Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SDP-U

Kako uvjeriti Bernardića da odstupi? A koga za nasljednika?

05.02.2018.
u 17:11

Nije tajna da je sve više članova predsjedništva, pa i onih koji su do jučer bili odani Bernardiću, sve nezadovoljnije i da ozbiljno tragaju za opcijom koja neće dovesti do pucanja SDP-a i koja će spriječiti da na stranačkoj konvenciji dođe do pokušaja svrgavanja Davora Bernardića.

Kako se bliži stranačka konvnecija SDP-a tako se i priče o tome hoće li se šef SDP-a Davor Bernardić očuvati na poziciji i tko bi ga uopće mogao zamijeniti, logično pojačavaju.

Nije tajna da je sve više članova predsjedništva, pa i onih koji su do jučer bili odani Bernardiću, sve nezadovoljnije i da ozbiljno tragaju za opcijom koja neće dovesti do pucanja SDP-a i koja će spriječiti da na stranačkoj konvenciji dođe do pokušaja svrgavanja Davora Bernardića. Naš izvor iz vrha stranke kaže da su i Bernardićevi najbliži ljudi spremni učiniti sve da se to spriječi. Jedan je od zadnjih scenarija, a koji se također spominje, i da se uoči konvencije javno obznani da će se nakon konvencije i izbora za županijske organizacije pristupiti novim unutarstranačkim izborima.

Na taj način izbjeglo bi se pucanje SDP-a na samoj konvenciji i potpuna javna sramota u slučaju da dijelu delegata doista padne na pamet tražiti rušenje šefa, ali i osiguralo da teren dobije nova vodstva koja će moći nastaviti s radom jer je u ovom trenutku u mnogim stranačkim organizacijama potpuno rasulo.

Prihvatljiv klanovima

Naravno, ključni je problem kako nagovoriti, kažu naši izvori, Davora Bernardića da pristane na odlazak, a ništa manji ni kako pronaći najbolju osobu koja bi ga naslijedila i omogućila stranci da pokuša prevladati podjele i da se na neki način krene ispočetka. Iz razgovora s više izvora iz vrha stranke zaključujemo kako većina drži da to mora biti osoba koja je prihvatljiva i jednom i drugom klanu, dakle i onima koji su na vlast doveli Bernardića, dakle Zlatku Komadini i Rajku Ostojiću, ali i tzv. milanovićevcima, odnosno većini Kluba zastupnika koji su nekad bili najbliži suradnici bivšeg predsjednika stranke. A kriterij im je i da bi to trebao biti netko tko nije sudjelovao u stranačkim podjelama, kao i netko tko ima javnu prepoznatljivost i pozitivan imidž.

Bivša SDP-ova ministrica i članica stranke, a danas politička analitičarka Mirela Holy koja od svih onih koji se zadnjih dana spominju kao potencijalni kandidati, a riječ je o Siniši Hajdašu Dončiću, Mirandu Mrsiću, Toninu Piculi, Peđi Grbinu i Jošku Klisoviću, jedino Piculu smatra prihvatljivim za potencijalnog novog lidera SDP-a.

- Od svih spomenutih, jedino mi Tonino djeluje prihvatljivo i jednoj i drugoj struji jer je bio dovoljno daleko od svih međusobnih sukoba. Kako nakon Ivice Račana SDP nije prošao kroz pravo razdoblje tranzicije, mislim da Picula, kao Račanov učenik, može taj proces dovršiti - smatra Holy.

Dodaje kako nije toliko bitno da Picula napusti Bruxelles, odnosno mjesto eurozastupnika, jer je i Borut Pahor vodio svoju stranku u pobjedu na izborima dok je bio u EU parlamentu, već da je puno veći problem što i oni koji kritiziraju Bernardića zapravo ne znaju kako bi se SDP trebao postaviti i što samo gledaju vlastiti interes.

Hipoteka Milanovića

Svi ostali kandidati koji se u javnosti zadnjih dana spominju kao potencijalni, drži Holy, imaju nedostatke koje bi se teško moglo premostiti u scenariju da se Bernardiću doista ide naći nasljednik. Joško Klisović apsolutno je, kaže, neprihvatjiv i Komadini i Ostojiću jer je Milanovićeva struja s kojim je i u kumskim odnosima i smatrali bi ga produženom rukom bivšeg šefa. Siniša Hajdaš Dončić, dodaje, također nije prihvatljiv toj istoj struji iako se u nekim izjavama pokušavao distancirati od Zorana Milanovića, a isti problem ima, kaže, i Peđa Grbin.

- Mirando Mrsić se previše izložio i nema veliku potporu iako je bio dobar operativac i vjerojatno bi bio dobar glavni tajnik stranke - kaže Holy.

Za nju stranka kao što je SDP nema šansi s Bernardićem na čelu.

- Nema potporu medija civilnog društva, lijevih udruga, utjecajnih lobija... Ni građani ga ne doživljavaju kao ozbiljnog političara, a nije im ni simpatičan - tvrdi Holy.

U prilog Bernardiću ne ide ni Cro demoskop proveden početkom veljače kojemu je rejting stranke nešto bolji nego prošli mjesec, ali je njegov osobni lošiji. Pa je tako trenutačno Bernardić na „visokom“ trećem mjestu na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 9,5 posto (u siječnju 8,3).

1/22

Komentara 14

SA
savjest1234
17:53 05.02.2018.

Nedaj se bero! Ako odeš oporavit će se !

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
21:11 05.02.2018.

Nedamo Beruuuu...Dok je Bere bude i viceva....

RI
rimac444
20:25 05.02.2018.

Ima li koga boljeg, normalnijjeg u partiji od od maloumnog bere ? Partija je na aparatima, samo lustracija može očistiti smrad i krv na rukama titovih zločinaca i njihove gamadi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije