Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VEĆI PROBLEM

Kako je splitska policija spriječila krađu 47.000 eura od starije žene

Split: Policijska kontrola na Bačvicama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
22.01.2021.
u 23:21

Stariji građani diljem EU sve su češće meta prevaranata, Europol izdao upozorenje nakon uhićenja više osoba u Njemačkoj i Poljskoj

Teto, molim te, pomozi mi! Upao sam u probleme i ako mi ne daš novac, završit ću u zatvoru! - rečenica je to, koja je u policijskim krugovima poznata kao tzv. trik nećaka, a kojom se, kako je priopćio Europol, koristila skupina prevaranata iz Njemačke i Poljske kako bi se dokopala tuđeg novca.

Mete su im bili stariji ljudi, koji žive sami, a prijevare su obavljene putem telefona. Prevarant bi nazvao svoje starije potencijalne žrtve koje su uglavnom živjele u Austriji i Njemačkoj. Predstavio bi se kao službena osoba, uglavnom kao policajac. Potencijalnoj žrtvi bi potom kazao da zove u ime njezina i njegova rođaka koji se našao u problemu te mu treba novac, jer će u protivnom završiti iza rešetaka. Žrtve bi nasjele na tu prevarantsku priču i dale novac osobi koja bi po njega došla, misleći da pomažu svojim bližnjima, a dok bi shvatile da su prevarene, bilo je kasno.

Europol je izvijestio da je prije nekoliko tjedna počeo istraživati jednu ovakvu skupinu prevaranata, koju je na koncu i razotkrio. Poljska policija uhitila je tri osobe, a njemačka jednu, koja je prikupljala novac od žrtava. Zaplijenjeni su im i mobiteli i digitalna oprema kojom su se služili u prijevarama. Inače, u Europolu kažu da je ova istraga provedena u sklopu projekta koji se bavi razotkrivanjem kriminalaca i prevaranata čija su meta građani starije životne dobi. 

Naime, primijećeno je da je takva vrsta kriminala postala svojevrstan fenomen na području cijele Europske unije. Prevaranti se uglavnom predstavljaju kao policajci, odvjetnici, suci ili poreznici, odnosno osobe s autoritetom, kojima žrtve vjeruju. Kada im povjeruju, predaju im svoj novac po koji prevaranti počesto dolaze i na vrata žrtava. 

Kako bi se ovakva vrsta kriminala suzbila i spriječila, Europol je još 2010. godine pokrenuo projekt koji se bavi razotkrivanjem ovakvih kriminalaca te kažu da je trenutačno u tijeku nekoliko ovakvih istraga diljem Europske unije.

Ovaj fenomen nije nepoznat ni u Hrvatskoj, u kojoj policija gotovo svakodnevno izvještava o ovakvim prijevarama. Zagrebačka policija tako je jučer priopćila kako je 74-godišnjakinja ostala bez nakita vrijednog više desetaka tisuća kuna jer je u stan pustila dvije prevarantice koje su joj lažno navele da prodaju lijekove. Splitsko tužiteljstvo je pak neki dan pokrenulo istragu protiv muškaraca koji su se lažno predstavljali kao policajci, tražeći da im žrtva sa svog bankovnog računa podigne i preda 47.000 eura. 

Tvrdili su joj da je riječ o krivotvorinama koje moraju provjeriti, a u svom naumu nisu uspjeli jer žrtva nije uspjela podići toliku sumu novca, a da podizanje novca prethodno nije najavila banci. 

A kako je opetovano dolazila i tražila podizanje većih suma, bankarska službenica je posumnjala da se radi o prijevari o čemu je obavijestila policiju. Koja je pak prevarantima postavila klopku pa su umjesto s novcem u džepu, završili iza rešetaka.

Ključne riječi

Komentara 6

BE
bezvrijedanyugodinar
14:48 23.01.2021.

Prošle godine, imao sam sličan poziv. Zvao me neki tip, srpski je govorio, počeo me ispitavati za moju banku, odmah sam prekinuo i blokiram broj. Idem gledat broj, pozivni iz Velike Britanije (44). Drugi dan me opet zove drugi broj iz Velike Brtanije, ne javljam se, blokiram broj, za par dana, zove opet treči broj iz VB, blokiram broj, zadnj broji bili su ....1970,...1971 ,...1972

BF
bf22
23:39 22.01.2021.

čari liberalne demokracije...kada bi takvi izlazili iz kojekakvih rudnika i kamenoloma nakon višegodišnjeg prisilnog rada,tada bi se postigao kvalitetan preodgoj i dotični bi stekli radne navike koje bi im koristile u daljenjem životu.

DU
Deleted user
06:38 23.01.2021.

Kako hdz-ovci podižu keš? Njih prate s tenkovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije