Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHODAN POSAO

Kako su lažne putovnice omogućile teroristima Islamske države da putuju po svijetu

Islamska država
Reuters/PIXSELL
31.01.2022.
u 12:41

Uzbekistancu posao ide toliko dobro da je otvorio novi kanal na aplikaciju Telegram pod nazivom 'Istanbul Global Consulting'.

Britanski Guardian došao je do velikog otkrića koje objašnjava na koji su način pripadnici Islamske države napuštali Siriju i dolazili do Europe i SAD-a. Za sve je kriv Uzbekistanac s ekstremističkim vezama koji živi u Turskoj.

Prema njihovim saznanjima Uzbekistanac prodaje visokokvalitetne lažne putovnice raznih zemalja, a cijene idu do 15 tisuća dolara. Guardian je upoznat s najmanje 10 slučajeva u kojima su ljudi ilegalno prelazili iz Sirije u Tursku te su zahvaljujući lažnim putovnicama putovali preko zračne luke u Istanbulu.

Pišu kako su najmanje dvije osobe putovale iz Istanbula za Meksiko uz pomoć lažnih ruskih putovnica nakon čega su ilegalno prešli granicu sa SAD-om. EU je najpopularnija destinacija, a putuje se i u Niger, Mauritaniju, Ukrajinu i Afganistan, piše Guardian.

Uzbekistancu posao ide toliko dobro da je otvorio novi kanal na aplikaciji Telegram pod nazivom 'Istanbul Global Consulting'.

- Nije moj posao da gledam tko je loš ili nije. Sigurnosne službe bi se trebale time pozabaviti - poručio je Uzbekistanac putem poruka Guardianu čiji su se novinari predstavili kao zainteresirani klijenti. Dodao je da mu nije bitno kojim skupinama pripadaju njegovi klijenti te da je on spreman surađivati s bilo kim.

Islamska država još je 2015. godine nabavila materijal i printere za izradu sirijskih i iračkih putovnica što im je pomoglo da operativce uguraju među više od milijun osoba koje su pobjegle u Europu tijekom izbjegličke krize, a kasnije i izvedu smrtonosne napade. Europljani su nakon toga počeli značajno ulagati u tehnologiju i obuku osoblja kako bi se identificirale krivotvorene putovnice, no ni prodavači lažnih putovnica nisu sjedili prekriženih ruku - svojim su klijentima ponudili širi izbor nacionalnosti.

Uzbekistanac je poslao i snimke robe koje nudi, a na njima se vide francuske, belgijske, bugarske i ruske putovnice i čini se da imaju autentične sigurnosne vodene žigove i holograme. Iako je nemoguće lažirati ispravan biometrijski čip, mnogi službenici na graničnim prijelazima jednostavno ignoriraju one putovnice koje ne rade, piše Guardian.

Pad Afganistana u ruke Talibana stvorio je novu bazu klijenata, kaže Uzbekistanac navodeći da oni koriste lažne putovnice kako bi se ukrcali na let pa nakon dolaska u željenu zemlju zatraže azil. 

Dok niskorangirani borci Islamske države obično nemaju dovoljno novaca da kupe putovnice, visokorangirani ih kupuju nekoliko i prilikom svakog leta ih mijenjaju s ciljem da se povuku iz terorističke skupine.

Ukoliko neka osoba želi potpuno nestati Uzbekistanac za 500 dolara nudi tursku smrtovnicu koju može poslati konzulatu njegove matične zemlje.

Komentara 1

MT
mačak tom
13:32 31.01.2022.

Ovi islamski teroristi su najveći bedaki koji postoje. Bore se protiv Europe koja je ionako "na aparatima". Okovana feminizmom i bijelom kugom, individualizmom i "tražim se cijeli život" filozofijom, ionako će sama od sebe pasti za cca 50-tak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije