Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI DIZAJNERSKI NAMJEŠTAJ

Francuski premijer sjedi na hrvatskom namještaju

Prostoria iz Sv. Križa Začretja
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
07.05.2019.
u 11:04

Jedan od najvažnijih proizvoda drvne industrije je svakako i namještaj

Drvna industrija je jedna od najbitnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, te veliki izvozni potencijal. Zbog toga su sve aktivnosti u tom sektoru od strateške važnosti i nerijetko imaju utjecaj na cijelu regiju u kojoj se odvija posao. Kolika je važnost drvne industrije za gospodarstvo Hrvatske govori i podatak kako ovaj sektor zapošljava 10 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj te sudjeluje u ukupnom nacionalnom izvozu s otprilike 8 posto udjela.

A jedan od najprepoznatljivijih proizvoda drvne industrije je svakako i namještaj. Namještaj je dio životnog stila, pa možemo reći da je industrija namještaja također industrija o životnom stilu. Naravno, iznimno je bitno upravljati našom drvnom industrijom na gospodarski prihvatljiv način jer šume kao resurs treba sačuvati za buduće generacije, zato je važno da naša industrija ide u korak sa suvremenim tehnološkim postignućima.

Prostoria iz Sv. Križa Začretja, koja se bavi proizvodnjom dizajnerskog namještaja, jedna je od 32 tvrtke koje su dobile bespovratne potpore iz Operativnog programa EU Konkurentnost i kohezija.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kao odgovor na povećanu potražnju i premale proizvodne kapacitete, Prostoria je uložila znatna sredstva u izgradnju i opremanje pomoćne proizvodne građevine u sklopu već postojećeg proizvodnog pogona i na postojećoj parceli, Pustodol, površine 16.173,00 metara kvadratnih. Sredstva su također utrošena na nabavu specijaliziranih strojeva te predstavljanje inozemnom tržištu na stranim sajmovima. Ciljevi projekta u konačnici su bili povećanje produktivnosti rada po zaposleniku, zapošljavanje novih zaposlenika te povećanje ukupnih prihoda. Ukupna vrijednost projekta je bila skoro 18 milijuna kuna, a udio EU sredstava nešto manje od 5 milijuna kuna.

Rezultati projekta su bili iznimno uspješni, u sklopu proizvodnog pogona izrađen je novi poslovni objekt od 2.400,00 metara kvadratnih koji je stavljen u funkciju. Nabavljeni novi strojevi su odmah postavljeni, testirani i pušteni u pogon te se pristupilo razvoju novih proizvoda koji su zaštićeni intelektualnim pravima. Uspješno su se predstavili i na svjetski priznatim sajmovima u Milanu i Parizu. Uz sve to, otvoreno je 36 novih radnih mjesta, te povećan prihod od izvoza. Na temelju tih uspjeha, u budućnosti je planirano je otvaranje dodatnih radnih mjesta te povećanje prihoda od prodaje.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Osim brojnih nagrada i priznanja struke, potvrda uspješnog predstavljanja inozemnim kupcima je i činjenica da nekoliko komada dizajnerskog namještaja iz linija Monk i Combine krasi i ured francuskog premijera Édouarda Philippea. Nemojte se iznenaditi ako u brojnim uredima, poslovnim prostorima i hotelima naiđete na poznati komad namještaja, jer su Prostorijini proizvodi prisutni u više od 50 država diljem svijeta, na svim kontinentima i u oko 400 salona.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije