Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako na vrijeme pripremiti dijete za početak nastave i smanjiti stres

Hoću knjigu
Foto: Hoću knjigu
1/4
28.08.2020.
u 14:04

Početak nastave u hrvatskim školama sve je bliže, a ovaj put izgledat će potpuno drugačije od onoga na što su i djeca i roditelji navikli.

Zato je važnije nego ikada na vrijeme se pripremiti, kako što se tiče opreme školaraca tako i što se tiče razgovora s djetetom o novom normalnom koje ga čeka u školskim klupama.

To se može napraviti u nekoliko koraka.

Govorite pozitivno o školi

Ako vaše dijete tek kreće u prvi razred, od iznimne je važnosti da o školi govorite kao o pozitivnom mjestu, neovisno o tome kakvo je bilo vaše iskustvo. Dopustite djetetu da ono samo stekne svoja iskustva i samo kreira svoj dojam. Roditeljska uloga je da usmjerava, odgovara na pitanja i što je više moguće djetetu približi novu svakodnevicu.

Međutim, od presudne je važnosti da, ako je riječ o budućem prvašiću, školu ne predstavljate kao mjesto na kojem počinju samo obaveze, a završava igra. To je nešto na što nijedno dijete nije spremno, niti to tako uistinu izgleda u praksi. Kako u razredu tako i kod kuće dijete će se i dalje igrati na različite načine, pa je zato važno samo predstaviti školu kao jednu drugačiju stepenicu, različitu od vrtića, ali jednako zabavnu i uzbudljivu, samo uz dodatak učenja i pisanja zadaća.

Upozorite dijete na posebne okolnosti ovogodišnje nastave, ali s mjerom

Pred nama je nastavna godina s kakvom se nismo susreli nikada u modernoj povijesti školstva, niti smo mogli zamisliti da je moguća. No epidemiološke mjere postale su dio naše nove svakodnevice, a maske gotovo novi modni dodatak bez kojeg više ne možemo. Ovisno o uzrastu, za neku će djecu maske biti obavezne, a za drugu ne. Dezinfekcija ruku već je nešto što nam je pak postalo refleksna reakcija. Međutim, kako bi djeca sve to pohvatala, moraju vidjeti roditelje i druge odrasle ljude kako se toga uistinu i pridržavaju.

Ako će vaše dijete biti prvašić, tada je posebno važno upoznati ga s time kako će izgledati nastava, no pritom treba izostaviti svoju potencijalnu zabrinutost i paniku.

Na to upozorava i psihologinja i psihoterapeutkinja Katarina Levatić:

Važno je da roditelji o svojim strepnjama i zabrinutosti razgovaraju s drugim odraslima ili eventualno sa stručnjacima, a ne sa djecom kako ih ne bi nepotrebno opteretili. Djeci treba dati jasne upute kako se u školi trebaju ponašati kako bi povećali svoju sigurnost, npr. 'Nikad nemoj piti iz tuđe čaše ili boce za vodu' ili "Pokušaj što manje dirati druge." Dobro je objasniti djeci što će se dogoditi ako dođe do mogućeg proboja virusa u školu, tako da znaju što mogu očekivati i kako se ne bi nepotrebno prepali ako uistinu dođe do takvog scenarija."

Nabavite školsku torbu

Odlazak u školu nezamisliv je bez kvalitetne školske torbe. Ako je riječ o prvašiću, tada treba posebno pripaziti, a torba koju odaberete vrlo će vjerojatno njemu zauvijek ostati u sjećanju. Osim toga, i mnogi od nas se još uvijek sjećaju svoje prve torbe i prvog dana nastave.
Pritom pripazite na to da torba odgovara potrebama djeteta, što uključuje i poseban pretinac za školske papuče ili opremu za nastavu Tjelesno-zdravstvene kulture, kao i poseban džepić u koji se može smjestiti ključ za školski ormarić i ključ kuće.

Foto: Hoću knjigu

"Umjetnost je napraviti torbu sa svim sigurnosnim funkcijama, a da teži samo kilogram ili manje. Dok su se torbe nekad radile s metalnim potpornjima za leđa, današnje torbe u sebi imaju kaširane kartone koji su istovremeno tvrdi i lagani. Nepisano je pravilo da torbe moraju imati reflektirajuće materijale sa svih strana, a dobro je znati i da većina dobavljača nudi garanciju od minimalno godinu dana. Svakako bih poručio roditeljima da torbe odaberu na mjestu na kojem mogu dobiti sve relevantne informacije i savjete, što često nije slučaj s velikim trgovačkim centrima", ispričao je Zvonko Čubrić, jedan od suvlasnika knjižara Hoću knjigu, koji više od 15 godina radi u branši školskih torbi i popratnog pribora. U knjižarama Hoću knjigu tako možete birati između široke palete torbi, a svima im je zajednička visoka kvaliteta izrade i ergonomski dizajn.

Uredite kutak za učenje opremljen potrebnim priborom

Neovisno o tome ima li dijete svoju sobu ili ne, nužno je da za obavljanje svih školskih obaveza koje će uslijediti ima svoje mjesto. Kada birate lokaciju u stanu, imajte na umu da to treba biti čist i ugodan prostor posvećen samo učenju. Učenje za kuhinjskim stolom nije najbolji odabir.

Ako vaše dijete tek kreće u školu i želite u svakom trenutku znati što i kako radi, tada bi bilo idealno da kutak za  školarca u smjestite tamo gdje ćete moći imati pogled na njega i pratiti njegov napredak u pisanju zadaća u, primjerice, dnevnoj sobi. Dakako, ako dijete nema svoju sobu.

Foto: Hoću knjigu

Imajte na umu i sav pribor koji će mu trebati; od pisanki, crtančica do bojica i flomastera. Sve to smjestite u kutak za učenje kako bi djetetu sve uvijek bilo pri ruci. Najširi izbor školskog pribora u gradu možete pronaći u svakoj Hoću knjigu knjižari, kao i u internetskoj trgovini.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije