Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJASNILO MINISTARSTVO

Kakva je daljnja procedura nakon što je Zoran Mamić zatražio izvršenje kazne u BiH

Zoran Mamić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
20.04.2021.
u 18:37

Ističemo kako u ovom trenutku Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, navode iz Ministarstva

Kakva je daljnja procedura nakon što je Zoran Mamić zatražio izvršenje kazne u BiH, što uopće stoji u sporazumu između BiH i Hrvatske te koliko vremena može proći do njegova odlaska u zatvor u toj zemlji, upitali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Njihovo objašnjenje donosimo u cijelosti.

"O zahtjevu za izvršavanje kazne zatvora odlučuje nadležni sud istrage kojemu je podnesen zahtjev.

Ovisno o odgovoru odnosno odluci nadležnog suda i dostavi tog odgovora te potrebne dokumentacije, Ministarstvo pravosuđa i uprave postupit će u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ističemo kako u ovom trenutku Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića.

Preuzimanje izvršenja kaznene presude domaćeg suda uređeno je Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (NN 178/04.)

Navedeni Zakon propisuje kako na zahtjev domaćega pravosudnog tijela, dakle suda koji je nadležan za izvršenje kaznene presude, Ministarstvo pravosuđa i uprave može od strane države zamoliti preuzimanje izvršenja kaznene presude domaćeg suda ako Republika Hrvatska ne može osigurati izvršenje kaznene presude domaćeg suda ili ako bi se uslijed prijenosa izvršenja očekivala bolja socijalna rehabilitacija osuđenika.

Preuzme li strana država izvršenje kaznene presude domaćeg suda, nadležno pravosudno tijelo odustaje od izvršenja, osim ako ga zamoljena strana država izvijesti da neće provesti izvršenje.

U odnosima s Bosnom i Hercegovinom ova materija uređena je Sporazumom o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima iz 1996. (te izmjenama istoga Sporazuma iz 2004. i 2010.), uz poštivanje načela VE Konvencije o transferu osuđenih osoba iz 1983. koje su stranka Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Temeljem tog Sporazuma uvjeti za preuzimanje izvršenja su sljedeći:

  • ako je osuđena osoba državljanin države izvršenja ili tamo ima stalno prebivalište,
  • ako je sudska odluka pravomoćna,
  • ako se osuđena osoba s tim suglasi, u slučaju kada se radi o transferu iz zatvorskog sustava jedne države u zatvorski sustav druge države (nije primjenjivo u slučaju preuzimanja izvršenja gdje je osoba nedostupna nadležnim tijelima države presuđenja, temeljem izmjene Sporazuma iz 2010.)
  • ako je djelo, na kojem se temelji pravomoćna sudska odluka, kazneno djelo prema pravu obiju država,
  • ako država presuđenja i država izvršenja pristaju na prijenos izvršenja,
  • ako osuđena osoba u vrijeme podnošenja molbe ima još najmanje izdržati šest mjeseci od izrečene kazne ili mjere što uključuje i uvjetnu sankciju.

Sudovi države izvršenja, uzimajući u obzir kaznu zatvora izrečenu u državi presuđenja, određuju kaznu zatvora koju treba izvršiti prema svojem pravu. Izvršenjem u drugoj državi ugovornici osuđena osoba ne smije ni u kojem slučaju biti dovedena u teži položaj nego što bi ga imala u državi presuđenja. Vrijeme provedeno u zatvoru u državi presuđenja uračunat će se potpuno u kaznu zatvora koju treba izdržavati u državi izvršenja. Izvršenje se provodi isključivo prema pravu države izvršenja. Država izvršenja vezana je za utvrđene činjenice na kojima se temelji sudska odluka, a za ukidanje ili izmjenu sudske odluke na kojoj se temelji molba za preuzimanje izvršenja isključivo je nadležna država presuđenja o čemu je dužna odmah izvijestiti državu izvršenja.

Prilikom odlučivanja po molbi, sud je vezan činjeničnim stanjem utvrđenim u stranoj presudi te će u izreci presude koju donosi unijeti potpunu izreku i naziv suda iz strane presude i izreći će sankciju, pri čemu se odluka o sankciji zasniva na kaznenom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, a razloge kojima se sud rukovodio pri izricanju sankcije unijeti će u obrazloženje presude.

Priznata strana sudska presuda u krivičnim stvarima izvršit će se na isti način kao da ju je izrekao sud koji je tu presudu priznao. Pri izricanju presude, sud ne može izreći težu kaznu od one koju je izrekao strani sud.

Postupak preuzimanja izvršenja u Bosni i Hercegovini reguliran je Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

Taj Zakon propisuje da će domaći sud postupiti po molbi države presuđenja za izvršenje sudske presude u kaznenim stvarima samo ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom i izvršiti pravomoćnu presudu u odnosu na sankciju koju je izrekao strani sud, na način da presudom izrekne sankciju prema kaznenom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Kao što smo istaknuli, o navedenom zahtjevu prvenstveno odlučuje nadležni sud izvršenja. Ministarstvo pravosuđa i uprave po zaprimanju odgovora i dokumentacije nadležnog suda postupa u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između BIH i RH. Prekluzivni rokovi nisu propisani, međutim postoji načelna dužnost pravovremenog uzajamnog obavještavanja.

Zakon o kaznenom postupku jedan je od ključnih procesnih zakona čijim eventualnim promjenama mora prethoditi stručna i sveobuhvatna rasprava. Kao što je i najavljeno, Ministarstvo pravosuđa i uprave planira oformiti široku radnu skupinu u okviru koje će razmatrati sva procesna pitanja kaznenoga postupaka."

Komentara 9

Avatar SileZla
SileZla
19:04 20.04.2021.

Ovo ministarstvo ne služi ničemu i treba ga ukinuti. Suci ionako sude kako im se prohtije i na njihov rad nitko pa ni Ministarstvo ne smije prigovarati da se suci ne uvrijede i počnu dreku o napadu na njihovu neovisnost.

Avatar madcap
madcap
19:27 20.04.2021.

Meni ovo izgleda protuustavno, jer svi građani nisu jednaki pred zakonom. Hrvati koji su samo Hrvati nemaju izbora ako nemaju vezu u Hrvatskoj, dok Hrvati koji su ujedno i Bosanci ili i Srbi, ili i sl. mogu tražiti vezu u drugim banana republikama te tako imaju puno više šansi izbjeći kaznu.

RO
roland
19:01 20.04.2021.

Proceduru su odredili Krušlin, Vekić i Ljubo Pribić! Njih trojica mjesečno koštaju proračun 75.000 kuna brutto, ali Andrey nema politički stav o tomu! Sve je po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije