Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković u Velikom Trgovišću:

'Kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanova državničkog djela čini se sve veća'

Čelništvo HDZ-a položilo vijence kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
14.05.2019.
u 12:21

Premijer Plenković podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od smrti predsjednika Tuđmana, kao i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je Tuđman bio predsjednik

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Velikom Trgovišću u povodu 97. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1922.–1999.) da, kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanova djela i mudre državničke odluke čine se sve veća, a respekt prema njemu jasniji je i rašireniji.

Rodno mjesto dr. Tuđmana, prvoga predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske, premijer Plenković posjetio je u povodu obljetnice njegova rođenja 14. svibnja 1922., a u izaslanstvu su bili i saborski zastupnik prof. Miroslav Tuđman, ministar branitelja Tomo Medved, Vladimir Šeks te kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac. Kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana položili su vijenac i zapalili svijeću.

Premijer Plenković podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od smrti predsjednika Tuđmana kao i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je Tuđman bio predsjednik.

"HDZ je najveća i najsnažnija hrvatska politička stranka koja je zahvaljujući njegovu vodstvu predvodila Hrvatsku i prema slobodi i prema samostalnoj, neovisnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva i u konačnici, trasiranju puta u EU i Sjevernoatlantski savez”, naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je kraj 80-ih i početak 90-ih godina bilo jedinstveno povijesno vrijeme za Hrvatsku.

"Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu, vizionarstvu i pogledu u budućnost, stvorena je moderna, slobodna hrvatska država. Kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegova djela i načina na koji je državničkom mudrošću rješavao probleme toga vremena čini se sve veća; i respekt koji postoji prema njemu sve je jasniji i rašireniji“, rekao je Plenković.

Tuđman državnik, vizionar i strateg, u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate

Na novinarsko pitanje vezano za prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da se ustanovi novo državno odličje, Velered Franje Tuđmana, premijer je rekao kako je u tijeku faza konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona.

"Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažem i da ćemo postići konsenzus“, odgovorio je Plenković.

Da je riječ o dobroj inicijativi, slaže se i Vladimir Šeks koji smatra da bi to dalo dodatan značaj liku i djelu Franje Tuđmana. Šeks je naglasio da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate.

"Na ideji nacionalne pomirbe, jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, na tri stupa njegove doktrine – a to su ideja hrvatskog državnog prava, prava hrvatskog naroda na svoju državu, Ante Starčevića, mirotvorstva Stjepana Radića i državotvorne hrvatske ljevice s programom socijalne pravde – na temelju tih triju načela Franjo Tuđman uspio je da hrvatski narod prvi put u svojoj sveukupnoj povijesti iznjedri svoju samostalnu demokratsku državu. To je neprolazna zasluga prvog hrvatskog predsjednika”, podsjetio je Šeks.

Video: Specijal o Tuđmanu - životni put

 

Komentara 32

OK
okolo
13:42 14.05.2019.

iza franje je ostala hrvatska, samostalna, samosvjesna,.suverena ..revizionisti svih fela se i dalje ne mire, ne posustaju o oblajavanju mile nam domovine

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
15:33 14.05.2019.

Gledajući okolnosti ali i razno razni sukob interesa u svijetu malo - pomalo dobivaju na značaju riječi pok. predsjednika koje su nam se duboko utkale u dušu a nekima će se s odmakom vremena a one glase : " imamo ju , slobodnu samostalnu i suverenu Hrvatsku i nikome ju ne damo " 🤔

DU
Deleted user
15:31 14.05.2019.

Što vrijeme više odmiće ostvaruju se vizije Franje Tuđmana koji je imao ideju o dvijesto bogatih obitelji i stoci sitnog zuba.Svakako je stvorio uvjete o tome da kvazi biznismeni i konjskih trgovaca opljačkaju Hrvatski narod i ako ih se otkrijee skrase se u BiH.Uništena nam je industrija koja se je svela na zanemarivu proizvodnju i uvoz.Uništena nam je poljoprivreda.Ostao je samo turikzam.Ali nema veze iako su nam masoni EU uzeli alat iz ruku ,odveli sposobnu i stručnu radnu snagu daju nam poticaje da bi od njih mogli kupiti smeće kojem izlazi rok trajanja a data nam je mogučnost da rade umirovljenici u uslužnim djelatnostima kako bi bili uvijek pri ruci umirovljenicima bogatijih članica EU kad im treba mjenjati pelene.Nevjerujem da je Tuđman želio ovo što danas imamo a to je ubijstvo demokracije,sabot kao glasačku mašineriju,političku korupciju i nepoštivanje birača i njihovu volju na izborima.Bitno je da se svako malo izgovori "neka institucije rade svoj posao" što bi bilo u redu da nedostaje istina da iste rade po napucima i mirisu novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije