Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lepoglava

Kako pomoći ugroženim pčelama da prežive zimu? Pčelarima podijelili tonu i pol - šećera

Pčelarstvo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
12.08.2019.
u 18:02

U našem kraju zbog vremenskih prilika pčele nisu mogle odraditi uobičajenu pašu bagrema i kestena što je zbog nemogućnosti proizvodnje meda ugrozilo pčele koje bez prihrane neće preživjeti zimu

Tona i pol šećera podijeljena je pčelarima na području Grada Lepoglave, gdje su loša klimatska godina i nepovoljne vremenske prilike u doba cvatnje onemogućile normalnu ispašu pčela koje treba prehraniti kako bi preživjele zimske mjesece. Grad Lepoglava odazvao se pozivu za pomoć Pčelarske udruge Čmalico i pčelarima podijelio - tonu i pol šećera.

- U našem kraju zbog vremenskih prilika pčele nisu mogle odraditi uobičajenu pašu bagrema i kestena što je zbog nemogućnosti proizvodnje meda ugrozilo pčele koje bez prihrane neće preživjeti zimu. Pčelarima je ova sezona financijski ravna nuli, a čeka ih nabavka šećera za prihranu, što će mnogima biti problem platiti iz vlastitih džepova - rekao je tajnik udruge Milan Vukovski. Pomoć je dobilo 18 pčelara.

- Pčelarskoj udruzi Čmalico već smo ranije pomogli nabavkom preparata za suzbijanje varoe, a financijski podržavamo i njen projekt podjele medonosnih sadnica građanima - kazao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
18:35 12.08.2019.

Jadne pčelice. Tak su vredne i korisne, a zbog zagađenja ih je sve manje. Negdje sam pročitala da bi bez pčela nakon nekoliko godina bio upitan i naš opstanak.

DU
Deleted user
19:40 12.08.2019.

mozda bi im trebalo ostaviti nesto meda da imaju preko zime a ne postrugati i zadnju kap pa onda natovariti kosnicu secerom pa to nije dobro ni za ljude a kamoli za tako male organizme, mi se protiv bolesti borimo medom i drugim pcelinim proizvodima a njima dajemo secer, pohlepa nista drugo

SN
Snowman
18:23 12.08.2019.

Protiv Varoe se koristi mljecna kiselina koja se na jedan papir, koji donekle upija, posprica i stavi ispod okvira u kosnicu ( ne u nastavak) . Sutradan obavezno izvaditi van. Ali to je jedan od razloga za ugibanje pcela. " Otrove" koje seljaci spricaju po poljima i vockama su veliki problem za pcele, odnosno njihovu orijentaciju. Probajte sa mljecnom ili ako nemate mravljom kiselinom. Obavezno drugi dan van s time.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije