Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ PODMIĆIAVNJA

Kako su prijatelji za 700.000 eura htjeli kupiti Glavaševu slobodu

'11.07.2011,Petrijevci - Polaganje kamena temeljca za izgradnju novoga mosta preko rijeke drave koji je nastavak koridora pet C i najveci objekat na tom putu,Vladimir seks i Drago Tadic Photo: Davor J
'Davor Javorovic/PIXSELL'
02.10.2011.
u 22:30

Istraga nije dokazala da je prikupljeni novac uistinu došao na svoje odredište – Vrhovni sud. Ali je zato dokazano da su pojedini optuženici kontaktirali s nekim sucima Vrhovnog suda.

Priča kao iz kriminalističkog romana – pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenio konačan ishod u slučaju Glavaš – danas će se naći pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda. Optužnim vijećem predsjedat će sutkinja Renata Miličević, a nakon što posluša argumente USKOK-a i obrane, odlučit će o pravomoćnosti optužnice.

Novinari i poduzetnici

Među onima koje je USKOK optužio šaroliko je društvo sastavljeno od poduzetnika, saborskih zastupnika i novinara. USKOK tako tereti poduzetnike Dragu Tadića (51) i Srećka Jurišića (43), Tadićevu suprugu Božicu Tadić-Ćavar (49), novinarku Sanju Marketić (45) i saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića (39) da su se organizirali u skupinu čiji cilj je bio pošto-poto pomoći Branimiru Glavašu, u to vrijeme nepravomoćno osuđenom za ratni zločin. Cijena tog "poslića" bila je prava "sitnica" – 700.000 eura. No u danima koji su uslijedili Glavaševi prijatelji uspjeli su skupiti svega desetinu tog novca – 70.000 eura. Kada su "provalili" da ih prisluškuju, prvo su se riješili kompromitirajućih mobitela, a zatim su neki od njih prijavili policiji da su iznuđivani.

Istraga nije dokazala da je prikupljeni novac uistinu došao na svoje odredište – Vrhovni sud. Ali je zato dokazano da su pojedini optuženici kontaktirali s nekim sucima Vrhovnog suda, o čemu je svjedočio Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda.

Dokazano je i da su optuženici novac tražili od nekih poduzetnika, poput Dubravka Grgića, predsjednika Agrama, te Petra Pripuza, vlasnika CIOS-a. I dok Grgić nije baš bio sklon davanju novca za nešto maglovito, Pripuz je bez previše pitanja svom prijatelju Tadiću posudio 50.000 eura. U cijelu "operaciju" bio je uključen i Ivić Pašalić, sada ražalovani političar i neuspješan poduzetnik, no nekad iznimno moćna politička figura. On je Tadićev prijatelj, a iz snimki tajno snimljenih razgovora moglo se zaključiti da je Pašalić ostatku ekipe bio bitan zbog svojih političkih veza.

Ravnatelj na mjerama

Iz tajno snimljenih razgovora moglo se zaključiti da je Tadić cijelu igru pokušao odigrati i preko tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića. U svemu mu zasigurno nije odmoglo ni prijateljstvo s Oliverom Grbićem, ravnateljem policije, koji je "upao" u tajne mjere. Odnosno, Grbić se s Tadićem družio u vrijeme dok su Tadić i ostali bili pod prismotrom, komunikacija im je bila česta, a Tadić se čak u jednom trenutku sugovorniku pohvalio da je s Grbićem na utakmici u Rijeci.

Ključne riječi

Komentara 26

LI
liburnik
08:39 03.10.2011.

I kad kazes nacimitomanima da su stvorili nakaradnu \"banana\" drzavu oni se ljute. Pa gdje u normalnoj drzavi mozes i pomisliti da se mogu kupiti suci vrhovnog suda. Drzava koja nije utemeljena na postenju, moralu i etici je smece. A svi koji se zalazu za ovakvo funkcioniranje sistema su kriminalci.

SE
senior
08:42 03.10.2011.

I suci su samo \"roba\" pa bili oni i suci Vrhovnog suda. Sve ima svoju cijenu, nažalost.

Avatar babas
babas
22:52 02.10.2011.

Koliko su Glavašovi neprijatelji uspjeli skupiti? Suci uvijek profitiraju,ili od ovih ili od onih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije