Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u spomen na nadrabina Freibergera

'Kamen spoticanja' oštećen u vandalskom činu iznova postavljen

Svečanost postavljanja „kamena spoticanja“ za nadrabina Miroslava Saloma Freibergera
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
07.02.2021.
u 18:35

Nadrabin Freiberger, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio brojne pripadnike židovske zajednice, ubijen je u Auschwitzu 1943

U zagrebačkoj Amruševoj ulici 8 ponovno je postavljena mjedena komemorativna pločica “kamen spoticanja” u spomen na nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera. Prva pločica oštećena je u vandalskom činu 5. siječnja. Nadrabin Freiberger, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio brojne pripadnike židovske zajednice, ubijen je u Auschwitzu 1943.

Jedan je od dvadesetak ljudi koji su dobili svoj “stolperstein” na zagrebačkim ulicama, kao podsjetnik na žrtve ustaškog i nacističkog režima. – Zaborava nema i ne smije ga biti jer zaborav zločina negiranje je čovjeka i njegova dostojanstva, svaka žrtva mora ostati zapamćena i mora joj se odati poštovanje – rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Nadrabin Freiberger za rabina se školovao u Berlinu, a po povratku u Zagreb objavljivao je članke o ustrojstvu i djelovanju židovske općine u europskoj dijaspori. Bio je predsjednik Židovskoga narodnog akademskog društva Judeja, a za rabina je imenovan 1929.

Te godine je u Osijeku prihvatio službu zamjenika nadrabina, sedam godina kasnije postaje zagrebački rabin, a 1942. i nadrabin, prvi koji je rođen u Zagrebu i općenito u Hrvatskoj, napominju u Centru za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust. Zajedno s predsjednikom Židovske općine Hugom Konom, bio je ključna osoba u ratnim naporima spašavanja židovske zajednice. Do posljednjeg je trenutka, kad u Zagrebu Židova gotovo više i nije bilo, radio u Židovskoj općini. Uhićen je u noći na 3. svibnja 1943. – Iako mu je kardinal Alojzije Stepinac nudio spas, Freiberger ga nije želio zbog svih onih koji tu sreću nisu imali. Prema svjedočenjima, protestirao je na ulazu u Auschwitz protiv neljudskog tretiranja pripadnika njegove zajednice te je na licu mjesta ubijen – kažu u Centru. Pločice su veličine deset puta deset centimetara, na njima je ugravirano ime i prezime žrtve, datum rođenja i sudbina. Kako bi pročitao što na njima piše, prolaznik se mora sagnuti, čime se zapravo klanja žrtvama. U europskim metropolama postavljeno je više od 75.000 takvih pločica. U Zagrebu je prva postavljena 1. listopada 2020. u Gundulićevoj ulici, ispred kućnog broja 29, u znak sjećanja na djevojčicu Leu Deutsch.

Komentara 12

SS
SS11223344
19:14 07.02.2021.

A što je sa žrtvama Izraelske okupacije Palestine?

DU
Deleted user
19:44 07.02.2021.

Na to se usred ekonomskih problema, troši novac poreznih obveznika?

TP
THIRD_POSITION
19:09 07.02.2021.

Cionistička priča o 40-ima je puna laži i kleveta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije