Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZJZ

Kakvu vodu pijemo? Bakterije i arsen u vodovodu

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
20.07.2017.
u 21:33

Lokalni vodovodi najveći su rizik jer se voda isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije, piše u nalazu HZJZ-a

Čak 60 posto uzoraka vode s izvorišta neispravno je iz najmanje jednog zdravstvenog razloga, a najčešće je to zbog bakterije Escherichije coli, koja je izolirana u čak 129 uzoraka od ukupno 371 uzetog tijekom lanjske inspekcije zdravstvene ispravnosti vode u Hrvatskoj. Inspekcija izvorišta vode znači da se radi o izvornoj, još neprerađenoj vodi, a također je provjerena i prerađena voda za ljudsku potrošnju u javnoj vodovodnoj mreži te lokalnim vodovodima. Upravo su lokalni vodovodi poseban problem i opasnost: od 748 uzoraka iz lokalnih vodovoda čak je 421 zdravstveno neispravan.

Lokalni vodovodi s javnozdravstvenog aspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakve obrade, a često i bez dezinfekcije, stoji u izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je rezultat analize ocijenio poražavajućim. Najčešći su uzrok zagađenja koliformne bakterije među kojima i E. coli, a riječ je o bakterijama koje se prirodno nalaze u debelom crijevu čovjeka i pojedinih životinja, izlučuju fekalijama te se tako nađu u vodi i postanu opasnost za zdravlje.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Valja napomenuti da je lanjska inspekcija bila prva kontrola lokalnih vodovoda koji opskrbljuju manje od 50 stanovnika. Nasuprot tome stoji podatak da je u 5721 uzetom uzorku vode iz javne vodovodne mreže 227 utvrđeno neispravnima. Voda zagađena arsenom godinama je svakodnevica u Slavoniji, posebice oko Vukovara i Vinkovaca gdje lani, prema nalazu, više nije bilo nijednog lokalnog vodovoda.

Većina tih lokalnih vodovoda imala je povišeni arsen što lokalne zajednice nisu rješavale jer nemaju sredstava ni za minimalno održavanje sustava, a kamoli za gradnju postrojenja za obradu vode.

– Stoga se nastoji priključiti lokalne vodovode u sustav javne vodoopskrbe kako bi se o njima na adekvatan način skrbilo. Međutim, nakon što i preuzmu lokalne vodovode, nerealno je očekivati rješavanje zatečenih problema u kratkim vremenskim okvirima. U takvim slučajevima postoji zakonsko rješenje kojim se voda proglašava tehnološkom – zaključila je inspekcija.


To u praksi znači da je Ministarstvo zdravstva za pojedine vodovode, odnosno mjesta, redom u Slavoniji, donijelo rješenje o periodu do kojeg se može odstupati od propisane količine arsena i drugih kemijskih elemenata u vodi. Recimo, u Antinu u vodi smije biti pet puta više arsena od propisanog sve do 1. srpnja iduće godine, a stanovnici ne smiju vodu koristiti za pripremu dojenačke hrane i čajeva djeci do šest mjeseci, što je pravilo u nizu slavonskih mjesta.

 

 

 

Komentara 18

DU
Deleted user
21:40 20.07.2017.

Na ovo sam upozoravao prije vise od 15 godina. Medjutim narod vode sitni privatni intetesi do kojoh se dolazi tako da zajednicke inteterese nemate. Broj oboljelih od raka na Istoku Hrvatska nikada nije a i nece istraziti ni jedan znanstvenik sto mislite zasto?

VI
Vito
07:28 21.07.2017.

Većina tih lokalnih vodovoda imala je povišeni arsen što lokalne zajednice nisu rješavale jer nemaju sredstava ni za minimalno održavanje sustava, a kamoli za gradnju postrojenja za obradu vode. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Koliko koštaju putovanja predsjendika??? _________ Koliko koštaju novi automobili političarima???? _________ Koliko koštaju same političke organizacije koje dobivaju novce iz državnog proračuna???? ________ Koliko koštaju saborski zastupici i ministri???? _________ Zanimljivo je da novaca nema za obnovu i napredak, ali i dalje novaca ima za nekorisne potrebe pojedinaca u vlasti

DO
dopizdilomi
21:57 20.07.2017.

Ma tko te pita, bitno je da se plaća a narod neka pije otrove i go*na.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije