Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASANJE O ''TRAVI

Kalifornija: Referendum o legalizaciji marihuane u studenom

tarava
AFP
25.03.2010.
u 14:27

Prva američka savezna država koja je 1996. legalizirala korištenje marihuane u medicinske svrhe mogla bi je, ako glasači tako odluče, učiniti potpuno legalnom za odrasle osobe.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, iako je sam službeno kao republikanac protiv legalizacije marihuane (premda ju je u mladosti i sam obilno koristio, što ne krije), već je spominjao mogućnost da najbogatija američka država suočena s ogromnom proračunskom rupom pokuša prihode povećati legalizacijom najpopularnije i najrasprostranjenije lake droge. Samo na javnoj sigurnosti uštjedelo bi se oko 200 milijuna dolara, a lokalne vlasti mogle bi "travu" oporezovati i tako ubirati nemalu zaradu.

Prema prijedlogu koji će ići na refendum, osobe starije od 21 godine mogle bi slobodno posjedovati do jedne unče (28,3 grama) marihuane, količinu dostatnu za desetak jointa, a marihuanu bi se smjelo za osobnu upotrebu uzgajati doma, ali u vrtu na površini ne većoj od 25 četvornih stopa (2,3 četvorna metra). Bilo bi zabranjeno uzimati marihuanu u javnosti i pušiti je pred maloljetnicima, ne bi je se smjelo imati uz sebe na području škola, i bilo bi zabranjeno voziti pod njezinim utjecajem.

Pored Kalifornije, i najmanja američka država Rhode Island također, zbog proračunskih problema, razmatra mogućnost potpune dekriminalizacije posjedovanja marihuane za punoljetne osobe. Prijedlog legalizacije nedavno nije prošao u državi Washington, ali su tamošnji zakonodavci znatno proširili popis simptoma za koje liječnici mogu dati recept za "travu".

Kad je Kalifornija 1996. legalizirala korištenje marihuane u medicinske svrhe, zbog blagotvornog djelovanja te biljke kod nekih bolesti (marihuana smanjuje očni tlak i koristi se za prevenciju glaukoma, poboljšava apetit i smanjuje depresiju u osoba koje su izmučene kemoterapijom i tako dalje) taj primjer slijedilo je još 14 saveznih država. Prema američkom zakonodavstvu, kad neku zabranu ili dopuštenje prihvati većina saveznih država (26 od 50) ostale su obavezne slijediti njihov primjer i donijeti iste propise.

Na vijest da je za referendum prikupljeno dovoljno potpisa i da će biti održan, uzgajivači marihuane u sjevernokalifornijskom okrugu Humboldt, odavno poznatom po jačini i kvalitetu tamošnje "trave", počeli su održavati krizne sastanke zbog pitanja hoće li legalna marihuana, i konkurencija robe s državnim odobrenjem, ugroziti posao od kojeg žive; već su se pojavili natpisi "Spasite Humboldt – ostavite travu ilegalnom".

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:36 25.03.2010.

Eto. Polako se ruši 70-godišnja kriminalizacija indijske konoplje,, najkorisnije biljke na planeti. Onaj tko hoće, može se informirati o ljekovitim svojstvima ulja indijske konoplje koje je univerzalan lijek. Upravo sam u traženju sjemena i posadit ću ga doma za svoje potrebe.

OB
-obrisani-
16:07 25.03.2010.

Kuda ide ova Amerika??? Fiat je kupio Chrysler, svi će imati zdravstveno osiguranje, u Bijeloj Kući afroamerikanac koji nije konobar, direktori banaka, korporacija i investitorskih fondova u zatvorima, afroamerikanac igra golf, bjelci su prvaci u boksu, u Dubaiju je najviši neboder na svijetu i da ne nabrajam dalje. Sada bi legalizirali marihuanu i ugrozili egzistenciju jadnim dilerima, neka još zabrane ustavom zagarantirano pravo da sveki pojedinac posjeduje omanji arsenal oružja u kući? Posljednja nada amerike kakvu poznamo je izdvajanje južnih država u Konfederaciju i povratak tradicionalnim vrjednostima kao npr ručno branje pamuka.i druženje bjelaca sa nataknutim bjelim kukuljicama uz kresove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije