Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUSHOVA PROMETALA Američki predsjednik u Hrvatsku će vjerojatno doletjeti jednim od najluks uznijih svjetskih zrakoplova – Air Force Oneom

Kako putuje šef supersile

bushy-txt.jpg
import
31.03.2008.
u 18:12

Misija preuređenog boeinga 747-200B kodne oznake VC-25A vrlo je jasna. Njegova je zadaća prevoziti prvog Amerikanca te njegove najbliže suradnike, osiguranje, goste i novinare u domaće i strane posjete.

Osim tim privatnim zrakoplovom, koji je među najluksuznijima na svijetu, američki se predsjednik na putovanju koristi i Marine Oneom, helikopterom tvrtke Sikorsky oznake VH-3D – bolji poznavatelji znaju ga kao Sea King – te preuređenim automobilom Cadillac DeVille. Ta dva vozila te ostale potrepštine, primjerice rezerve hrane i vode, ali i dodatna vozila, prevozi teretni avion C-17 Globemaster.

Vojna krema
Osoblje koje upravlja avionom, helikopterom te automobilom krema je američke vojske i državnih službi. Da biste bili pilot Air Force Onea (postoje dva, jedan aktivan i jedan u rezervi), morate po činu biti najmanje potpukovnik, imati ne manje od 2000 sati leta – bez ijedne pogreške po cijelom svijetu.

Helikopterski prijevoz (Marine One obično je u društvu još četiriju identičnih letjelica, koje služe kao mamci) obavlja HMX-1 eskadrila, piloti koje su nimalo manje sposobni od onih koji upravljaju Air Force Oneom, koji je svakako najimpresivniji dio predsjednikova voznog parka.



Super jumbo-jet

Riječ je o boeingu 747, popularnom jumbo-jetu, koji se od originala, osim po putničkom kapacitetu, razlikuje i po količini elektroničke i komunikacijske opreme (dvostruko više kabela od običnog 747, koji su posebno zaštićeni od nuklearnih udara), interijeru, mogućnosti dolijevanja goriva...

Predsjednik vrijeme leta provodi ili u uredu ili u apartmanu, a na raspolaganju mu je i blagovaonica. Poseban smještaj, sličan business klasi na komercijalnim avionima, imaju članovi osiguranja, gosti, predsjednikovi suradnici i novinari. Na raspolaganju im je 85 telefonskih linija, kojima možete nazvati bilo koji broj u svijetu, 19 televizija, cijela kolekcija računala, faksova i radioaparata.

U dvjema kuhinjama može se odjednom pripremiti do stotinu porcija. Zanimljiv je i način nabave hrane; agenti odjeveni kao obični građani kupuju je u lokalnim trgovinama. Procjena je da je rizik od podmetanja tako najmanji.

Što se nužne obrane tiče, podaci o sustavima ugrađenim na VC-25A vrlo su šturi, posebno nakon što su prije nekoliko godina procurili povjerljivi podaci te kada je otkrivena unutrašnja konfiguracija Air Force Onea. Zna se samo da ima infracrvenu zaštitu od napada raketama, sustave za ometanje radara, a prema nekim informacijama, opremljen je i ometačima toplinski navođenih raketa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije