Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građevinsko vještačenje

Kako se od istrage do rasprave smanjila vrijednost nekretnina obitelji Vidošević

Nadan Vidošević u pratnji odvjetnika dolazi na Županijski sud
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
27.05.2019.
u 13:00

Kako je došlo do razlike u nalazima vještaka, pojasnili su u USKOK-u. Kažu da nije riječ o različitim procjenama, već o dva različita vještačenja

Kako je moguće da u istom predmetu dvojica vještaka, od istrage do glavne rasprave, izvještače stvari tako da razlika u izračunima bude 16 milijuna kuna, pitanje je koje se nameće nakon onoga što se dogodilo na suđenju Nadanu Vidoševiću. Naime, Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak, tijekom istrage izračunao je da je nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević oko 33,4 milijuna kuna.

No na sudskoj raspravi taj je izračun umanjio, i to nakon što je Davorin Štengl, građevinski vještak, sudu u travnju dostavio procjenu vrijednosti 26 nekretnina u vlasništvu obitelji Vidošević, iz koje proizlazi da su te nekretnine vrijedne 16,8 milijuna kuna. Uzimajući u obzir tu Štenglovu procjenu, Ručević je na posljednjem ročištu kazao da bi sada nerazmjer u prihodima i rashodima obitelji Vidošević bio 21,8 milijuna kuna.

A kako je došlo do takve razlike u nalazima vještaka, pojasnili su u USKOK-u. Kažu da se ne radi o različitim procjenama, već o dva različita vještačenja. Štengl je građevinski vještak koji je procjenjivao vrijednost nekretnina, a Ručević kao financijski vještak nije se bavio procjenom nekretnina, već izračunom nerazmjera u prihodima i rashodima. Ručević je tijekom istrage nalaz radio na osnovi Štenglova nalaza iz istrage u kojem je procijenjena vrijednost nekretnina bila veća.

No u nadopuni tog nalaza na raspravi Štengl je umanjio svoju prvu procjenu, nakon što je u izračun, po nalogu suda, uključio neke kriterije kao što su komunalni priključci, plaćeni porez i sl. Po zadnjem nalazu nekretnine su vrijedne 16,8 milijuna kuna, pa je taj iznos Ručević morao uvrstiti i u svoj nalaz, zbog čega je sada umanjen nerazmjer obitelji Vidošević s 33,4 na 22,1 milijun kuna.

Komentara 6

Avatar Melankolija
Melankolija
13:40 27.05.2019.

Od njega mi je drazi i Ivo Sanader.

PR
PrimoracRi
13:36 27.05.2019.

Na kraju epiloga biti će da je Vidoševiću država dužna ,a uskok se ispričava za nepotrebnu optužbu. Banana totalna.jadno

OL
Oldmarinero
15:03 27.05.2019.

Kad će te osuditi ovu lopinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije