Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT U BRUXELLESU

Kako je uklonjen mađarski i poljski veto: Deblokiran europski proračun, novac za pomoć ipak stiže

EU leaders summit in Brussels
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
10.12.2020.
u 20:35

Na sastanku Europskog vijeća zbog izolacije Andreja Plenkovića Hrvatsku predstavlja slovenski premijer

Prvi put otkad su, prije točno devet godina i dva dana, tadašnja premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović na summitu EU u Bruxellesu potpisali pristupni ugovor, Hrvatska nema izravnog predstavnika na sastanku Europskog vijeća, koji je počeo danas i traje još sutra u Bruxellesu.

Premijer Andrej Plenković nije mogao putovati na summit jer se još oporavlja od COVID-19, predsjednik Zoran Milanović, kojemu je Plenković ponudio da ga zamijeni, nije mogao jer nije htio, pa je tako na slovenskog premijera Janeza Janšu Plenković u dogovoru s Milanovićem prenio ovlast zastupanja Hrvatske.

‘Hrvat na jedan dan’

Janša je tako postao “Hrvat na jedan dan”, kako opisuju pojedini slovenski mediji. Neki slovenski novinari komentiraju da je Hrvatska time “zabila diplomatski gol” jer je Janšu u “skandinavskom” duhu dobrosusjedskih odnosa ovlastila za zastupanje nekoliko dana nakon što je najavila proglašenje isključivog gospodarskog pojasa uz tek “diskretno” obavještavanje Slovenije o tom potezu. Damir Črnčec, bivši državni tajnik za nacionalnu sigurnost u vladi premijera Marjana Šareca, komentirao je situaciju pitanjem “čije nacionalne interese zastupa Janša, slovenske ili hrvatske” s obzirom na to da je, kako piše, “Hrvatska protiv arbitražnog sporazuma, i Janša je protiv arbitražnog sporazuma”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković smatra da je odabir logičan jer je Slovenija susjedna zemlja koja “vrlo dobro razumije poziciju Hrvatske, a odnosi između Plenkovića i Janše su korektni”.

– Šteta je da predsjednik Milanović nije u Bruxellesu. Bilo bi dobro od njega saznati koji su razlozi – rekao je Jandroković, odgovarajući na pitanja novinara u Zagrebu.

– Naravno da je bolje kad imate svog predstavnika na takvim sastancima, ali isto tako vjerujem da je Hrvatska dobro artikulirala svoje stavove i da su oni poznati – dodao je predsjednik Sabora.

I u Hrvatskoj ima komentatora koji kritiziraju Plenkovićev i Milanovićev odabir Janše kao zamjene u Europskom vijeću: – Skandalozno je da Hrvatska ovlašćuje jednog EU-otpadnika kakav je Janša da nas zastupa. Predsjednik Milanović je trebao ići u Bruxelles, to je prevažna stvar. Umjesto dva, oni sad imaju četiri glasa u Europskom vijeću – komentira Žarko Puhovski, koji pod “oni”, odnosno pod “EU-otpadnicima”, misli na premijere Mađarske i Poljske, koji su prijetili blokadom mega-proračuna s fondom za oporavak EU od koronakrize, i na Janšu, koji ih je podržavao u toj prijetnji. Ta je prijetnja vetom, međutim, uklonjena u srijedu navečer, kad je postignut kompromis kojim su zadovoljni svi, tako da na samom summitu lideri EU nisu previše raspravljali o tome.

Izvori upućeni u rad Europskog vijeća demantiraju da je takva interpretacija, prema kojoj bi Janša s hrvatskim glasom mogao raditi što hoće, uopće moguća. Prenošenje ovlasti zastupanja na drugog premijera znači da taj premijer, ako mu druga država kaže da u njeno ime intervenira, mora iznositi stav koji mu ta druga država kaže da iznosi jer je jasno da u tom trenutku ne govori stav svoje, nego te druge države koju zastupa u drugoj ulozi.

Vanjski poslovi i klima

Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je planirala intervenirati u raspravi na temu klimatskih ciljeva EU i na temu vanjske politike. Do zaključenja ovog izdanja te dvije teme još nisu došle na dnevni red summita. Rasprava o klimi vodi se radi preuzimanja obveze smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. za 55 posto (u odnosu 1990.). Mađarsko-poljska blokada usvajanja financijskog paketa vrijednog 1824 milijarde eura, iz kojeg Hrvatska može očekivati više od 20 milijardi eura, uklonjena je kompromisom prema kojemu se novi mehanizam vezivanja novca iz fondova za poštovanje vladavine prava ne bi potpuno primijenio dok Sud EU ne da svoj pravorijek o njegovoj legalnosti.

Komentara 89

BA
bakotic
20:49 10.12.2020.

I opet, nakon svega, Žarko Puhovski. Pa to je navjerojatno. I nikome ništa.

Avatar Payback
Payback
22:19 10.12.2020.

Nek se srame oni koji su birali Milanovica!

HR
hrvat123
21:12 10.12.2020.

Milanovic nije htio zastupat Hrvatsku drzavu kojoj je predsjednik ??? opet pokazao nesposobnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije