Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buldožeri, vojska, strojevi...

Kako se Rusi bore protiv ogromnih količina snijega?

Rural school in Russia's Omsk Region
Foto: Sergei Malgavko/Newscom/PIXSELL
1/3
11.12.2020.
u 17:27

Prvi korak čine sinoptičari koji četiri sata prije početka nepogode upozoravaju komunalne službe da se spremaju snježne padaline

Rusija je zemlja poznata po dugim i hladnim zimama. S obzirom na velike količine snijega s kojima se redovito suočavaju, bili su primorani detaljno osmisliti plan čišćenja i preventivnog djelovanja kako ne bi došlo do kaosa. 

Prvi korak čine sinoptičari koji četiri sata prije početka nepogode upozoravaju komunalne službe da se spremaju snježne padaline. Tada službe započinju s pripremom mehanizacije za čišćenje snijega na ulicama i posipanjem reagensa po strmim nizbrdicama i usponima, kao i mostovima i stanicama javnog prometa, piše Russia Beyond.

U svakom ruskom gradu ulice i avenije razvrstane su u nekoliko kategorija prema značaju. Kada počnu snježne padaline, komunalne službe prvo čiste prioritetne gradske zone. To su ceste kojima se kreće veliki broj vozila, prometne pješačke ulice i prolazi prema najvažnijim zgradama i objektima u gradu, kao što su, recimo, bolnice, vatrogasne jedinice, policijske stanice, kao i trase javnog prometa.

U gradovima postoje pravila za čišćenje snijega u dvorištima stambenih zgrada, pa tako, recimo, u Moskvi čišćenje počinje kada na pločniku napadaju najmanje dva centimetra snijega. Određenu ulogu igra i intenzitet padalina. Ukoliko za sat vremena napada između jednog i dva centimetra snijega, dvorište mora biti očišćeno od snijega i poledice za četiri sata, odnosno do devet sati narednog jutra. Ukoliko za sat vremena napada više od dva centimetra, komunalci počinju s čišćenjem kada snijeg dostigne visinu od četiri centimetra.

Za čišćenje snijega zaposleni u komunalnim službama imaju na raspolaganju različitu mehanizaciju, a najčešće su to kombinirani strojevi za ceste (KamAz, na koji se montira neophodna oprema), buldožeri s opremom za čišćenje snijega, vozila sa specijalnim izduženim utovarivačem za čišćenje snijega. U Moskvi, recimo, postoji, 7,6 tisuća jedinica specijalne tehnike, dok je taj broj u drugim gradovima manji, ali također dostiže nekoliko stotina vozila. Snijeg uklanjaju, između ostalog, i čistači s lopatama, a pomaže i vojska. Pješačke ulice i prolazi s poledicom posipaju se reagensima ili običnim pijeskom kako bi se spriječilo da se prolaznici poskliznu na putu do škole ili posla.

Snijeg koji zgrnu otpremaju u postrojenja s bazenima gdje se on topi i pretvara u vodu pomoću specijalne tehnike za otapanje snijega. 

- Imamo dva betonska "bazena" i dvije pumpe. U prvi se bazen ubacuje snijeg i pušta topla voda i tu dolazi do "topljenja snijega". Otopljeni se snijeg prosljeđuje u drugi kontejner preko kojeg dospijeva u kolektore i otječe u rijeku Moskvu. U bazenima postoje rešetke koje zadržavaju krupni otpad koji se može naći u snijegu, objašnjava Georgij Levin, zaposlen u "Mosvodostoku".

U svim gradovima pored strojeva za topljenje snijega postoje mjesta za sakupljanje snijega. Tu se dovozi sav snijeg, a zatim čeka proljeće da se otopi. Recimo, jedan od takvih poligona u Jekaterinburgu tijekom zime može prihvatiti oko 120 tisuća tona snijega.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
19:35 11.12.2020.

Mi snijeg odmah u Savu, a Savu grije Krško.

TO
Toby
15:15 12.12.2020.

Kako,pa to samo oni znaju i naravno svi oni koji nisu na f-u. :)

Avatar Asterix
Asterix
22:44 11.12.2020.

Klonirali su Bandića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije