovorna militantna skupina Nova IRA, rekli su policijski dužnosnici. 

Dvojica muškaraca u dvadesetim godinama privedena su još u subotu navečer, nekoliko sati nakon eksplozije blizu zgrade suda u Londonderryju, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik šefa policije Mark Hamilton

"Na sreću, nitko nije smrtno stradao, no očigledno je riječ o pokušaju napada čiji je cilj bilo stradavanje ljudi", kazao je Hamilton. 

Trenutak eksplozije ulovila je i nadzorna kamera.

Istraga je fokusirana na to je li u napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih grupa koje su se 1998. protivile sklapanju mirovnog sporazuma kojim je okončano tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj. Njezini pripadnici u posljednjih su nekoliko godina pribjegavali sporadičnim napadima. 

Subotnja eksplozija događa se u trenutku kada političari Sjeverne Irske i Irske upozoravaju na to da bi moguć povratak tvrde granice između dviju zemalja nakon Brexita, zajedno s carinskim i ostalim kontrolama, mogao biti izazov za militantne skupine. 

Političari obiju strana, uključujući i članove Sinn Feina, nekadašnjeg političkog ogranka nacionalističke Irske republikanske armije (IRA), osudili su eksploziju. 

Komentara 4

ST
stefj
08:44 21.01.2019.

Eh da, na IRA-u su svi zaboravili. Sada kada se ponovo uvede granica, za očekivati je povratak starih tema u fokus. IRA će sigurno jačati, a novo je i Islamski fundamentalizam... Ako uz to dodamo stotine i tisuće milijardi koje su i koje će otići iz VB, slijedi burno razdoblje za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije