Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

"Kako to da nakon 70 godina ja više nisam ja nego netko drugi"

\'06.06.2011., Bjelovar - Ivan Nalevka (70) iz Bjelovara dosao se pozaliti u dopisnistvo Vecernjeg lista o svom neocekivanom otkricu. Naime ovaj umirovljenik dozivio je trostruko neugodno iznenadjenje
Damir Špehar/PIXSELL
08.06.2011.
u 12:05

- Čitav život sam Ivan Nalevka i nikada nisam imao dva imena – čudi se 70-godišnjak

- Zamislite da nakon 70 godina ja više nisam ja nego netko drugi – s tom zbunjujućom tvrdnjom obratio nam se Ivan Nalevka, 70-godišnji bjelovarski umirovljenik iznoseći nesvakidašnje iskustvo s trostrukim iznenađenjem. Sve je počelo, kaže, u petak kad je ne sluteći ništa otišao u ljekarnu podići redoviti terapiju za srce i tlak koju već godinama koristi. Kad mu je rečeno da mu je dopunsko zdravstveno osiguranje isteklo i da lijekove ne može dobiti bez participacije, doživio je prvo iznenađenje pomislivši, kaže, ništa strašno, otići će u zdravstveni i jednostavno ga produžiti. Ne sluteći komplikacije, otišao je u HZZO-a i doživio novo iznenađenje.

Neuništiva birokracija

Silno ga je, kaže, iznenadio podulji popis dokumenata koje mora priložiti za produljenje.

– U današnje vrijeme kad su u kompjutorima pohranjeni svi mogući podaci, nije mi jasno zašto čovjek mojih godina mora dostavljati, primjerice, rodni list čije izdavanje se, naravno, mora platiti. To jasno govori da država samo izmišlja način kako da nam uzme novac – jada se Nalevka. Ljutit od te spoznaje uputio se, kaže, u matični ured razmišljajući da mu je najpametnije da to što prije riješi. No, tek tamo doživio je pravi šok.

– Gospodine, vi imate dva imena i ne mogu vam izdati rodni list. Morate pokrenuti postupak... – objašnjavala mi je djelatnica, a ja nisam mogao vjerovati svojim ušima. Kakva dva imena, čitav život sam Ivan i nikada mi u 70 godina niti na jednom dokumentu ništa drugo nije pisalo – istaknuo je zbunjeno ispričavši svoju nevjerojatno iskustvo.

Bez postupka ne ide

U Uredu državne uprave BBŽ-a ovim nisu bili odveć iznenađeni. – To se događa, posebno kod starijih, jer je nekada bilo uobičajeno upisivati i svjetovno i crkveno ime – rekla je Branka Saks, predstojnica Ureda, dodajući da je netko pogriješio što mu to odmah nije upisao. Morat će, kaže, dati izjavu kojim se imenom služi u pravnom prometu, nakon toga će mu biti izdano rješenje. Ako se odrekne prava na žalbu, ono će odmah biti pravomoćno.

Komentara 2

PT
ptica2
17:14 08.06.2011.

U zatvor sve one koji su do toga doveli.

PE
pep
17:55 08.06.2011.

sve za administraciju ,sve druge ko j. .e ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije