Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svatko po svome

Kako se zbrinjavaju napuštene životinje u Ličko-senjskoj županiji u kojoj nema skloništa

Foto: Thinkstock
1/6
03.05.2018.
u 13:34

Napušteni psi iz Gospića i Otočca idu u Šibenik, u općini Brinju kažu da nemaju napuštenih pasa pa nema potrebe ni za kontrolom čipiranja, a Senj nema ni sklonište ni ugovor sa skloništem

Ličko-senjska županija, uz to što ima najmanje stanovnika od svih županija u Hrvatskoj, jedna je od tri županije u kojoj nema niti jednog skloništa za životinje.

Kako su do sada rješavali pitanje napuštenih životinja, koliko ih to košta, jesu li krenuli s kontrolom čipiranja pasa, jer sve bi trebalo biti gotovo do 30. lipnja, provjerili smo u Gospiću, Otočcu, Senju i Novalji te u općinama Brinje i Udbina.

U Gospiću nova Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u postupku je donošenja, a nabavili su i čitač mikročipova kako bi komunalni redar mogao u kontrolu mikročipiranja pasa.

– Grad Gospić za obavljanje poslova prikupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja, kao i uklanjanje lešina s javnih površina, ima sklopljen ugovor s tvrtkom As-Eko iz Šibenika. Zbrinjavanje jednog psa iznosi 2000 kuna plus PDV. Ukupna vrijednost ugovora, a uključuje veterinarske i higijeničarske poslove, je 200.000 kuna – kaže u odgovoru Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika. U šibenskom skloništu u 2017. zbrinuto je 35 pasa, za što su platili 87.500 kuna. No, briga za životinje ukupno ih je koštala 118.000 kuna, u što je uključeno zbrinjavanje pasa, sufinanciranje sterilizacije pasa (5000 kn), mikročipiranje (14.500 kn) te zbrinjavanje lešina (11.000 kn).

U planu sklonište

U planu javne nabave grada Otočca za 2018. godinu stoji i gradanja skloništa za životinje. Prema Zakonu o zaštiti životinja trebalo bi biti gotovo do kraja godine, inače Grad neće moći ispoštovati Zakon po kojem jedinice lokalne samouprave moraju imati sklonište, odnosno potpisan ugovor sa skloništem unutar županije. Za sada nemaju niti jedno od navedenog, jer ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja koji je na snazi potpisan je sa skloništem iz druge županije. Nisu s novim Zakonom uskladili ni Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Kažu, u pripremi je.

– Grad Otočac ima ugovor sa skloništem As-Eko iz Šibenika. Cijena zbrinjavanje jednog psa je 1150 kuna bez PDV-a, a na godišnjoj razini cijena ugovora je 64.687,5 kuna (s PDV-om) – odgovara nam Marija Marković, službenica za informiranje. Dodaje da je tijekom 2017. zbrinuto 28 pasa, od toga je bilo 5 štenadi, za što je grad platio 43.625 kuna. Ističe i da je u tijeku provjera čipiranja pasa i da su rezultati dobri.

Foto: Thinkstock

 

Ni u Senju još nisu uskladili Odluku, očekuju da će to biti riješeno tijekom svibnja ili najkasnije do kraja lipnja. Nemaju sklonište, ali ni ugovor o zbrinjavanju napuštenih i izgubljenih životinja.

– Na radnom sastanku iniciranom od strane župana Ličko-senjske županije zaključeno je da se gradovi i općine na području Ličko-senjske županije zajednički dogovore gdje će biti buduće sklonište i koliko će koštati njegovo financiranje – kaže Mislav Bilović, savjetnik. Dodaje da s Veterinarskom ambulantom Senj imaju potpisan ugovor za poslove higijeničarske službe, za što je utvrđen paušalni iznos od 560 kuna plus PDV, a cijena uključuje hvatanje, odvoz i uklanjanje životinje. Što se tu zapravo hvata ako je riječ o lešinama objašnjava dio odgovora u kojem savjetnik kaže da je u 2017.g. zbrinuto pet, šast pasa. I to, prema podacima dobivenim od veterinarske ambulante, kod poznatih udomitelja. Iako je do 30. lipnja ostalo malo vremena, u Senju još traju pripreme kako bi komunalni redari na vrijeme proveli kontrolu mikročipiranja.

Grad Novalja donio je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, a a As-Ekom imaju potpisan ugovor o zbrinjavanja napuštenih životinja i uklanjanja uginulih životinja.

– Ugovor je potpisan 11. travnja 2018., a prema njemu zbrinjavanje jednog psa lutalice košta 2000 kn plus PDV. U 2017. na području Grada nisu zbrinuti niti jedan pas i niti jedna mačka. As-Eko je dvaput zbrinjavao lešine ovaca, što je koštalo 1573,44 kuna – stoji u odgovoru koji potpisuje Ivan Kurilić. Dodaje i kako komunalni redari "nisu započeli postupak čipiranja pasa". S obzirom da to komunalni readari i inače ne rade, nadamo se da je ipak riječ o previdu pa u odgovoru nedostaje riječ "kontrola".

Nema napuštenih pa ni kontrole

U općini Brinje u tijeku je priprema nove Odluke. Ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja te uklanjanju lešina sklopljen je s Veterinarskom stanicom Rijeka.

– Zbrinjavanje jednog psa u skloništu košta Općinu 35 kuna po danu. Tome se dodaje 200 kuna koliko košta hvatanje i veterinarski pregled psa te 72 kune koliko košta mikročipiranje, a na sve se obračunava i PDV. No, tijekom 2017. u skloništu nije zbrinut niti jedan pas ili mačka – kaže Marijan Bardiovski, pročelnik. Dodaje kako komunalni redar nije obavio provjeru čipiranja pasa i objašnjava da nije bilo potrebe za provjerom jer nije bilo prijavljenih napuštenih i izgubljenih životinja. Jesu li pak svi psi koji žive sa svojim skrbnicima čipirani nismo saznali.

Općina Udbina nedavno je donijela novu Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu i postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Za popisivanje ljubimaca koji žive u stanovima i kućama zadužili su predstavnike stanara, odnosno mjesne odbore. Pa tako predstavnici stanara moraju komunalnom redaru dostavljati popis kućnih ljubimaca, njihovu vrstu i spol. Obvezuje ih Odluka da to rade jednom godišnje, odnosno na zahtjev komunalnog redara. Ogluše li se, propisana je i novčana kazna. Uz to, kad rade taj popis, moraju paziti na zaštitu osobnih podataka (!). Za propust u prijavljivanju ljubimaca mjesnom odboru novčano se kažnjavaju njihovi skrbnici.

– Napušteni psi zbrinjavaju se u Skloništu Lič prema ugovoru koji Općina ima sklopljen s Veterinarskom stanicom Rijeka d.o.o. U 2017. zbrinjavanje napuštenih pasa koštalo je 9635,00 kuna – kažu iz općine. Iako nisu napisali koliko je bilo napuštenih pasa, navode i cjenik usluga. Tako ih hvatanje psa košta 250 kuna, dan skloništa u karanteni 62,5 kuna, a nakon karantene 43, 75 kuna. Uz troškove cijepljenja plaćaju i prijevoz psa do skoništa, sterolizacija je dodatnih 750, a kastracija 500 kuna. Provjera čipiranja pasa je u tijeku i s obzirom na prostor koji općina pokriva (683 km četvorna) ide zadovoljavajućom dinamikom. A kakvi su rezultati iz odgovora koji potpisuje Milka Lipovac, komunalna redarka, nismo doznali.

I dok napušteni psi prevaljuju stotine kilometara da bi iz Ličko-senjske županije stigli u skloništa u kojima čekaju dom, za zakonsko rješenje ovog problema ostalo je osam mjeseci. A čelni ljudi gradova i općina tek se dogovaraju gdje bi trebalo biti sklonište i koliko će ono koštati. Do kada bi taj dogovor trebao biti postignut ostalo nam je nepoznato.


 


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije