Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac dizali u gotovini

Razbijena velika banda: Kako je zlatar oprao 638,5 milijuna kuna

8.4.2016.,Zagreb -  Privodjenje osumnjicenih povezanih sa kradjom zlata i pranjem novca u USKOK. Photo:
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
08.04.2016.
u 22:03

Nestanak novca i zlata iz zgrade policije bio je okidač za početak akcije protiv skupine osumnjičene za pranje novca

Dvije godine trebalo je, kako sumnja USKOK, 15-orici osumnjičenika da preko fiktivnih tvrtki u fiktivnim poslovima sa zlatom operu oko 638,5 milijuna kuna. Dobro osmišljeni plan vrtio se oko toga da su osumnjičenici osnivali fiktivne tvrtke na području Zagreba i Slavonije da bi potom iz Italije na račune tih tvrtki bio uplaćivan novac.

Sumnja se da se tim novcem trebalo kupovati zlato, a USKOK sumnja da je kupnja zlata bila fiktivna. Kada bi novac sjeo na račune fiktivnih tvrtki, osnivanih u Hrvatskoj, osumnjičenici su taj novac dizali i dijelili među sobom. Prema USKOK-u, na čelu takve organizacije bio je Ante Gele, čovjek koji se trideset godina bavio poslovima sa zlatom te imao dobre veze u Italiji gdje se odvijala većina tog fiktivnog posla.

Nemaju veze s provalom

Gele je, kako je kazao njegov odvjetnik Mate Matić, USKOK-u iznio obranu te porekao krivnju, a u trenutku kada je uskočko-policijska akcija pokrenuta nije bio u Hrvatskoj, već u Hercegovini. U Hrvatsku se vratio u petak ujutro kada je i uhićen. Osim Gele, uhićen je i njegov sin Luka, a među uhićenicima su i Zoran Stojić, Damir Premužić, Dragan Bošnjak, Toni Sliško i Vinko Šutalo. Osumnjičeni su i otac i sin Pejo i Antonio Ivić, dvojac koji se u fokusu javnosti našao početkom tjedna, nakon što je iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije ukradeno 280.000 eura i dva kilograma zlata u polugama. Iako su njih dvojica tvrdili da novac potječe od prodaje nekretnine, a da je zlato kupljeno od tvrtke Sedatus, čiji je vlasnik Pavao Pavlović također uhićen, istražitelji im očito nisu povjerovali.

Otac i sin Ivić nakon galame koja se digla zbog provale u sjedište krim-policije, kako neslužbeno doznajemo, otišli su u Njemačku, a iako se najavljivalo da će se vratiti jer su čuli da ih traži policija, to se do zaključenja ovog izdanja nije dogodilo. Nestanak novca i zlata iz zgrade policije očito je bio okidač za početak ove akcije, no kako se neslužbeno doznaje, osumnjičenici, koji su tijekom protekla dva dana uhićeni, zasad se ne dovode u vezu s provalom u zgradu zagrebačke policije. Istražitelji sumnjaju da je uhvaćena skupina u protekle dvije godine osnovala niz tvrtki koje su fiktivno poslovale, a među tim tvrtkama neke su i poprilični porezni dužnici.

Veliki porezni dužnici

Primjerice, tvrtka Top Gold, prema podacima s Poslovne Hrvatske, duguje 4,3 milijuna kuna poreza, dok tvrtka Biserni sjaj duguje 1,9 milijuna kuna poreza. U obje te tvrtke direktor je bio jedan od uhićenika Dragan Bošnjak.

Poslovanje tih tvrtki istražiteljima je postalo sumnjivo upravo zbog ogromnih iznosa koji su prolazili preko njihovih računa, s obzirom na to da se radilo o tvrtkama koje su uglavnom imale jednog do dva zaposlenika pa je takav financijski promet bio sumnjiv. Takvim fiktivnim poslovima, tvrdi USKOK, osumnjičeni su pribavili oko 631 milijun kuna.

Novac koji su oprali fiktivnim poslovima dizali su u gotovini te su ga mijenjali u eure i druge valute. Dok su to obavljali imali su čak i fizičko osiguranje koje su im pružali neki od osumnjičenika kako se s novcem ne bi ništa dogodilo.

Osim oca i sina Ivića, svi osumnjičenici su danas tijekom prijepodneva ispitani u USKOK-u, a poslijepodne su odvedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora. Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda večeras je odredio istražni zatvor 13-orici osumnjičenikaObrana osumnjičenih nudila je jamčevinu za obranu sa slobode, no sud je taj prijedlog odbio. U međuvremenu je USKOK većini osumnjičenika blokirao i imovinu. Dvoje od 15 osumnjičenika je u bijegu, dok je dvoje pušteno da se brani sa slobode nakon što su ispitani u USKOK-u.

Osumnjičeni su za zločinačko udruživanje, pranje novca, pomaganje u pranju novca te poticanje i drugo.

>> Osumnjičenici na ispitivanju u USKOK-u, očekuje se da će se otac i sin Ivić vratiti u Hrvatsku i predati

Komentara 61

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
22:35 08.04.2016.

Gospodo pustimo sad naknadnu pamet, gdje je odgovornost porezne za sve ove godine, znate derat ljude za par kuna i pričat o poštenju porezne politike, šta je ovo pitam vas.....

RU
rudvanvart
22:58 08.04.2016.

Citiram novinara Gordana Malića: "Ovakvim racijama policija obicno lijeci komplekse. Kamere, specijalci, tajanstveni Uskok, vjecni Mate Matic, samouvjeren na pragu DORH-a... Ako im nista ne pronadju u pretresu, za par dana su van. Sve sto se dogadja posljednih dana je nevidjena blamaza, tragedija i , da parafraziram jednog kontroverznog mislioca , najvece profesionalno posrnuce hrvatske policije od kad pratim njihove neuspjehe... a cini se kao vjecnost. Racije su izvrsene nad tvrtkama iz lanca peraca narkonovca koji je prijavljen jos 2013. Ovom istragom ubuhvacena su samo djela iz 2014. kako bi se izbjegla povezanost s tvrtkom Pismohrana ciji je lobist i zastitnik brat bivseg premijera. Nije bilo racije u uredima mocnog zagrebackog odvjetnika koji, po evidenciji Porezne uprave, stoji iza vecine tvrtki koje peru novac kao osnivac, prokurist ili pravni savjetnik. Nije bilo racije kod najveceg kupca zlata... Policiji su pobjegla dva dobavljaca, pa su se fokusirali na ono sto imaju. 13 likova bez pedigrea. Ti sigurno nisu primirisali Italiji, Peruu, tajnim sefovima, iako ne iskljucujem onaj od Dolackog... Kakvih 690 milijuna! Nece naci ni ono sto im je ukradeno. Ah, gdje da objavim nesto? Mozda opet kod Bujanca."

MS
mare_split
22:41 08.04.2016.

'A di je Krešo'!? ... (VL, smije li se to napisati?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije