Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽEŠKI SLUČAJ Dok najveći vjerovnici čekaju razrješenje spora između države i Kamen-Ingrada, Vlada inzistira na prisilnoj naplati dugova

Kamen državi duguje 18,3 milijuna kuna

09.01.2006.
u 20:08

Tvrtku Kamen-Ingrad od stečaja dijele samo milimetri.   Bude li država postupala po zakonu, ona će zbog nemogućnosti da naplati svoja potraživanja, za koncesiju 34 milijuna kuna te još 18,3 milijuna za poreze i doprinose, morati pokrenuti stečaj. Premda je po zakonu država trebala već odavna pokrenuti ovršnu naplatu poreza jer je Kamen-Ingrad porez posljednji put platio za studeni 2004. godine, to se još nije dogodilo.  

Glavni krivac
Međutim, dug Kamen-Ingrada državi samo je  manji dio njihovih dugova mnogobrojnim vjerovnicima kojih je navodno   više od stotinjak. Dio njih sjeo je na glavni žiro-račun tvrtke koji je otvoren u Privrednoj banci. Ta blokada iznosi više od 90 milijuna kuna. Tiskara Vidić gotovo godinu dana čeka da joj se s tog računa isplati sudska ovrha od 1,5 milijuna kuna. Vlasnik tvrtke Zlatko Vidić smatra da je glavni krivac što se on i svi ostali ne mogu naplatiti Privredna banka, odnosno njezin predsjednik Božo Prka, pa je najavio da će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu. On smatra da Prka nije pokrenuo sve zakonske mehanizme da se oni unatoč sudskoj presudi naplate. Osim onih koji su blokirali račun tvrtke ima mnogo više onih koji se na taj korak nisu ni odlučili. Jedan požeški poduzetnik dodaje da mu takvo što i ne pada na pamet jer zna da se tako nikako ne može naplatiti.  Prema procjeni jednog od najupućenijih bankarskih stručnjaka u Požegi, dubioza je Kamen-Ingrada od 500 do 600 milijuna kuna. Najveći su vjerovnici banke koje predvodi Slavonska banka. Vjeruje se da ona s Hypo bankom te Hypo leasingom potražuje oko 150 milijuna kuna, a Požeška potražuje još 50 milijuna kuna. Tu su  i neke druge banke u kojima su ti iznosi znatno manji, poput Karlovačke banke koja je 2005. godine tužila tvrtku zbog naplate 606.000 kuna. Naš izvor tvrdi da je navodno stotinjak milijuna kuna otišlo za "korupcijske djelatnosti" kao što je kupnja stanova, gradnja kuća i sličnih stvari. Prema  njegovoj procjeni, više od 150 milijuna kuna odnosi se na potraživanja različitih dobavljača. Znatan dio novca potrošen je i za gradnju veličkog stadiona, a procjenjuje se da u godini tvrtka potroši najmanje desetak milijuna kuna samo za nogomet.   Čekamo razrješenje priče između države i vlasnika Kamen-Ingrada Vlade Zeca. Ako vlasnik ne može osigurati nastavak proizvodnje ulaskom strateškog partnera, poduprijet ćemo programirani stečaj za koji postoji zainteresirani strateški partner. Rekli smo i Vladi i Nexe grupi da smo tad spremni kao poslovan banka poduprijeti takav projekt  kazao je jučer Ivan Mihaljević, predsjednik Slavonske banke, najvećeg vjerovnika Kamen-Ingrada.
Država pak ne namjerava odustati od odluke koju je Povjerenstvo za imovinu Vlade RH donijelo na sjednici održanoj 2. siječnja.  Ako to već nije učinjeno dosad, pitanje je dana kad će krenuti prisilna naplata dugova Kamen-Ingrada  rečeno nam je jučer u Banskim dvorima.

Dvije ponude
To znači da novac od svake eventualne uplate na račun te tvrtke odlazi državi, a pitanje je koliko će strpljivo to gledati ostali vjerovnici prije nego što netko od njih ipak pokrene stečaj. U Vladi procjenjuju da je stečaj s preustrojem najrealnija varijanta. Teško da bi se našao netko tko bi preuzeo sve Kamen-Ingradove dubioze, ali bilo bi zainteresiranih, pretpostavlja se, za preuzimanje proizvodnje i zaposlenika. Vlado Zec državi je nudio dvije varijante nagodbe. Prema prvoj varijanti, on bi dugove namirio tzv. jalovinom, nekom vrstom nusproizvoda.  Ali ta je jalovina zapravo vlasništvo države pa bi Zec platio dug državi nečim što također pripada državi  kaže jedan član Vladina povjerenstva. Taj je prijedlog zato odbačen, kao i drugi prijedlog koji se svodio na to da se Kamen-Ingradu otpišu obveze na 10 godina.  Ocijenili smo da ni jedan od tih modela nije prihvatljiv  kaže sugovornk iz Vladina povjerenstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije