Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA NA PREKRETNICI

'Kako o vladi može odlučivati tvrtka koja upravlja stranicom?'

Luigi di Maio
Foto: Reuters
1/10
04.09.2019.
u 15:23

M5S zagovara direktnu demokraciju i zato je članovima dopustila izjašnjavanje treba li stranka ući u koaliciju sa strankom srednje struje.

Nacrt programa od 26 točaka buduće talijanske vlade koalicije Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) na čelu s premijerom Giuseppeom Conteom, koji je bio premijer i prošle vlade petozvjezdaša i Lige, objavljen je u utorak kako bi upisani na stranicu M5S na platformi Rousseau, koji su se tijekom dana do 18 sati trebali izjasniti jesu li za osnivanje te vlade, znali i njezine ciljeve. Čelnik M5S Luigi di Maio kaže da je izjašnjavanje upisanih, njih oko 115.000, odlučujuće za formiranje vlade.

Rekordna izlaznost

Ako većina bude protiv, vlada se neće formirati premda su pregovori o programu, pa i o budućim ministrima pri završetku. To izjašnjavanje preko platforme Rousseau na internetu kojim upravlja privatno poduzeće Casaleggio Associati, na čelu s Davidom Casaleggiom, sinom Gianroberta Casaleggia (umro 2016.) koji je zajedno s komičarom Beppeom Grillom osnovao M5S.

Dakle, jedna privatna tvrtka upravlja glasovima koji mogu odlučiti o sudbini neke vlade. Mnogi ustavni stručnjaci drže da je takvo izjašnjavanje nespojivo s parlamentarnom demokracijom. Petozvjezdaši kažu da druge stranke imaju direkcije, skupštine i druge organe koji odlučuju o programu i svemu u stranci, a oni konzultiraju upisane putem interneta i to zovu izravnom demokracijom. Međutim, time utječu na odluke parlamentaraca M5S koje su izabrali milijuni birača da ih predstavljaju u parlamentu.

Osim toga postavlja se i pitanje mogu li glasovi na internetu biti izmanipulirani. Inače, u dosadašnjim izjašnjavanjima nije bio velik odziv upisanih na platformu kada su bili pozvani da se izjasne. Najviše, odnosno više od 56.000, odazvalo ih se 30. svibnja 2019. godine kada su trebali potvrditi Di Maija kao čelnika, a dobio je gotovo 45 tisuća glasova.

Foto: IPA/Pixsell

Kada su se trebali izjasniti u veljači 2019. godine hoće li parlamentarci M5S glasovati da se ne odobri pokretanje istrage protiv tada saveznika u vladi i ministra unutarnjih poslova čelnika Lige Mattea Salvinija koju su tražili tužitelji, optužujući ga za otmicu ljudi, izbjeglica, na brodu talijanske mornarice Diociotti iz kojeg se nisu smjeli iskrcati upravo po Salvinijevu nalogu.

Odazvalo ih se nešto više od 52 tisuće, a za nepokretanje optužbe protiv Salvinija glasovalo je nešto manje od 31 tisuću upisanih. Mali odziv, odnosno samo nešto više od 20 tisuća, bio je kada se trebalo izjasniti u travnju 2019. godine o pet žena kao čelnica lista za europske izbore.

Nešto više od 44 tisuće odazvalo se kada se u svibnju 2018. glasovalo hoće li M5S stvoriti vladu s Ligom. Za tu vladu glasovalo je 42 tisuće upisanih na platformi M5S. Dakle, sada su se trebali na isti način izjasniti jesu li za stvaranje vlade M5S s PD-om. Dosadašnji odziv nije bio velik, uvijek manji od 50 posto upisanih. No, do 16 sati u utorak odazvalo se već više od 70 tisuća upisanih pa je to svakako rekord sudjelovanja upisanih na platformi.

Predstavljen okvirni proračun

Prije nekoliko dana rezultat bi bio potpuno neizvjestan jer M5S uvijek je teško kritizirao PD i njihov je rejting rastao upravo zbog napada na bivšeg čelnika PD-a Mattea Renzija i njegove suradnike.

Čak su i mnogi bivši birači PD-a počeli glasovati za M5S jer su bili nezadovoljni demokratima.

Inače, u nacrtu programa na prvom je mjestu izrada proračuna za sljedeću godinu. Program je okviran i nema naznaka gdje će se naći sredstva za njegovu provedbu. Bit će još govora o njemu.

Luigi di Maio
1/8
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije