Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

Kako se boriti protiv komaraca: Larve treba uništavati već u travnju

Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
14.07.2019.
u 07:58

Doc. dr. sc. Nataša Janev Holcer kaže da su rezultati zamagljivanja odraslih komaraca sa zemlje uvijek privremeni i imaju izuzetno kratkotrajno djelovanje

Kiša koja je pala proteklih dana "probudila" je poplavne komarce čiji je broj trebao opadati s porastom temperatura. Županije, gradovi i općine s tim se insektima bore na sve moguće načine, različitim metodama i insekticidima. I dok u Slavoniji radi zaprašivanja dižu čak i zrakoplove, u Međimurju kažu da su zrakoplovi zabranjeni u naseljenim područjima.

Neki za zamagljivanje koriste tzv. toplu, a neki hladnu metodu u kojoj je nosač insekticida voda. Primjena pesticida toplim ili hladnim zamagljivanjem iz zrakoplova u Hrvatskoj je zakonom zabranjena nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima.

No, iznimno je dozvoljena ukoliko je područje minirano, poplavljeno ili nedostupno iz drugog objektivnog razloga ili ako dezinsekciju nije moguće obaviti na drugi učinkovit način.

- Premda su aviotretmani najvidljiviji oblik suzbijanja komaraca i može se reći da kod stanovništva izazivaju "najpozitivniji" efekt u suzbijanju odraslih komaraca, no među mjerama za suzbijanje su najmanje učinkoviti, dugoročno bez učinka, a često su pogubni za neciljane vrste i štetni za okoliš. Organizirano i plansko suzbijanje ličinki komaraca, sukladno pravilima struke predstavlja metodu koja postiže maksimalan učinak, a minimalnu štetu po okoliš - pojašnjava doc. dr. sc. Nataša Janev Holcer iz Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Akcija suzbijanja letećih oblika komaraca ne smije trajati dulje od tri do četiri uzastopna radna dana. Dodatna prednost kraćeg vremena provođenja je i kraći negativan utjecaj na ljude i okoliš jer aerosol koji sadrži kemikalije može kod osjetljivih ljudi uzrokovati respiratorne smetnje.

Optimalno vrijeme za provedbu tretmana je sat do dva sata u zoru i u sumrak, kad su najslabija strujanja zraka, kad vjetar puše brzinom manjom od četiri kilometra na sat. Važno je i da temperature više od 15 stupnjeva jer je pri nižim temperaturama aktivnost komaraca vrlo mala ili je uopće nema.

- U stručnim krugovima tretmani suzbijanja odraslih komaraca smatraju se najmanje učinkovitom metodom u suzbijanju komaraca jer primijenjeni insekticid djeluje samo na odrasle komarce - kaže doc. dr. sc. Janev Holcer i dodaje da su rezultati zamagljivanja odraslih komaraca sa zemlje uvijek privremeni i imaju izuzetno kratkotrajno djelovanje.

Kako bi suzbijanje komaraca bilo učinkovito, potrebno je na vrijeme obavljati tzv. larvicidne metode suzbijanja već u 4. i 5. mjesecu jer one prvenstveno dopiru do ličinki koje se razmnožavaju u stajaćoj vodi.

- Adulticidni tretman samo je nadopuna larvicidnog tretmana, a ne smije biti osnovna i jedina metoda suzbijanja komaraca! - ističe.

Za suzbijanje odraslih komaraca toplim zamagljivanjem u Hrvatskoj najčešće se koristi insekticidi koji su posebno formulirani za razrjeđivanje s organskim otapalom kao što je mineralno ulje koje je ekološki prihvatljivo, dok se nafta ili loživo ulje ne smiju koristiti.

Prošle godine Europska komisija donijela je provedbenu odluku kojom se zabranjuju insekticidne aktivne tvari, među kojima je i empentrin. Ministarstvo zdravstva dosad nije zaprimilo informacije o neočekivanim ili štetnim učincima insekticida.

VIDEO Kako se jednostavno riješiti komaraca:

Ključne riječi

Komentara 3

BA
Barbasmora
10:23 14.07.2019.

U aprilu znaci...evo zapisso sam to u svoju novu biljeskinju.....A mozete mi rec, ako ste tako ljubazni, kad to vazi za politicke pijavice u saboru i pantovcaku? Novi izbori nove larve....

DH
dalibor.hren
09:12 14.07.2019.

Ličinke se razvijaju u vodi stajačici. To znaju i učenici šestog razreda osnovne škole! Osječani se neće riješiti komaraca dok ne poduzmu odgovarajuće (ekološke) zahvate u Kopačkom ritu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije