Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZA POSLJEDICA

Kako je zabrana uvođenja cestarina u Njemačkoj sukobila Bavarsku i Tirol

Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
23.06.2019.
u 15:19

Tirol je uveo pravilo po kojem je tijekom ljetnih vikenda zabranjen tranzitni promet državnim i lokalnim cestama koje koriste mnogi vozači koji iz Njemačke putuju za Italiju kako bi izbjegli zastoje na autocestama ili plaćanje cestarine u Austriji.

Nakon što je Sud Europske unije zabranio uvođenje cestarina u Njemačkoj kojima bi bili pogođeni samo stranci, premijer Bavarske Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) je najavio tužbu protiv odluke austrijske savezne pokrajine Tirol da zabrani tranzitni promet lokalnim i državnim cestama. 

„Ponašanje Tirola je diskriminirajuće i protivi se EU zakonima“, rekao je Soeder u razgovoru za dnevnik Muenchener Merkur. 

On je od savezne vlade u Berlinu zatražio poduzimanje određenih pravnih koraka. 

„Od vlade u Berlinu tražim da protiv ovakvog ponašanja u Europi podnesu tužbu“, rekao je Soeder. 

Tirol je uveo pravilo po kojem je tijekom ljetnih vikenda zabranjen tranzitni promet državnim i lokalnim cestama koje koriste mnogi vozači koji iz Njemačke putuju za Italiju kako bi izbjegli zastoje na autocestama ili plaćanje cestarine u Austriji. 

Europski sud je u utorak prihvatio tužbu Austrije i zabranio uvođenje cestarina za osobna vozila u Njemačkoj. Sud je zaključio kako je pravilo po kojem se plaćena cestarina njemačkim vozačima kompenzirala smanjenjem poreza na prometna vozila diskriminirajuća naspram ostalih vozača Europske unije. 

Projekt cestarina u Njemačkoj je politička ideja bavarskog CSU-a koji je svojim biračima još 2014. obećao uvođenje cestarina koje bi pogodile strance, ali ne i domaće vozače. 

Ključne riječi

Komentara 9

DR
Drmiha
16:10 23.06.2019.

Sud je donjeo veliku nepravdu njemcima

Avatar jocker-3
jocker-3
19:28 23.06.2019.

Tko ima novca za auto i putovanja stranim zemljama onda ima i za njihove cestarine,ili?Gdje je tu problem?

NI
NikoCro
17:22 23.06.2019.

Koja presuda protiv Njemaca, trebaju uvesti cestarinu kako su zamislili i gotovo, u Austriji malo cestarina malo tunel pa opet tunel i sve se placa kako ih nije sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije