Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konsolidacija

Kako je Karamarko od rastrojene vojske uredio HDZ

Tomislav Karamarko
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
28.05.2014.
u 12:29

Nepopularan – Karamarka su šibali mediji i ankete, a on je s vodstvom obilazio teren

Kada je Tomislav Karamarko u nedjeljnoj izbornoj noći rekao da je HDZ od rastrojene vojske u dvije godine došao do pozicije najjače stranke, to nije bilo samo hvalisanje svojstveno izbornim pobjednicima.

HDZ je zaista prije dvije godine bio devastiran.

Tvrda retorika

Netom je izgubio parlamentarne izbore, tada je i službeno nad HDZ-om otvorena istraga zbog crnih fondova, a stranka je dodatno bila uzdrmana unutarstranačkim izborima na kojima se pet kandidata u poprilično prljavoj kampanji borilo za poziciju predsjednika. Karamarko je netom prije parlamentarnih izbora obnovio svoje članstvo u HDZ-u, dotad je bio nestranački ministar policije, a tadašnja šefica HDZ-a Jadranka Kosor njegov ulazak u HDZ htjela je predstaviti kao osnaživanje stranke koja je korupciju producirala, a potom se s njom i morala obračunati.

Karamarko je uz pomoć svog glavnog operativca Milijana Brkića Vase, ali i lokalnih šefova HDZ-a koji su stali uz njega, postao predsjednik. Dvojica bivših obavještajaca preuzela su stranku, a njihova “špijunska” prošlost i poprilično tvrda retorika o “crvenim vragovima” nisu sjele većini medija. Karamarko se s medijima od početka “borio”, a onda su stigle i ankete koje su ga redovno proglašavale najnepopularnijim političarom. Startna pozicija nije mu bila nimalo bajna. I dok se javnost “zgražala” nad njegovim izjavama, on je krenuo u konsolidaciju stranke.

Tri uzastopne pobjede

Vodstvo HDZ-a uputilo se u baš svako selo, svaku općinu, svaki grad i “rukovalo” s ljudima na terenu, s bazom koja čini 200.000 članova stranke. I nebrojeno puta u razgovoru s vodećim ljudima HDZ-a čulo se da su ljudi na terenu u šoku jer njihovo “selo” predsjednik HDZ-a nikada nije počastio svojom prisutnošću. Time je vodstvo HDZ-a vratilo povjerenje baze, koja se u odnosu na “salonsku” središnjicu osjećala potpuno zapostavljenom. Najvažnija Karamarkova karika u osovini Karamarko - Čuljak (politički tajnik) - Brkić (glavni tajnik) upravo je Brkić koji je besprijekorno ustrojio stranku.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Organizacijske vještine tog bivšeg zapovjednika Alfi potpomognute njegovim autoritetom, koji najbolje opisuje rečenica “Zar misliš da se s Vasom pametno sukobljavati”, od rastrojene vojske napravile su potpuno uređenu stranku u kojoj svatko zna svoje obaveze. Kada glavni tajnik svim HDZ-ovim ograncima uputi okružni e-mail sa svojim “zapovijedima”, nema odbijanja. I to je dovelo do tri uzastopne pobjede. Prvo lanjski europski izbori, zatim lokalni izbori te zadnji europski izbori. Iz središnjice je stranačkoj vojsci na terenu za potonje izbore stigao točan izračun glasova koje moraju osigurati HDZ-ovoj koalicijskoj listi.

Od 7 ujutro pa do 19 sati lokalni hadezeovci vodili su računa da na izbore izađe baš svaki član stranke. Ako se netko nije javio na mobitel, a uočeno je da nije bio na biralištu, pozvonilo mu se na vrata i poslalo ga se na birališta. Iako u sjeni, kombinator HDZ-ovih koalicija je Tomislav Čuljak. Često su njegovi potezi bili ismijavani zbog “sitniša” od stranaka koje je “sljubio” s HDZ-om, ali sinergija koju je HDZ postigao s HSP-om AS, HSS-om, pa i ostalim malim strankama rezultirala je pobjedama. I može se analizirati retorika HDZ-a, može se Karamarku zamjerati da nema karizmu i da je HDZ previše usmjerio u desno, ali mora se priznati da je ta stranka, zahvaljujući i izuzetno lošoj Vladi te raštimanom SDP-u, na nedjeljnim izborima osvojila 41 posto glasova.

>>Karamarko o Grabar Kitarović: Ona je naš najozbiljniji kandidat

>>Karamarko u Bruxelles šalje četiri žene, a SDP samo jednu

Komentara 163

SA
Sampei
12:32 28.05.2014.

ne treba zaboraviti niti predsjednika sada vladajuće stranke koji je svojim potezima i izjavama redovito pomagao rast popularnosti HDZ-a

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:47 28.05.2014.

Ponovno su sve ankete pale u vodu... HDZ na čelu sa predsjednikom Karamarkom, potvrdio da je najjača politička opcija u RH...

LO
lokun
12:39 28.05.2014.

S Karamarkom i vodstvom stranke do konačne pobjede, prvi korak je učinjen, konkurencija je pometena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije