Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srđan Mladinić

Kako je uništen život poduzetnika kojeg su svi voljeli

Srđan Mladinić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
20.09.2018.
u 08:40

Tvrtka SMS pod Mladinićem je podrazumijevala domaću sirovinu, laboratorije za ispitivanje kvalitete i educirane radnike

Instant-pašticadu bez mesa i aditiva, koja će pravljenje poznate dalmatinske delicije smanjiti s 24 sata na samo pet minuta svojedobno je kao superbrend SMS-a reklamirao i Gibonni. Brigu o distribuciji SMS-ovih proizvoda upravo je na pet godina preuzela Podravka i svi su u njih vjerovali očekujući da će splitski poduzetnik Srđan Mladinić s takvim adutima već 2013. imati 1000 radnika, oko 140 mil. eura prihoda i 7 mil. eura dobiti te da će 70% proizvodnje slatkog i slanog asortimana završavati u izvozu.

Okusi koji se pamte

No dvije i pol godine kasnije Mladinić zajedno s dijelom poslovodstva Podravke zbog sumnjivog kredita od 65 mil. kuna koji je dobio od te tvrtke kao sudionik afere Spice završava u Remetincu, a potom mu se sudi i za nelegalno izvlačenje 3,5 mil. kuna iz SMS-a. Sve što je radio proteklih 20-ak godina urušilo se preko noći, i brže nego što je potrebno za SMS pašticadu – banke, tržište, partneri. Nakon četiri mjeseca istražnog zatvora Mladiniću je uništen život, obitelj, a nakon 150 otkaza tvrtka SMS u stečaju. Brend SMS preuzela je Podravka i pod njim neko vrijeme nastavila proizvodnju maslinova ulja i maslina. Tek starije generacije sjećaju se okusa kvalitetnih džemova od suhe smokve, suhih marelica, šljiva, višnje i jabuke, namaza od mariniranog češnjaka, prerađevina od slanih srdela..., dok čovjek koji ih je stvarao danas živi od pomoći Centra za socijalnu skrb.

Za aferu Spice prije dvije je godine nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Optužbe tužiteljstva da je kredit SMS-u “opran” i iskorišten za kupnju Podravkinih dionica s namjerom menadžerskog preuzimanja “istopile” su se tek na štetne ugovore o kreditu. Drugom nepravomoćnom presudom od prije nekoliko dana Mladinić je na ponovljenom suđenju na splitskom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je SMS-a izvlačio milijune, no Mladinić do pravomoćnosti ne želi davati izjave.

Traže nasade SMS-a

– Znam da nisam napravio ništa loše i, čak i da mogu, svoju prošlost ne bih nimalo promijenio – kazao je u intervjuu Nacionalu prije nekoliko godina. A to danas misli većina onih koji su poznavali tog nekadašnjeg autoelektričara koji je 1989. s tvrtkom SMS (Srđan Mladinić Split – kad nismo ni znali za SMS poruke) počeo osvajati simpatije kupaca dalmatinskim delicijama. Na vrhuncu je u svom asortimanu imao 114 raznih proizvoda, od kojih je 35% išlo u izvoz.

– Imao je viziju koja je podrazumijevala domaću sirovinu, laboratorije za ispitivanje kvalitete i educirane radnike i kooperante – hvale ga i danas u prehrambenom sektoru. No neki dodaju kako je prebrzo rastao, toliko da je povremeno ostajao i bez proizvoda na policama, i zbog toga se previše zaduživao. – Za čak 90% ljudi SMS je bio prvo zaposlenje i on je bio izuzetno korektan poslodavac. Klonio se politike, no ona ga je očito stajala glave – kaže Ivica Ljubenkov, čelnik Zajednice uljara i maslinara Hrvatske (ZUMAH) koji je nekad radio u SMS-ovu neovisnom laboratoriju za maslinova ulja, jedinom koji je imao pravo izdavanja certifikata o sortnom/geografskom podrijetlu proizvoda od maslina u RH i ujedno bio i službeni laboratorij Ministarstva poljoprivrede. Puno je kooperanata radilo za SMS, Mladinić im je čak dijelio sadnice badema, smokava, maslina... kako bi si dugoročno osigurao sirovinu.

No danas su i nasadi SMS-a zapušteni. S 20 ha maslinika i smokvenika kod Skradina, na koje je SMS stečajem izgubio državnu koncesiju, danas gospodari braniteljska PZ Bratiškovci. Nikola Sladić kaže kako trećinu novca od prodanog uroda uplaćuju na račun tvrtke u stečaju. No nadaju se da će se ti hektari u potpunosti dodijeliti zadrugarima koji ih obrađuju iako je za njih zainteresirana i tvrtka Hermes Neba Chupina, poznatog po brendu Dida Boža, koji je osam godina distribuirao SMS-ove proizvode pod brendom Dalmatia u SAD-u, a danas ga prodaje kao svoj. Chupin je svojedobno u intervjuu za Večernji kazao kako je on taj brend s partnericom osmislio za SMS te su, nakon što su naprasno ostali bez džemova SMS-a za američko tržište, u idućih šest mjeseci s vlastitom tehnologijom, receptom i novom tvrtkom Hermes počeli proizvoditi svoj pod tim imenom. 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar MK
MK
11:47 20.09.2018.

U ovoj prici je Stipe Mesic najveci krivac... Bez Stipe Mesica nebi bilo nit tih 65 Mio. Kuna kredita! ...Kada javno velicas zlocinca Tita - nista ti pravusude u SR Hrvatskoj nece. ...Su USKOK i DORH ikada istrazili iz kojih interesa je Stipe Mesic trazio 65 Mio. Kredita od Podravke za SMS? Zasto Stipe Mesic nije bio pod istragom? ...lakse je od Luke Modrica i Deana Lovrena pravit budale - pozvat njih po noci na razgovor i podvaliti izvjestaj neka podpisu (neka DORH pokaze snimke navodnih pravih iskaza!) - a snimke iskaza Stipe Mesica cijela Hrvatska je vidjela u NU2 na HRT-u.

BE
Bel
09:21 20.09.2018.

Iako je od pocetka bilo gotovo jasno da taj lik nema veze s izvlacenjem love, mediji ukljucujuci i VL su se svom silinom obrusili na njega. Badave vam je sada pisati istinu, covjeka ste, kao i mnoge druge upropastili. Po necijem nalogu. Jer da nije po nalogu, onda bismo citali koje kakve pikanterije iz papirica Wikileaksa u kojima se spominju i neka drazesna HR imena, zar ne?

Avatar MK
MK
11:40 20.09.2018.

U NU2 kod Aleksandra Stankovica - bivsi Predjednik Republike Hrvatske Stipe Mesic sam je uzivo pred kamarama javnosti priznao kako je (jos dok je taj Srdan Mladinic bio kod njega u uredu) preko telefona izvrsio pritisak na Zdravka Sestaka neka SMS-u da 65 Mio. Kuna Kredita - mada je Zdravko Sestak SMS-u prije odbio dati novi Kredit jer SMS vec postojeci od 5 Mio. Kuna nije servisirao... Zasto Stipe Mesic nije osuden u tzv. aferi "Spice" koju je u biti on sa svojom zloporabom polozaja skrivio?! ...Sve to govori o tome kako nam je pravosude jedno veliko sranje - a oni koji se uzdaju u zlocinca Tita (kao Stipe Mesic) uvijek ostaju nedodirljivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije