Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt pomoći

Kako sam se zaposlila? Ušla sam u trgovinu i pitala trebaju li radnika

Dragica Čarag
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
17.03.2015.
u 16:46

U godinu i pol edukacije, deset je polaznica našlo posao, kazala je Nikolina Belančić-Arki, trenerica
 za zapošljavanje

Radila sam u Rijeci, udala se, doselila u Krnjak i sada sam već 10 godina bez posla. I znate kako to već ide, život postane jednoličan, monoton, bavite se obitelji, stalno kod kuće – sve je to postalo frustrirajuće, posebno činjenica da ne mogu naći posao. Zato sam se rado uključila u projekt edukacije – stekla sam samopouzdanje, oslobodila se iz čahure svakodnevice, puno sam toga naučila i napravila veliku stvar za sebe – kazala je Dragica Čavrag iz Krnjaka, jedna od 61 žene iz okolice Karlovca koje su prošle edukaciju kroz projekt ''Nove vještine za jednake mogućnosti''.

Projekt je s partnerima vodila karlovačka Ženska grupa Korak, čime su htjeli dugotrajno nezaposlenim ženama i pripadnicama nacionalnih manjina pomoći da steknu dodatne vještine kako bi lakše došle do posla ili ga same pokrenule.

"U dva plastenika, na mojoj zemlji, proizvodit ću povrće"

– Učile su kako napisati životopis, molbu, otvorenu molbu, razgovarale smo o osnovama poduzetništva, o tome kako registrirati poslovni subjekt, razvijati vlastite vještine, razgovarati s potencijalnim poslodavcem. U godinu i pol druženja puno se toga promijenilo. U početku su polaznice bile tihe, pomalo i sramežljive, da bismo do kraja projekta razgovarale potpuno otvoreno. Deset je polaznica u tom vremenu našlo posao. Jedna je žena, zahvaljujući samopouzdanju koje je stekla, jednostavno došla u lokalnu trgovinu i pitala trebaju li radnika – i dobila posao! – kazala je Nikolina Belančić-Arki, trenerica za zapošljavanje.

Pohvalila je i Dragicu Čavrag, jednu od 21 polaznice koja je osmislila vlastiti poslovni plan. – U dva plastenika, na svojoj zemlji, proizvodit ću povrće. To sam radila i do sada, no planiram proširiti posao, imala bih flanjke te povrtnice, dakle u ponudi bih čitavu godinu imala ekološke proizvode iz svojih plastenika. Imam i podršku obitelji i to mi puno znači – dodala je D. Čavrag. Ostale polaznice učile su tijekom projekta o zvanju mljekarica/sirarica, uzgajivačica ljekovitog bilja... i obilazile OPG-ove kako bi stekle nova iskustva.

>>'Mladi moraju raditi na sebi i usavršavati se za nove poslove'

>>Nakon 4 godine na burzi šanse za posao samo 10%

Komentara 2

Avatar GERO2
GERO2
18:49 17.03.2015.

Jednostavnije naci posao je pristupiti Sdp-u,ili cekati nove izbore pa HDZ-u i dobijes posao.

QW
qwas33333
19:39 17.03.2015.

Sretno dame!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije