Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nov pogled

Kako su domobrani pomagali partizanima

borba
VL
24.09.2012.
u 12:38

Autorica u fokus istraživanja postavlja vojno neorganiziran i politički neartikuliran otpor hrvatskog stanovništva

Kakav je bio vojni doprinos pripadnika Hrvatskog domobranstva rastu i djelovanju partizanskog pokreta na hrvatskom ratištu? Kakav je bio protuosovinski otpor hrvatskoga stanovništva u Drugom svjetskom ratu? Kakva je bila saveznička strategija prema jugoslavenskim teritorijima? Kakvi su bili pokušaji uspostavljanja hrvatske protuosovinske nekomunističke oružane snage? Kakav je bio udar Komunističke partije Jugoslavije na suverenitet antifašističke Hrvatske?

Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja možete potražiti u novoizašloj knjizi Neve Mihalić „Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha“, u podnaslovu „Hrvatski protuosovinski otpor i dinamika vojno-političkih strategija na hrvatskom ratištu u Drugom svjetskom ratu“. Za razliku od mnoštva knjiga koje se bave tematikom Drugog svjetskog rata i ulozi Hrvata u njemu, a u kojima se osjeća ideološka opterećenost komunističke historiografije, ova knjiga daje posve nov pogled na ulogu hrvatskog naroda u protuosovinskom pokretu u NDH.

Knjiga razbija predrasude i stereotipe o Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj koji, postavljajući Komunističku partiju i NOP kao jedine protuosovinske djelovatelje u NDH, i danas u velikoj mjeri „guše“ objektivnost hrvatske suvremene povijesti.

U fokus svog interesa autorica, bez ideološkog opterećenja, postavlja vojno neorganiziran i politički neartikuliran protuosovinski otpor hrvatskog stanovništva, vojnika i časnika hrvatske regularne vojske te određenih političkih i građanskih krugova, kao zasebnog otpora koji se stvarao i postojao paralelno s partizanskim pokretom otpora. Knjiga je u prodaji od danas na svim kioscima za samo 79,90 kuna.

Komentara 3

BR
BratCroat
10:36 25.09.2012.

Nije bilo spomena vrijednog rvackog partizanskog gibanja. Kao sljedbenica NDH morat će platiti vojnu reparaciju svojim susjedima.

Avatar Idler 3
Idler 3
15:01 24.09.2012.

Ja sam već nekoliko puta spomenul HSS kao i njegov nestanak nakon rata. Dio članova se priključio Paveliću ali je daleko veći dio sudjelovao upravo u organiziranju otpora Nijemcima i Talijanima. Uostalom istražite tko je u početku bio brojniji u partizanima - komunisti il članovi HSS-a (isto i ZAVNOH). Za one koji ne znaju Tito i Pavelić nisu 41-e imali sljedbenika koliko kakav seoski odbor HSS-a. Također NDH nisu proglasili Ustaše (još su bili u kamionima), a nit su komunisti dizali ustanak prije neg je Hitler krenul na njima tako dragi CCCP !!! Puno toga ima kaj se ne zna il se ne želi znat, a djeci bi konačno trebalo reć istinu. PS: nije nit Stepinac pozdravil NDH nakon izgradnje Jasenovca nego prije toga, a i Tito je prvo njemu došel u posjet 45-e....itd !!!

MI
milenadabic
19:01 24.09.2012.

Broz je 1943. podudio Nijemcima saradnju. Doslo je i do neke razmjene zarobljenika. Takodje kada su Braozovi partizani bili u sukobu sa cetnicima u Crnoj Gori, on je trazio podrsku Nijemaca, ali oni nisu pristali. Njegovo obrazlozenje je bilo da se treba napraviti savez da bi se odbranilo od iskrcavanja saveznika na Balkan. O tome se tada nagadjalo. Nijemci su u Crnoj Gori uhapsli vise hiljada cetnika i poslali ih u logore. Nakon toga je Broz sa svojima pobjegao u pravcu Bosne. To se desavalo oko 1944.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije