Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPA I HRVATSKA

Kakvo ljeto očekuje Hrvatsku i kada počinju vrućine? Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu

Zadar: Grad pun turista za vrijeme pandemije koronavirusa
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
15.05.2021.
u 08:34

Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Iako meteorološko ljeto počinje 1. lipnja, ljetno vrijeme ili ljetni solsticij počet će tek 20. lipnja. Tim meteorologa AccuWeathera upozorio je da će se Europom tijekom ljeta širiti vrućine, a za poljoprivrednike će to stvoriti brojne probleme jer dulje vrijeme neće biti nijedne kišne epizode. Ovoga ljeta bit će najtoplije u Portugalu, Španjolskoj, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije jer će se toplina iz sjeverne Afrike širiti prema sjevernoj i južnoj Europi.

Temperature se očekuju blizu ili iznad normalnih za ljeto. Konkretno, u lipnju od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, a u srpnju od 26 do 34 Celzijeva stupnja.

Olujni trag diljem Europe nastavit će se pomicati prema sjeveru kontinenta tijekom cijelog ljeta, a sušniji uvjeti zavladat će nad središnjim i jugoistočnim dijelovima.

Vrućina iz Španjolske i Italije širit će se sve do Belgije, Njemačke, ali i balkanskih zemalja. Međutim, meteorolozi napominju da širenje toplijeg vremena neće biti dosljedno na ovim područjima te da će vrućina vjerojatno dolaziti u valovima. 

Širenje toplijeg vremena također će biti postupno te će trebati više vremena da određeno područje dosegnu temperature iznad normale.Dulja razdoblja vrućine u zapadnoj Europi se očekuju tek krajem srpnja i početkom kolovoza.

Na području srednje Europe i Balkana tijekom lipnja se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 Celzijev stupanj, a u srpnju od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva. U kolovozu se očekuje da će prosječne temperature opet početi padati prema 19 do 21. Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Na području srednje Europe i Balkana najviše topline i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne, kažu meteorolozi AccuWeathera. 

Ključne riječi

Komentara 4

PA
Paket
12:46 15.05.2021.

Čita li itko od urednika ove tekstove koje očito pišu studenti? jer tu se lupeta sve i svašta

Avatar FrancJunior
FrancJunior
21:54 15.05.2021.

Bilo vrijeme ovakvo ili onakvo, mi necemo na odmor u Hrvatsku. Sve je prepuno srbijanaca sa laznim testovima, certifikatima i potvrdama o Covidu! Sretno vam bilo sa tom radnom snagom i tim turistima!

ST
Stipan
15:43 15.05.2021.

Bit će ljeto od svih svetih do Božića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije